Connery

Oldies but goodies: Emulator

Retro i bedste stil

Tiden er kommet til et tilbageblik. Dengang hvor grafik var en by i Rusland og at spille bare var sjovt.
Dengang hvor en bunke af spil kunne ligge på en diskette. Dengang pc'en var begyndt at have sit indtog i hjemmet og ikke bare på kontoret, ja vi taler om de gode 80'ere.

At spille de gode gamle spil har i de seneste år haft en stigende interesse, men for nogle er det slet og ret et helvede at prøve på at spille de gamle spil.
Så hvordan kommer man i gang med at spille de gode gamle spil fra fordums tid?

Svaret er simpelt: Emulator

En Emulator er et program, som får din PC til at "opføre" sig som en anden maskine. Dette betyder, at man kan spille spil fra arkademaskiner, playstation og andre konsoller. Der findes utallige udgaver af emulatorer, men en af de mest kendte emulator er:

MAME - Multi Arcade Machine Emulator
ANNONCE
Oldies but goodies: Emulator
Denne emulator kan benyttes til at spille de originale arkadespil frem for en konverteret udgave, som vi ofte ser i dag på tværs af platforme.
For at få en emulator til at køre et spil skal man bruge spil af typen ROM eller Disk Images. Hver emulator har hver sin metode til at køre disse ROM eller Disk Images, så derfor er det altid en god ide at læse den dokumentation, der følger med, hvis man ikke i forvejen kender til systemet.
En emulator som MAME er af typen multi-emulator, der kan emulere hundredvis af arkadespil. MAME bruger et specielt driver system til hvert spil for at kunne køre disse, hvilket adskiller MAME fra enkelt system emulatorer, da disse kun er beregnet til at køre spil fra et system som for eksempel en NES emulator.

Nu vil de interesserede måske spørge om alle gamle spil findes til at spille med en emulator, og desværre er svaret nej. Der er selvfølgelig nogle forskellige faktorer, der gør om et spil vil/kan blive emuleret.
ANNONCE
Oldies but goodies: Emulator
Popularitet: Har et spil været populært i sin tid, er der også større chance for, at spillet er blevet emuleret og kan spilles med en emulator
Tilgængelighed af oplysninger: For at kunne emulere et spil fra et andet system kræves en masse oplysninger om selve systemet. Det er altid nemmere at lave spil fra et system, som allerede er blevet emuleret, da det ellers betyder en hel masse arbejde med at oversætte koder fra et system til et andet.

Som nævnt tidligere skal en emulator bruge en ROM eller et Disk Image, og som oftest er det ROM, man benytter.
En ROM benyttes af emulatoren til at kunne køre det spil, som ROM'en nu indeholder, dette betyder at ROM'en ikke bare er en almindelig fil, som man klikker på og kører. 
Nogle ROM kan også komme i det, der kaldes ROM sets, det vil sige, at den indeholder flere spil på en gang, hvilket er meget almindeligt blandt arkade spil.

Hvordan disse enkelt eller flerspils ROM køres afhænger af, hvilken emulator man kører med og om den understøtter disse ROM sets i tilfælde af, man vil køre en.

Nu vil nogle måske begynde at lufte tanker, om dette egentlig er lovligt eller ej?

Så vidt emulator er de alle lovlige, det er ikke ulovligt at emulere noget, medmindre emulatoren indeholder beskyttet materiale såsom et BIOS Image, hvilket de færreste har og i disse tilfælde har tilladelse til at distribuere dette.
ANNONCE
Oldies but goodies: Emulator
ROM er tilgengæld en helt anden historie. Teknisk set er det beskyttet materiale, men giver ingen penge eller bliver solgt længere og i nogle tilfælde findes firmaerne bag ikke mere. Men derfor er det teknisk set alligevel ulovligt at downloade disse ROM.

Nu behøver man så ikke tænke, hvad er så ideen med det hele, hvis det egentlig er ulovligt, for der findes nemlig også spi,l som uden problemer kan spilles fuldt lovligt, da nogle giver spillene til fri afbenyttelse for alle, så længe de ikke bliver distribueret for profit.

Derimod hvis man allerede har originalspillet fra dengang, kan det godt være fuldt lovligt at hente en ROM.
Nogle siger, at en ROM er lovlig at hente ned, så længe man sletter den inden for 24 timer. 
Tydeligvis er spørgsmålet, om det er lovligt eller ej altså et område, som er meget gråt og meget svært at finde rundt i.

Da ROM er et gråzoneområde, vil denne artikel derfor ikke indeholde links til sider, hvor disse kan downloades, men nedenstående link kan benyttes til at hente MAME og derefter kan man selv gå på jagt efter spil.

Det er heller ikke altid lige nemt at finde et spil af forskellige årsager; spil fra NES, Sega Genesis, SNES eller nyere spil er af stor sandsynlighed umulige at finde, da Nintendo og IDSA rutinemæssigt lukker sider ned, som distribuerer deres spil.
Andre spil er ikke blevet emuleret til ROM eller Disk Image eller virker ikke med en emulator af forskellige tekniske årsager, samt muligheden for at systemet simpelthen ikke er blevet emuleret som for eksempel Jaguar.
Så har du søgt vidt og bredt, men har intet fundet, er chancen, for at det findes, sandsynligvis ikke tilstede.

For at opsummere - du bør altid sikre dig, at materialet er lovligt, inden du begynder at hente spil ned fra internettet.

MAME officielle hjemmeside
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce