Connery

Razer Surround [Anmeldelse]

Først var programmet gratis, nu koster det penge. Vi kigger nærmere på Virtuel Surroundsound som helhed, og derefter om Razer Surround kan leve op til sin rosende salgstale, og om det i virkelighed kan konkurrere med alternativer som f.eks. Dolby Headphones.

5 ud af 6 stjerner
Razer Surround [Anmeldelse]

Anmeldelse: Razer Surround

De fleste mennesker forbinder surround sound med et stort tv, tusind højttalere og mindst lige så mange ledninger – altså en hjemmebiograf, hvor gode Surround sound løsninger ofte koster over 4000kr. Det behøver dog ikke at være så dyrt, specielt ikke hvis man bygger det selv, og surround sound er faktisk slet ikke så elitært, som det ofte fremstår i reklamerne. For det er ikke som en flaske bourgogne, der kun kan nydes af de kræsne. Surround sound kan nydes af alle, der har et sæt fungerende øre.  De menneskelige øre, er nemlig så avanceret, at de kan udregne og opfatte hvor en specifik lyd kommer fra, hvilket betyder alle kan opfange forskellen med det samme. Der er et helt studie om hvordan vi mennesker opfanger og fortolker lyde, psykoakustik, hvilket er en flittig inspirationskilde til de virtuelle surround sound løsninger.

Virtuel Surround sound, kort forklaret

Surroundsound til hjemmebiografer, stereoanlæg, og hvor man ellers ønsker at placere sådan et, er typisk bygget op med fysiske højtalere, og en forstærker, der sammen beskriver en bevægelse i lyden. Surroundsound fås i flere niveauer, 2.1, 5.1, 7.1. Forskellen fra 2.1 til 7.1 er antallet af fysiske højttalere og subwoofers. 7.1 giver den bedste totaloplevelse, fordi der er flere lydkilder, hvilket betyder at bevægelsen i lyden er mere præcis, og opleves derfor mere direkte.  Virtuel Surroundsound, hvilket er det vi kigger på i dag, er en anelse anderledes.

Virtuel surroundsound fås i flere forskellige løsninger, men mest udbredt er den digitale, virtuelle surroundsound. Fælles for dem alle er, at de beskriver en bevægelse i lyden (Lige som de fysiske løsninger), men uden at have det egentlig krævede antal af fysiske lydkilder. Dvs. at du egentlig kan få en 5.1 eller 7.1 surroundsound oplevelse fra et par normale stereo højttalere, uden at de rent faktisk har det korresponderende antal højttalere. Dette gøres ved manipulere den udgående lyd til højttaleren igennem avanceret algoritme fra programmet, så det menneskelige øre oplever det anderledes. I daglig tale kan man sige, at lyden ’placeres’ anderledes i højttaleren, så den f.eks. beskriver en bil der kører forbi dig på din højre side, i stedet for bare en bil, der kører.

ANNONCE
Razer Surround [Anmeldelse]

Hvad fanden kan jeg bruge det til?

Som sagt bruges det hyppigt til film. Forestil dig at du smider den obligatoriske drengerøvsserie Band Of Brothers på dit tv, og i stedet for bare at høre mortergranater i Bastogne, så kan du pludselig høre mortergranaterne ramme rundt om dig. Det giver en mere intens oplevelse af selve filmen, og er noget alle burde prøve.

Surroundsound bruges ikke kun til film og musik. Surroundsound headsets bruges flittigt i gaming-verdenen, i spil hvor det er relevant at kunne høre tredimensionelt, f.eks. klassiske fps som Counter-Strike, Call of Duty, osv.

