Connery

Priserne på din medicin stiger konstant og årsagen er grådighed

Ny forskning afslører at prisstigningerne ikke hænger sammen med medicinalvirksomhedernes omkostninger.

Det forlyder i en pressemeddelse på hjemstavnen for videnskabelige gennembrud, EurekaAlert!, at University of Pittsburgh har gjort sig et noget foruroligende fund, da deres forskere studerede medicinalindustrien.

Stigende medicinalpriser er i særdeleshed i USA et alvorligt problem, men årsagen til de tårnhøje priser ligger ikke nødvendigvis i omkostningerne forbundet med at producere og distribuere medicinen.

Studiet, der tidligere på måneden blev udgivet i journalen Health Affairs, viser en klar forbindelse mellem stigende medicinpriserne og introduktionen af ny medicin på markedet. 

"En gang til... men på almindelig dansk, tak."

Resultaterne i studiet indikerer, at de stigende priser på receptpligtig medicin ikke skyldes medicinalvirksomhedernes faktiske omkostninger. 
I stedet kan udviklingen i priserne forklares med virksomhedernes grådighed.

Når ny medicin rammer markedet bliver det påvirket af resten af markedet, hvilket driver priserne opad, men medicinalvirksomhederne skyder også prisen på gammel medicin i vejret.
De sidstnævnte prisstigninger kan ikke forklares med at omkostningerne stiger eller at selskaberne bruger flere penge på forskning og udvikling af medikamenterne.

Forskning og udvikling af medicin udgør ifølge Gerard Anderson, professor i sundhedspolitik og ledelse, blot 17 procent af medicinalvirksomheders samlede omkostninger.
Når et medikament godkendes af Lægemiddelstyrelsen, falder omkostningerne drastisk. Virksomhederne kan derfor ikke bruge forskning og udviklingsomkostninger som en forklaring på de stigende priser.

Hvor slemme er prisstigningerne?

ANNONCE
Priserne på din medicin stiger konstant og årsagen er grådighed

Et af de største takeaways fra studiet som førnævnt er, at stigningen i prisen på original medicin fra de veletablerede brands i stor stil kan attribueres årlige prisstigninger på medikamenter, der allerede findes på markedet.
Det vil sige, at prisen af gammel medicin blev påvirket i en opadgående retning af ny medicin.

Nævneværdige eksempler inkluderer prisen på insulin, der blev fordoblet mellem 2012 og 2016. Insulinen Lantus fra firmaet Sanofi steg alene i 2014 med 49 procent!

Lantus (og andre insulinprodukter for den sags skyld) er dog særlig interessant, da virksomhedens originale patent udløb i 2015.
Sanofis insulin er stadig beskyttet af et dusinvis sekundære patenter, hvilket forhindrer konkurrence og lader medicinalvirksomhederne holde priserne oppe og endda hæve dem hurtigere end inflationen kan følge med. 

To forskellige slags prisstigninger på medicin

Det giver mening, at ny medicin koster mere, da den nye medicin kan være mere effektiv eller bliver brugt til at behandle nye sygdomme. I dette tilfælde kan den højere pris retfærdiggøres, da medicinen er mere værdifuld.

De årlige prisstigninger på allerede eksisterende medicin afspejler dog ikke en merværdi.

Prisen på orale medikamenter fra de etablerede brands steg med omkring 9 procent årligt fra 2008 til 2016, hvilket er næsten 5 gange større end inflationen i den samme periode. 
For priserne på injicerbar medicin var stigningen på 15 procent!

Det er svært at retfærdiggøre den sidstnævnte type af prisstigninger med andre argumenter end grådighed.

Om studiet bringer nogle konsekvenser med sig for medicinalvirksomhederne, må tiden vise.
Der er på nuværende tidspunkt - så vidt jeg ved - ikke lavet studier på priserne i Danmark, og derfor kan vi ikke direkte drager paralleller til situationen herhjemme.

Det økonomiske rationale for prisudviklingen holder dog vand, og det ville derfor være nærliggende for medicinalvirksomheder i Danmark at følge en lignende prisstrategi. 
Jeg er uddannet erhvervsjurist, men har ingen erfaring med medicinalindustrien herhjemme og hvad de kan slippe afsted. Dog har jeg (for det meste) tillid til det danske retssystem og sætter i stedet min min lid til, at lovgivningen i Danmark forhindrer disse ågerpriser på medicin, som virksomhederne slipper afsted med i USA.

Skulle jeg tage fejl, ville jeg dog elske, hvis en vaks læser kunne gøre mig klogere på dette.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce