Connery

Ø-rundtur: Rise bryggeri og Danmarks eneste tobaksplantage

Et smut forbi Ærø og øens små perler.

Under min hurtige getaway til den danske ø Ærø fik jeg hurtigt øjnene op for deres unikke whisky, men efter et par dage kunne jeg heller ikke dy mig for at kigge lidt nærmere på deres bryggeri - Rise Bryggeri.

Placeret i den lidt mindre landsby Store Rise finder man det hyggelige lille bryggeri, som ligger genialt placeret ved siden af en af øens reneste kilder – vandet bruges selvfølgelig til brygningen og allerede her lægger bryggeriet godt fra land. Bryggeriet formår trods sin beskedne størrelse at huse op til femten forskellige ølsorter på deres menukort, som spænder over alt fra eksperimenterende tang-øl til deres mere ikoniske valnøddebryg. Opskrifterne på deres øl bygger meget på enkelte ingredienser og stor velsmag, hvilket tydeligt gør bryggeriet til en interessant og anderledes oplevelse. 

ANNONCE
Ø-rundtur: Rise bryggeri og Danmarks eneste tobaksplantage

Sortimentet spænder bredt mellem de lyse, forfriskende øl og de lidt mere tunge og måske mere sødlige noter, hvilket giver et spændende udvalg. Jeg kom selvfølgelig ikke uden om at smage lidt på de gyldne dråber, og min personlige favorit er bestemt deres valnøddeøl – den har en fyldig smag og en interessant sødme, som komplimenterer den store humlebitterhed ganske favorabelt. Derudover laver de også en ond økologisk IPA, som jeg bestemt kan anbefale til folk, som er hoppet med på den moderne bølge af India Pale Ale-populariteten med dens stærkt bitre og frugtige smag.

Bryggeriets største dyd, udover den ganske gode smag, er sådan set deres evne til at aktivere lokalsamfundet og skabe en oplevelse ud af både at komme som gæst på øen, såvel som hvis man var fastboende i det sydfynske øhav.

På tobaksplantage 🚬 #tobak #tobacco #havana #cigar

Et opslag delt af Rasmus Krarup Jensen (@rallekj) den

ANNONCE

Min rundtur forbi det lokale bryggeri viste sig også at åbne op for muligheden for at se Danmarks eneste tobaksplantage, som lå under samme ledelse som bryggeriet. Cigaren er derfor en ganske unik størrelse, da man sagtens kan få håndrullede cigarer lavet i danske produktioner, men Ærø besidder den eneste plantage, hvor man på dansk jord formår at lave konceptet ’fra frø til cigar’.

Fordelt på forskellige rækker fandt man spæde grønne blade af blandt andet Havana-sorten, som på blot nogle få uger havde vokset sig enormt store. Placeret i læ af en stor æbleplantage og en hyggelig gårdkultur skal planterne vokse sig store nok til at bladene kan bruges til den videre proces. Efter høstning bliver planterne tørret og derefter fermenteret. Derefter kan tobaksrulningen ske, og med blot nogle få skarpe teknikker er nytårscigaren trådt frem i lyset.

Et spændende indblik i en lokal kultur og et par historiske oplevelser på den hyggelige ø Ærø, som ikke blot gav et spændende indblik på kulturen og planteverdenen, men også sørgede for at væde ganen med gyldne dråber i sommervarmen. 

ANNONCE

Rise bryggeri

Hjemmeside

Facebook

Ærø Cigar

Del

Seneste nyt

Annonce