Connery

PSY - en viral musiksensation fra Korea

Hele verden går Gangnam Style!

PSY - en viral musiksensation fra Korea

Et internetfænomen uden lige er hvad man kan kalde sydkoreanske PSY. Morsomme sjæle siger, han er en blanding af Kim Jong Un og Lady Gaga, men han har i hjemlandet i en årrække haft en trofast publikum som rapper. Siden juli 2012 har hans popularitet spredt sig som en steppebrand over hele kloden. Det skyldes først og fremmest hans musikvideo, "Gangnam Style", der ud over at have en catchy melodi, også er hylende morsom. På Youtube er videoen i skrivende stund vist over 95 millioner gange (den mest sete musikvideo worldwide i sidste uge), og på Connery.dk smed vi den også i vores videosektion forleden.

Man skal vide en del om koreansk kultur og Seouls geografi, for at forstå alle pointerne i videoen. For det første gør han grin med det snobbede kvarter, Gangnam i Seoul, Sydkoreas hovedstad. De indforståede vil vide, at PSY kommer fra at knapt så fint kvarter. Det dekadente liv som folk, der kommer fra Gangnam fører, inkluderer hesteopdræt, fine sportsvogne og eksklusiv livsførelse. Og for det andet er en række af karaktererne i videoen kendte koreanske komikere og musikere.

En anden grund til populariteten er de særlige dansetrin, der skal efterligne en rytter til hest.

PSY har siden det virale verdensgennembrud inden for de sidste fem-seks uger, været omtalt i førende medier i hele verden - for eksempel CNN, NBC, Reuters, Time Magazine, Bild Zeitung og nu også på Connery.dk

Sangen har også nået hitlisterne i bl.a. Holland, USA, Sverige, Finland og Danmark - foruden naturligvis i hjemlandet.

ANNONCE

K-Pop er betegnelsen for en musikgenre, der kort fortalt er en forkortelse for Korean Pop. Det er næppe en overraskelse, at det primært er i Korea, at den slags skiver sælger, men K-Poppen har nu også nået popularitet i Kina, Japan, Hong Kong og Taiwan.

For lige at vise hvor populær PSY er i Korea, så check denne live video:

ANNONCE
Der er allerede lavet utallige coverversioner af sangen, og sågar er Nelly Furtado set synge Gangnam Style live. Rygterne siger at en indspilning eller en ny duet med Justin Timberlake er på trapperne. I hvert fald er PSY i USA for tiden, hvor han i sidste uge blev set til en LA Dodgers baseball-kamp, hvor han fra tilskuerpladserne lige måtte danse et par trin fra Gangnam Style i pausen (se slutningen af videoen herunder)!
ANNONCE

Vi har næppe set det sidste til dette fænomen!

Og så lavede PSY jo næsten selvfølgeligt den officielle koreanske fan-sang til de netop overståede Olympiske Lege i London (han lavede i øvrigt også Sydkoreas officeille fansang til VM i fodbold 2006):

 

ANNONCE
PSY - en viral musiksensation fra Korea
Del

Seneste nyt