Et digitalt alternativ: Razer Surround Pro

I denne artikel skal vi anmelde Razer surround, der primært henvender sig til gamere, og I den anledning har jeg haft mulighed for at prøve programmet af i en lille uges tid. Razer Surround er en digital løsning til surroundsound, som beskrevet tidligere i artiklen, som primært fungerer som en addon til det ellers overflødige Razer-program ”Synapse”, som er Razers forsøg på at lave en cloudservice til gamere. Hvis du ejer andet gamer gear fra Razer, f.eks. en mus eller et tastatur, har du højst sandsynligt Synapse installeret i forvejen, og chancerne for, at du indtil videre ikke har brugt det, er ret store. Men her har du så en lejlighed til at give de ellers spildte megabyte en reel funktion. Programmet koster i omegnen af 100 kr, og er vildt simpelt at bruge, og Razer lover ikke så lidt, når de sælger programmet. ’Best-in-class Surround Sound’ er bare en af mange rosende beskrivelser af deres produkt.  Problemet med digitale løsninger som Razer Surroundsound har tidligere været, at de ikke har været specielt brugervenlige, og derfor ekstremt svære at få til at virke efter hensigten. Det bryder dette stykke software med, da det kommer i et meget simpelt layout, det er lige til at bruge, selv for de total uerfarne. Først bliver man bedt om at vælge input, derefter bliver man præsenteret for selve kalibreringen af lydplaceringen, som fungere enkelt og smertefrit ved hjælp af en cirkel og lyden fra en helikopter. Og så er du sådan set færdig.

 Programmet kommer selvfølgelig også med en digital Equalizer, og andre avancerede indstillinger, man kan pille ved, hvis man mener man er kompetent nok til det. Programmet kommer desuden med en række passive features, de mest iøjnefaldende er en ’Normalization’ af lyden, der bør reducere støj  og unødvendig forøgelse og reducering af lyd, hvilket derved skulle levere en mere klar og præcis oplevelse af lyden som helhed. En anden feature er programmets mulighed for at isolere in-coming og out-going voice, hvilket fungerer automatisk, så man slipper for højtskrigende medlemmer på voiceservices som Skype og Mumble, og det virker, men ikke lige så meget som man havde håbet. Og man kunne selvfølgelig altid skrue op og ned for vedkommende i selve voiceprogrammets indstillinger, hvilket efterlader denne funktion i Razer Surround Pro en lille smule overflødig. Derudover følger det klassiske Bass Boost, Voice clarity og pre-konfigurerede settings til et udvalg af Razer Headsets.  Det skal siges, at man selvfølgelig skal om-kalibrere, hver gang man skifter headset. Desuden lover Razer, at programmet virker på alle Stereo-headsets. På trods af dette, har flere brugere på forums rundt omkring på nettet, brokket sig over kompatibilitetsproblemer frem til 2014, hvor man derefter skulle betale for softwaren, efter det havde modtaget en stor opdatering.  Softwaren var nemlig gratis til udgangen af 2013.

Testen

I forbindelse med testningen af programmet, fik jeg tilsendt et Razer headset. Jeg havde lidt håbet på at modtage et reelt surroundsound headset fra Razer, fordi Razer Surround kommer med pre-kaliberede indstillinger til nogle af deres gamer-headsets, som kunnet have været sjove at lege med i testen, men det var desværre ikke tilfældet. Jeg var derudover en smule skeptisk, da jeg for år siden rodet med et 5.1 Razer headset og et dertilhørende Razer lydkort, uden egentlig at opleve en forbedring af lyden, samtidig virkede salgsreviewet på deres hjemmeside urealistisk og for godt til at være sandt.

Jeg startede med at kalibrere mit Steelseries 7H 7.1 surroundsound headset igennem Razer Surround. Jeg har rodet med digitale løsninger som Razer Surround før med mit headset, og har typisk kommet til den konklusion, at det har gjort lyden fortolkelig, hvilket ikke er positivt, hvis man skal kunne pin-pointe sin modstanders placering igennem lyd. Til min overraskelse var dette ikke tilfældet med Razer Surround, og jeg fik den generelle oplevelse at lyden i mit headset var mere præcis, klar og mindre fortolkelig. Der var altså en klar forskel, hvilket var overraskende, da mit headset burde levere samme lydkvalitet som programmet giver, da det i forvejen er 7.1 surroundsound. Razer forklarer dette ved, at headsets typisk kommer med indstillinger, der passer alle, og derfor ikke tager højde for det individuelle øre,  hvilket Razer Surround Pro gør det muligt igennem deres custom calibration.

Headsettet jeg testede med hedder ’Razer Adaro Stereos”, og er et, tilsyneladende, helt almindeligt stereoheadset. Jeg startede med at slette Surroundsound Pro, for at opleve lyden fra bar bund, for derefter at kunne sammenligne forskellen. Lyden var fin, men på ingen måde præcis nok til at game med. Det overrasker vel ingen. Jeg installerede hurtigt softwaren igen, og måtte konkludere, at der nu var tale om reel surroundsound, som man ville forvente et 5.1, eller måske endda 7.1 headset ville levere. Lyden var ikke lige så rig, som jeg oplevede den med mit 7.1 Steelseries 7H, men den var stadig betydelig bedre, end først antaget, og bestemt brugbart til gaming. Bare for sjov, satte jeg et par iPhone 4 øretelefoner til computeren, og prøvede programmet på dem. Selv dér, var der tale om surroundsound.

Alle test foregik i Counter-Strike: Global Offensive, Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad/Rising Storm, Call Of Duty 4, The Elder Scrolls: Online. 

Konklusion

Med ovenstående erfaringer, vurderes Razer Surround Pro til at være et meget kraftigt stykke software, som levere en reel værdi for pengene, selvom man allerede er ejer af et surroundsound headset. På den måde fremkommer softwaren intuitiv og står uden for sammenligning med mange konkurrerende produkter, fordi det er så specialiseret til gaming. Man er efterhånden vant til, at den software som gamer-firmaer producere, udelukkende er relevant for kunder hos samme firma, hvilket gør det rart at opleve et program som Razer Surround Pro, fordi det (eftersigende) er kompatibelt med et hvilket som helst stereoheadset du kaster efter det. Lyden er ikke forvrænget, men klarere, og programmet levere rent faktisk dét, Razer lover. Programmet tager ikke af din generelle pc-performance, og du har mulighed for at tænde- og slukke for programmet relativt nemt, uden at du behøver at slette det. Simpliciteten i kalibreringen af headsettet og de ellers avancerede indstillinger, trækker op i min bog, fordi programmet ikke er mere avanceret, end det behøver at være. Samtidig har jeg ud fra mine tests, ikke kunne genkende nogle former af de kompatibilitetsproblemer, som blev nævnt på forums tilbage ved lanceringen af programmet i 2013. Programmet fås også i en free-version, som giver en forbedring af lyden, men ingenting i sammenligning med Pro-versionen, fordi kalibreringen af lydplaceringen ikke medfølger.

 Samlet set vil jeg give Razer Surround Pro 5 ud af 6 ninjaer, fordi det er et must-have til alle gamere, og hvad der primært trækker ned, er (lige så unfair som det lyder) at det er så specialiseret til fps og gaming, som det er. At det er så specialiseret til gaming betyder, at softwaren ikke rigtig performer til playback af videoer, selv hvis de er encoded til 5.1 og 7.1 surroundsound. Du kan med andre ord, ikke rigtig bruge det til din hjemmebiograf, eller hvis du læner dig tilbage i kontorstolen, for at se en film på din pc. På den måde er Dolby Digital’s virtuelle surroundsound (Dolby Headphones)  et bedre alternativ, hvis du ønsker at se film, men samtidig ringere, hvis du ønsker at game. Desuden lader programmet heller ikke rigtig til at virke på stereoanlæg, men det havde de heller ikke lovet, at det ville. Vi kan åbenbart ikke få det hele på en gang.

ANNONCE
Links
Del

Seneste nyt