Connery

OMHU: er et bæredygtigt brand der er til at forstå

To surfende iværksættere rydder op i havplast langs vestkysten - og tryller det om til nye produkter

Tag en tur langs strandarealerne der omkranser Hvide Sande: En storslået naturoplevelse med det rå Vesterhav og endeløse sandvidder der grænses af af de rolige klitter... Ahh, dansk natur. En ting springer særligt i øjnene, eller fraværet af ting: Det er praktisk talt umuligt at spotte noget af alt det menneskeskabte affald, der dagligt skylder i land på danske strande: Nogen rydder op i svineriet, men hvem?

Tag på stranden en given formiddag, og du kan være heldig spotte et unikt syn: Nogen går og samler skrald. Nogen tager hele skoleklasser med på strandoprydning og lærer fra sig, og skraldet der samles ind bliver.. genbrugt. Lige i nærheden.

De flotte plastfri strande omkring den ny-gamle fiskerby kan tilskrives omhu. Helt præcist virksomheden OMHU:, der har til huse i Hvide Sande by. 

ANNONCE
OMHU: Værksted. Kaffebar. Isbutik. Oplevelser.  - OMHU: er et bæredygtigt brand der er til at forstå OMHU: Værksted. Kaffebar. Isbutik. Oplevelser.

OMHU: er egentlig simpelt at forklare: Virksomheden indsamler plastik affald der er skyllet i land på stranden, sorterer det og genbruger det til nye produkter. Produkterne tager form af udstyr til surfere, øreringe og smykker, souvenirs til turister som undertegnede og så videre. 

Produktionen er ikke et gigantisk kommercielt foretagende: Processen er næsten så manuel som den kan være, den indsamlede plastik farvesorteres, granuleres og omsmeltes ved hjælp af håndlavede støbeforme og en gammel håndbetjent plast-støbemaskine. De færdige produkter sælges i OMHU:'s lokaler, på webshop og gennem en række udvalgte samarbejdspartnere. Bæredygtigt genbrug - lavpraktisk, let at forstå

ANNONCE
Plastik høstet direkte fra stranden, klar til et nyt liv - OMHU: er et bæredygtigt brand der er til at forstå Plastik høstet direkte fra stranden, klar til et nyt liv

Helt simpelt - og så alligevel ikke: For omkring den letforståelige produktcyklus, har OM:HU bygget et helt univers, der på mange måder indkapsler en hypermoderne old-fashioned livsforståelse, som man som udefrakommende måske ikke umiddelbart ville tilskrive et lille bysamfund på kanten af Danmark. Medmindre man er surfer, måske?

ANNONCE
OMHU: har lager, værksted, café og butik i samme lokale - OMHU: er et bæredygtigt brand der er til at forstå OMHU: har lager, værksted, café og butik i samme lokale

Hvide Sande, har som mange andre mindre byer gennem det seneste årti oplevet en opblomstring af en særlig type turister: En kombination af storbymennesker der gerne vil ud og have en bedre forbindelse med naturen - og surfere.

Langs Vesterhavet er Klitmøller, der nu også kendes under navnet Cold Hawaii, den by der for alvor begyndte at omfavne og brande sig på surfertyperne, som dukkede op med deres smarte idéer og attituder, og mens den nordlige del af vestkysten med succes har trukket surferne til sig, er tilstedeværelsen også helt åbenlys i Holmsland Klit-området af Ringkøbing Skjern Kommune.

OM:HU i Hvide Sande er direkte afledt af ovenstående bølger.

ANNONCE
OMHU: - OMHU: er et bæredygtigt brand der er til at forstå OMHU:

De to grundlæggere af OM:HU er Katrine og Daniel er begge surfere. Begge stærke og initiativrige og begge super irriterede over alt det affald de stødte på, når bølgerne skulle bestiges. 

De fælles passioner førte hurtigt til idéer, da Daniel i 2019 flyttede familien fra København til Hvide Sande for at være tættere på naturen: Løsningen på mange af problemerne: OMHU:

OMHU: opererer fra spartanske og rå lokaler i Hvide Sande by, her er de indkapslet mellem Nordsø Fisk og Hvide Sande Bryghus - en slags fantastisk sandwich med bæredygtigt fyld, hvis du spørger mig. 

ANNONCE
OMHU: - OMHU: er et bæredygtigt brand der er til at forstå OMHU:

Lokalerne er en sammensmeltning af.. Alt? Her er der butik, værksted, lager og café. Sorterede plastgranulat og loungeområder side om side. 

Produktet er det centrale, det er nemlig midlet som Katrine og Daniel bruger til at gøre deres lille hjørne af verden til et bedre sted. Det sker ikke alene i form af en råhyggelige levende værkstedsbutik, men også i kraft af flere projekter, hvor OMHU: tager gæster med på 'seaside safari' eller med støtte fra Miljøstyrelsen arrangerer strandrensninger, hvor skoleelever får både undervisning oplevelser, mens strandene renses for plast. 

OMHU: er den slags win/win-brand, som man ikke kan unde andet end at lykkes: Produkterne er lækre og historierige, den bæredygtige vision er forståelig og ikke mindst gennemskuelig. Naturen er flottere. Og ærligt talt: så virker det til at de to iværksættere nyder processen. 

Hvis ikke du lige slår vejen forbi Hvide Sande indenfor nærmeste fremtid, er der god mulighed for at få et indblik i OMHU: på om-hu.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce