Connery

Popdreng

Negativt klingende slang for en mainstreamer.

En popdreng er en person, som ikke selv har nogen smag. Derfor går han i det, som alle de andre går i. Hvorfor er det, at vi har så meget i mod "popdrengene"? Hvad er en popdreng i det hele taget, og hvor kommet udtrykket fra? Ytringer som: "Ham popdrengen dér, han ligner sgu da en bøsse" er langt fra en sjælden ting.
ANNONCE
Popdreng
En popdreng - hvad er det egentlig for noget?
Ud fra hvad vores ideer om, hvad en popdreng er, er det så godt som umuligt at definere ham. Du kan ikke sige, hvordan han ser ud, eller i det hele taget hvordan hans stil er. Han går i det tøj, der er populært. Eller, som man også kunne kalde det, på mode.

En popdreng for et stykke tid siden har, i grove træk og med hensyn til tøj, været en dreng, der gik med stramme jeans, vest, lædersko og en v-neck T-shirt. Min karakteristik er langt fra gældende  eller fuldbyrdet. Men derimod et billede på- og et indblik i, hvad det er, vi snakker om.

For tiden ville en popdreng nok nærmere være en person af hankøn iklædt chinos-lignende bukser, rundsnuede lædersko og skjorte (+slips) eller en enkel T-shirt. I hvert fald hvis man skal tro et magasin som Euroman. En popdreng kunne altså lige så godt gå under navnet "modedreng".

To be... Or not to be

Nogle af de drenge, der går med modetøjet, gør det, fordi det er populært. Mens andre går i det, fordi de synes, det er fedt at se på. Mange folk har dannet sig et billede af, hvem/hvad en popdreng er ud fra tendensen med at gå rundt i noget tøj, udelukkende fordi det er populært. Det er et negativt ladet ord, som folk bruger, når de ser en person iført mode-tøj. Og det er præcis dette - man kunne vel nærmest kalde det had - der får mig til at ræsonnere. At folk er så fantastisk bange for det nye.

Man kunne postulere, at der findes to grupper af popdrenge. I hvert fald i henhold til hvad vi forstår ved en popdreng (dreng, der vælger tøj på grund af dets popularitet). Den første gruppe af popdrenge er dem, der vælger deres tøj ud fra andres valg af tøj. Hvis du har noget i mod, at folk gør dette, er det denne gruppe af drenge, du skal sige noget til.

De andre popdrenge  (det vil sige dem, vi kalder popdrenge udelukkende fordi, vi føler os truede af deres vilje eller evne til at gøre noget nyt) bliver blot kaldt popdrenge, fordi de er avantgarde. De er initiativtagere, og dét er der åbenbart ikke ret mange danskere, der synes om. Det er vel det, man kalder Janteloven: Du skal ikke tro, du er noget.
ANNONCE
Popdreng
Det er ikke sjældne kommentarer, at disse drenge for eksempel er bøsse, dumme eller "nederen at se på".   

Det er nok ikke kun på de danske gader og stræder, at nyt-er-yt-tendensen er synlig. Men her ser man i hvert fald et klart eksempel på, at talemåden "glasset halvt fyldt - halvt tomt" eksisterer i bedste velgående. Eller med andre ord: Du kan enten gribe tingene positivt eller negativt an. Gang på gang ser jeg folk, der i stedet for at være positive over for det nye, er negative.

First movers and followers

I forretningsmæssige sammenhænge taler man tit om first movers and followers - dem, der gør noget først, og dem, der siden hen følger med. Det er præcis sådan, det forholder sig med mode. Nogen skal gøre noget først, før det kan blive populært, og andre siden hen kan følge med.

Det, vi forstår ved en popdreng, er altså ikke nødvendigvis en first mover. Han kan være det, men han kan lige så godt bare have fulgt strømmen. Enten bærer han klunset, når han er sikker på, at han ikke står alene. At der er andre, der gør ligesom han selv. Eller også er han en af dem, der har været med til at "indføre" det og gøre det populært. Altså: En first mover. 

Man kan altså godt sige, at de to grupper af popdrenge kunne have heddet first movers og followers. Og det er the followers, vi har noget i mod. Hvis man ser på folks begreber om, hvad en popdreng er, passer det jo også meget godt med, at det er en person, der ikke har nogen smag selv (eller bare bedst kan lide at svømme samme vej som de andre fisk) og derfor går i det, som alle de andre går i. En, der følger efter.
ANNONCE
Popdreng
Sig farvel til Janteloven og smag på livet
I bund og grund handler det vel bare om at være sig selv. Det er det, alle stræber efter. Jeg synes helt sikkert, at man kan - uanset tøjvalg - sige, at man er sig selv, hvis man følger sit hjerte. Det lyder pokkers højtideligt, men er det ikke det, vi alle på et tidspunkt gerne skal ende op med? - At vi har fulgt vores hjerte? At vi i den sidste time kan tænke, at vi gjorde, hvad vi kunne? Det er ikke altid, intuition og succes går hånd i hånd. Men det er det tit!

Til syvende og sidst vil jeg gerne præcisere, at artiklen ikke er en tilsvining af en bestemt befolkningsgruppe. Det er en appel til at tænke sig om, før man kommenterer andre mennesker. At være positiv frem for negativ. Der er ingen grund til at være bange for det nye - grib det i stedet med et smil og rag i det hele taget til dig af livets goder.    

Kend dig selv, før du udtaler dig om andres måder at gøre tingene på - lad være med at bruge ordet popdreng om alt og alle, der gør noget nyt og anderledes.

Nosce te ipsum - kend sig selv
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce