Krig
Pentagon beder Ukraine om hjælp: Kan ikke følge med
USA har investeret milliarder i udvikling af droner, men alligevel kan de ikke følge med Ukraine.
Pentagon har derfor rakt ud til Kyiv for at lære af deres ekspertise, så amerikanske soldater kan få fingrene i de mest effektive ubemandede dræbermaskiner.
Det er en lidt uvant situation: Verdens største militær beder et krigsramt land om hjælp til ny teknologi.
Ukraine er drone-supermagten
Siden invasionen i 2022 har Ukraine perfektioneret kunsten at bygge droner.
Ifølge udenrigsminister Andrij Sybiha forventes over fire millioner droner at blive produceret i år – en vanvittig skala, som ingen vestlige virksomheder kan matche.
“Ingen amerikansk virksomhed kan følge med Ukraine,” siger Nathan Mintz, medstifter af det californiske startup CX2, der allerede har indgået samarbejde med ukrainske producenter.
USA vil nu hurtigst muligt integrere den ukrainske teknologi i deres militær – og har allerede givet kontrakter til to ukrainsk-amerikanske partnerskaber.
Læs også:
Droner, der kan ramme langt og hårdt
Blandt de mest eftertragtede modeller er Skyfall, der har et rækkevidde på op til 60 km og allerede har udført 1,5 millioner missioner i Ukraine.
Pentagon vil gerne opgradere dem med amerikansk software og sensorer, men beholde de ukrainske sprængladninger på fem kilo.
USA kigger også på langdistancedroner, som kan ramme mål 2.000 km væk og bære bomber på op til 250 kg. Det er ikke ligefrem legetøjsdroner, vi taler om her.
Og USA er ikke den eneste, der henvender sig til Ukraine for at få hjælp – Sydkorea har også spurgt om drone-lektioner.
Læs også: