Connery

Øllets historie

Kender du den ?

Øllets historie
Vi drikker det så snart vi har chancen, men hvad er den lækre drik, som vi hælder i løgneren, egentlig? Dette er ikke en kaosteori, men nærmere en lille gennemgang om øl generelt - historie, brygprocessen osv.

Historie

Øl er en gammel sag! Det er nok noget nyt vi moderne mennesker har fundet på grundet teknologiens udvikling! Øl har i hvert fald været brygget i over 7000 år. De ældste beviser på ølbrygning er fra sumererne, som med kileskrift på lertavler har beskrevet, hvordan korn spires, tørres, knuses og blandes med vand. Gæringen skete ved, at gær, som findes i luften, er dalet ned i denne sukkeropløsning. Drikken har været krydret med datidens frugter, fx dadler. Af andre "beviser" kan nævnes, at man ved udgravninger af Gamle Babylon, fandt tegn på brygkarle i arbejde omkring 4200 år før Kristus. Hos de gamle egyptere, har man sågar også fundet love og regler om afgifter på øl (ca. 3000 år før Kristus)!

Også i Danmark drak vi selvfølgelig øl. Egtvedpigen havde en øllignende drik med i sin grav (hvede, tyttebær, mose-porse og honning - porsen gav drikken en snert af aromatisk bitterhed, som humlen gør det i dag). Også i den Nordiske Mytologi er øl ofte omtalt.

De fleste vil nok synes der kunne være fedt at leve i middelalderen! Her bestod det daglige indtag nemlig af kød og fisk - skyllet ned med gennemsnitsligt 6 liter øl! Og det gælder altså både børn, unge, voksne og ældre! Kongens skytter havde fx krav på 10 liter øl om dagen (ja, det svarer til én kasse om dagen)! Det lyder af meget - og det er det da også.

Der er selvfølgelig flere grunde til det store forbrug - dels spiste de utrolig meget dengang, og det kød de spiste var saltet, hvorfor de blev meget tørstige. Man kan spørge sig selv, hvorfor de så ikke drak noget vand i stedet for alt det øl. Det var simpelthen pga., at det var svært at få fat i noget rent drikkevand. For at vandet kunne drikkes skulle det meget ofte koges, og så kunne man jo lige så godt lave øl!

Øllet dengang var ikke nær så stærkt som det er i dag (alkoholprocenten) - alligevel blev de, som man udfra indtaget, fulde. Det var heller ikke noget dårligt at være fuld - nærmere omvendt! De eneste steder man ikke skulle møde fuld op, var i retten, til gudstjenesten og ved et familiemedlems eller en vens dødsleje.

Siden øllets oprindelse, har det udviklet sig. Man har kommet forskellige ting i for at få smag, og brygget det på forskellige måder. Ofte smagte to bryg heller ikke ens, da brygning er flere komplicerede processer, som man dengang ikke kendte til fulde.

Afsluttende kommentar

Dette var som sagt starten på en del forskellige artikler om øl. Hvis I ønsker et emne inden for øl beskrevet, er I meget velkommen til at skrive en kommentar med det, eller sende mig en e-mail, eller et elektronisk brev (gennem Connery).
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce