Connery

Per Vers i Portalen

Foto: Liv Ajse Olsen / klubpolio.dk & per.tv Der var om noget tale om en intimkoncert, da Per Vers spillede op i Portalen i Greve.

Per Vers i Portalen
De 50 meter der er mellem Hundige station og Portalen, var ikke nok til at man ikke kunne høre beatsne pumpe inde fra Portalen, derfor undrede det mig, at der alligevel stod 3 fyre i for stort tøj og trendy kasketter, og drak de medbragte dåseøl, da de vel egentlig passede meget godt ind i arrangementet lige i nærheden. Det gav mig en fornemmelse af, at der måske var flere end som så, der havde trodset sommervejret, og vandret indenfor i Portalen. Da jeg kom frem til indgangen, indså jeg dog hvorfor lyden var til at høre udenfor - de spillede i cafeen, og ikke nede i salen. Måske var det meget fornuftigt, for fremmødet var ikke overvældende. Helt præcist kom vi op på 15 gæster, vel og mærke efter de 3 fyre fra før havde betalt i indgangen.

Andre kunstnere ville måske være blevet deprimeret over manglende fremmøde, men Per erklærede som det første at "om der er 15 eller 15.000, så gi'r vi den fuld gas", og konstaterede ironisk, at når der var 5 kvadratmeter til hver person, så kunne alle bryde ud i spontan breakdance når man ville - herefter gik Per ud blandt folk og delte øl ud til alle, og så var scenen sat. Situationen blev vendt til noget positivt, og gav en koncert, som i dén grad levede på improvisation. Per Vers omtales i Rune Skyum Nielsens "Dansk Hip Hop fra 1983 til 2005" som "den dygtigste danske freestyle-rapper nogensinde", og sørger pga. publikums forventninger altid for at have freestyle på sætlisten. Per gik efter at have lagt ud med numrene "Skattesmæk" og "Brandalarm" resolut ned til folket og bad om sætninger. Ti minutters finurlig og fantasirig freestyle blev langet over disken, og folk fik beviser på Per V's kunnen. Selvom få af de fremmødte ville kunne kategoriseres som hiphoppere, var de helt sikkert imponerede over den tankevirksomhed, som skal til for at finde rim og rytme, og samtidig ramme forskellige rytmer fra reggae til rock. Herefter var det tid til et par numre fra Per Vers' seneste udspil, Vers1.0, først kom præsentationen af Pers hjemstavn 6510 Gram på nummeret 'City of Dreams', og blev efterfulgt af sang for Christiania på nummeret 'Pibekoncert', leveret med reggae-sang-agtigt flow over Li'l Kim's "Lighters Up'.

Med sig på minitouren har Per Vers Århusbandet Vincent Van Go Go, som også optrådte med ham til Dansk Hip Hop Pris 2006. Derudover er super-beatboxeren Nappion med på scenen, og Per V. præsenterer den halvanden meter høje sorte gut som sin egen bror, der blot har en anden mor. Selvsamme Nappion fik herefter lejlighed til at vise sine evner som human beatbox, som vel mere eller mindre matchede Pers skills som freestylerapper. Det var fuckin' imponerende, og toppede da han gav en beatbox udgave af Ufo & Yephas 'Op Med Håret'! Efter dette spillede forsamlingen op til dans med Nappions kommende single 'Oh Nappy Day'. Alle mand var i øvrigt iklædt en til touren specielt designet top-dope-mega-lækker-live-uniform, et basketsæt som 2 heldige lyttere i øvrigt har vundet på P3 i programmet stereo, hvor Per Vers afholdte 2 små konkurrencer i forbindelse med touren.

Nu var det igen tid til musik fra albummet, og der kom gang i sagerne med 'Bollywood Blues'. Selvom bandet havde flere fingre end fremmødte, fik de alligevel sat fed stemning i gang, og rapmusik får helt sikkert en ekstra dimension, når der står et liveband og trykker den af med frontfigurerne!

Opturen blev fulgt op af et mere stille, og langt mere alvorligt nummer. 'Moder Vor' hedder det, og alvoren omkring nummeret var ikke til at tage fejl af, som det blev fremført af en koncentreret og fokuseret Per Vers.

Da nummeret var slut, forlod Per scenen med meldingen om, at der nu skulle være et øjebliks stilhed for de døde, og "Et Øjebliks Stilhed" er netop titlen på dét instrumentale nummer som efterfølger 'Moder Vor' på albummet. Her scratchede DJ Terry Tester i den smukke trompet-solo der er nummerets stemningsfulde omdrejningspunkt.

Herefter vendte Per tilbage til scenen, blot for at tage fat på freestylen igen. Nu skulle sværhedsgraden stige lidt, og han henvendte sig derfor først til et bord i den ene ende af cafeen, og så til et i det andet, hvor han fik 1 sætning hvert sted, men de var således fuldstændig uafhængige af hinanden, hvilket vist tydeligt fremgår af de 2 linjer: 'Er der ikke mere grøn tobak' & 'Klap dig selv på pikken'! På 1 (ét!!) rapvers fik han kædet de 2 linjer sammen, og kom igen omkring Greve, Johnni Hansen, fester og alt andet lir, og var man ikke imponeret før, så var man det nu. Rystende imponerende hvad manden er i stand til, intet mindre!! Herefter sluttede drengene af med P3hittet 'Black Power' og 'Vagabond' som også fik stemningen i vejret. Derfor føltes det helt forkert at slutte, når nu stemningen var så god, men et kig på uret afslørede, at bandet nu havde været på i 1 time og 3 kvarter. Imponerende at man kunne sukke efter mere, når der blot havde været 15 til at sætte stemning osv., men det kan kun krediteres Per Vers & Vincent Van Go Go + Nappion!

Efterfølgende kom Per op til en lille snak om den nye plade, moderens død, og et forhåbentlig fyldt Kulturhus på Islands Brygge lørdag d. 20/5.

MG: 'Hvordan stødte en rapper bosat i Kbh. på Århusbandet Vincent Van Go Go?'

Per Vers: ' For et år siden var der releaseparty på Rust, og der holdt Vincent Van Go Go til som husband. Vi snakkede lidt om, at det kunne være lir at spille sammen, og så gik det helt af sig selv. Og så er det jo en fordel, at de kender hinanden. Ren luksus!'

Jeg spurgte Per Vers, hvilken sang han ville have fortolket, hvis han var bedt om at medvirke på Kim Larsen gengivelsen 'Værsgo 2', og her fortalte han om en cd, som rammer gaden 18. maj.

Per Vers: 'Hvis jeg skulle have lavet noget til 'Værsgo 2' - tjah, man kan vel godt sige at mit nummer "Vagabond" er en moderne udgave af Kims "Blaffersangen"?? Jeg har ellers været godt nede i skattekisten med danske klassikere i den sidste tid. Min makker Ole D og jeg har lavet et nummer om Halfdan Rasmussen til en dokumentarfilm om ham, og vi har lige opdateret et klassisk Benny Andersen digt der hedder "Verdensborger i Danmark". Det kommer med på cd'en 'Protestsange.dk' der udkommer 18. maj. Herpå medvirker Clemens faktisk netop med en indspilning af et Larsen-nummer, 'Når Bomben Falder'. Desuden har jeg også lige fået lov til at sample Dan Turéll & Sølvstjernerne, det er jeg utroligt glad for!

MG: 'Med hensyn til 'Moder Vor', hvad er historien bag det nummer som tydeligvis fylder meget, når det fremføres?'

Per Vers: ''Moder Vor' er skrevet til min mor, som døde af kræft, da jeg var 7 år gammel. Der er selvfølgelig en klar forskel på et nummer som dette, som bunder i personlig tragedie, og så på et nummer som 'Skattesmæk', som er mere gøgl og sjov. Nu kom det ud som en sang, og det føltes bare rigtigt.'

Alvoren var til at aflæse på Per, som under fremførelsen for første gang denne aften hverken havde et smil på hverken læbe eller i øjne, og på intet tidspunkt havde øjenkontakt med publikum. Når man hører nummeret på pladen, kan man føle smerten i kroppen, og at han har haft brug for at få det ud af kroppen på denne måde, men at se det opført live giver en endnu bedre forståelse af det sår, som ikke er helet, men som nu er kommet til udtryk

Tilbage på PV's Mini Maj Tour er kun Aabenraa (Nygadehuset) og så hjemmebanen på Islands Brygge i Kulturhuset. Hvis det på nogen måde bare kan nærme sig den optræden, som blev kastet af sig torsdag aften i 110 % Greve, så kan jeg kun anbefale folk at få fingrene i en billet! Per Vers løftede også sløret for, at der i Kulturhuset ville være opvarmning af DJ-fænomenet Den Sorte Skole, og derudover håber han på, at Ida Corr og Revoltage vil kigge forbi og gæste. Så se at få afleveret de tomme flasker, solgt ud af ligegyldige accessories eller røv en bank!! Denne koncert skal ikke misses for noget! Vær dér eller vær firkantet!!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce