Diverse mad
Ølmaven
En tendens mange drengerøve desværre får. Søren F. Lillesøe har skrevet en helsebog til manden, der vil tabe ølmaven uden at dyrke motion. Spændende tænker jeg, og går i gang med bogen. Her er anmeldelsen.
Forfatteren skriver først om historie og samfundet. Dels for at pointere hvorfor ølmaver opstår, men også for at give facts, som hverdagsmanden måske ikke har tænkt over. – vupti, så er man blevet lidt klogere.
Skrivestilen er ”blog” –agtig og virker ganske godt. Vi får et indblik i, hvad forfatteren spiser for at få sin ølmave, og det kan de fleste fyre godt relatere til.
Kuren:
Efter vi har hørt om historie og samfund, forklares hvordan du taber dig. Der beskrives metoder med afstressning, at spise ud fra sin blodtype og komme af med alle de slemme kulhydrater. Der argumenters også, hvorfor man ikke skal spise svinekød, og der forklares om giftstoffer og pesticider.
Der kan være delte holdninger om svinekød, men jeg ved at bacon, flæskesteg og andre godter fra det lyserøde svin, ikke ryger som det første på listen hos de fleste.
Forfatteren sværger desuden til økologi, fordi det er gode råvarer, som smager af mere, og er sundere. I mine øjne kan konventionelle produkter også være velsmagende og sunde – hver sin smag og hver sin mening.
Dommen:
Dette er i virkeligheden en guidebog for en mand som forfatteren selv. En mand midt i 30’erne som gerne vil tabe sig.
Bogen indeholder nogle opskrifter, som han har valgt at dele med os andre, og de er faktisk inspirerende og gode! Men der er meget få. Og det er synd!
Det ser desuden ud som om diverse slankekure, som Atkins og blodtypekost er blandet sammen – men det er sgu egentlig meget fedt!
Selvom jeg ikke er helt enig i bogens synspunkter til fødevarer og divserse undersøgelser , så har jeg fået lidt inspiration, og det skal den have en kompliment for.
Jeg synes desuden opskrifterne, er rigtig gode og med fine illustrationer, som ser appetitvækkende ud.
Der er prøvet at skrive et modstykke til "kernesund familie", som rakte hånden ud til kvinderne. Det ville dog have været et gennemført modtstykke, hvis der havde været flere opskrfter.
Alt i alt er Ølmaven dog en fin bog for os drengerøve.
Forfatter Søren F. Lillesøe har sin egen side
www.olmaven.dk
En opskrift fra bogen:
Kalkunen forbindes visse steder i verden med jul og ædegilder, men er langtfra så ølmavetruende, som man skulle tro.
Rent faktisk er kalkun noget af det mest proteinrige og mættende, man kan forestille sig, og så rummer kødet næsten intet mættet fedt.
Sporstoffet selen er i øvrigt ganske tilgængeligt i kalkun. Blot 113 gram af dette kød giver dig den mængde selen, der anbefales dagligt ifølge amerikanske forhold.
Ingredienser (4-5 portioner):
900 gr. kalkunbrystfileter (gerne økologiske)
12 økologiske cherrytomater
1 økologisk løg
1 fed øko-hvidløg
1 Fresno-chili
1 Santa Fe-chili
1 Dutch-chili
½ citron
Frisk persille
Ekstra jomfru-olivenolie
Ingredienser i scoresalat:
2 økologiske pærer
2 små håndfulde mandler, evt. økologiske
1 glas ærter
1/4 øko-agurk
2 glas blåbær
Økologisk icebergsalat
Koldpresset hørfrøolie
Fremgangsmåde:
1
Skær eventuelle småsener fra kalkunkødet og tænd for en (grill)pande på dit blus.
2
Mens panden opvarmer, kan du nå at lave rettens salsa i en blender. Det er faktisk meget simpelt:
Hvis den har en god motor og en skarp kniv, smider du blot pebrene og de andre ingredienser i og tilsætter to-tre dryp olivenolie. Saften fra den halve citron dryppes også i. Blend den orange salsa, til den får en flødeagtigt lækker konsistens.
3
Hæld lidt olivenolie på panden og steg kalkunfileterne ved småhøj varme. Regn med tre-fire minutter på hver side. Dryp til sidst lidt af den stærke salsa på fileterne og giv dem en æresrunde i form af et minuts tid på hver side. Tag fileterne af panden og lad dem hvile på en tallerken i 10-12 minutter.
4
Mens kødet trækker, kan du passende lave den tilhørende salat i en skål. Skær icebergen i strimler og agurken i små tern. Gør det samme med pærerne, når du har skrællet dem.
Hak mandlerne ud i grove bidder og giv dem en tur på panden, til de er let brune. Vend herefter mandlerne i lidt olivenolie og drys dem ud over de øvrige ingredienser sammen med blåbærrene.
Slut af med at dryppe lidt hørfrøolie ud over scoresalaten. Det giver ikke blot omega-3, men også glans.