Pokemon

Overvejer du at genstarte barndomssamlingen af Pokémon? Lige nu kunne ikke være et værre tidspunkt

Når hobby bliver high finance.

Overvejer du at genstarte barndomssamlingen af Pokémon? Lige nu kunne ikke være et værre tidspunkt
Foto: The Pokémon Company

Pokémon er dillen, der bare bliver ved at trække folk til. Hvad enten børn og unge opdager det omfattende univers for første gang i en af de mange serier og spin-offs, eller gamle nørder finder deres mappe frem på loftet og liiiiige skal se, hvilke kort, der bliver lanceret i nyere tid.

Det har været en dille siden midt 90’erne, hvor man i skolegården kastede rundt med glimmerkort og Charizards i sandkassen, som i dag i den rette stand ville have kunnet give dig et lille parcelhus i udkanten af Danmark. 

Som med så mange andre hobbyer har det udsving på godt og ondt – og kan på mange måder minde lidt om aktiemarkedet; du har en lille idé om, hvad der er en god idé at investere i baseret på historik, men du har ingen anelse om, hvad der pludselig stikker helt af.

Og lige nu? Det er måske i skrivende stund det værste tidspunkt at opstarte eller genstarte din samling på. 

Når Pokémon bliver børneopsparingens værste fjende

Pokémon-kort har længe været en hyggelig blanding af nostalgi, børneglæde og vokseneskapisme. Men i løbet af de seneste tre måneder er det hele eksploderet i en tsunami af spekulation, hype og økonomisk vanvid. Vi taler om prisstigninger på op til 150% for de mest populære kort og sealed produkter – og det sker hurtigere, end du kan nå at sige “Umbreon VMAX”.

Fra udsalg til udbudspanik

For under et år siden blev Pokémon TCG ramt af en brat virkelighed. Butikkerne kunne ikke komme af med deres varer, og hele Sword & Shield-generationen blev solgt ud til under kostpris. Mange troede, at interessen havde toppet – men så gik det løs.

I dag er den famøse Moonbreon – Umbreon VMAX fra Evolving Skies med det psykedeliske månelandskab – sprunget fra cirka 6.700 kr. til over 9.600 kr. Andre kort som Charizard ex, Giratina VSTAR og Mewtwo VSTAR har fordoblet deres værdi. Og det er ikke kun kortene: sealed produkter som Booster Boxes og Elite Trainer Boxes er nu blevet de nye bitcoin for hobby-investorer.

Skyhøje priser og et samlermarked i panik

Fusion Strike booster bokse? Steget 115%. Vivid Voltage? Op 44%. Selv en ellers undseelig Cleffa fra Obsidian Flames er gået fra cirka 40 kr. til næsten 130 kr. Det er tydeligt: nogen (eller noget) leger med priserne, og det lugter mere af aktiemanipulation end af hygge og samlekort.

Der bliver spekuleret i alt fra gamle ETBs til nichekort med pæn illustration. Kort sagt: alle vil være med, og det gør ondt på dem, der bare gerne vil samle uden at pantsætte lejligheden.

Universet bag hypen: Fra Sword & Shield til Scarlet & Violet

Det hele er kulminationen på to Pokémon-generationer, hvor The Pokémon Company har trykket på alle de nostalgiske knapper. Sword & Shield satte barren højt med Evolving Skies og Crown Zenith, men Scarlet & Violet har taget faklen videre med eksplosive sæt som Paldean Fates 151,, Twilight Masquerade og nu Prismatic Evolutions – en Eevee-fest, der lugter kraftigt af ny Evolving Skies-klassiker.

Og så lurer de næste sæt i horisonten: en ny Team Rocket-kollektion, der vækker minder til Dark-kort og Rocket’s Pokémon. Kort sagt: samlerfeberen bliver næppe dæmpet foreløbigt.

Når hobby bliver high finance

Den største synder? Ikke Pokémon selv. Men flipperne. Scalperne. Investor-bros med kryptooverskud og Whatnot-streamere, der har gjort hobbyen til et live-auktion-cirkus. Det er blevet normalt at se booster packs, der burde koste 40-50 kr., blive solgt til det dobbelte – kun fordi en kendt streamer trækker plastikken af for dig.

Et voksende antal “Poke-influencere” på YouTube og TikTok har gjort det cool at investere i Pikachu, og når tusindvis af seere ser med, bliver det hurtigt en selvforstærkende spiral. Samtidig opkøber disse streamere lageret som var de hedgefonde på Black Friday.

Hvor skal det ende?

Det korte svar: ikke lige foreløbigt. Pokémon TCG er fanget i en cocktail af nostalgi, investeringshype og markedsmanipulation. Og mens det kan føles som en ny guldalder for nogle, er det en ret giftig udvikling for dem, der bare vil åbne et par pakker med ungerne eller jagte deres favorit-Eevee.

Bedsteforældre og forældre har ingen chance, hvis de lige vil købe en hyggepakke til børnene som en overraskelse – enten er prisen højere end ‘hyggebeløbet’, eller også er der slet ikke kort at finde i legetøjsbutikker. TikTok og Instagram bugner af videoer med folk, som optager spøgelsesby-lignende tilstande i gangene på populære poké-spots. 

Samlerkortene er blevet mere end en hobby – de er blevet en valuta. Og som med alle bobler, så venter man bare på det store pop. Indtil da? Held og lykke med at finde en boosterpakke til normal pris.