Connery

Nye, arkæologiske fund i Tyrkiet indikerer, at mennesker var vidne til planetændrende kometnedslag for næsten 11.000 år siden

Begyndelsen af en mini-istid indgraveret i hellige templer!

Nylige arkæologiske udgravninger i det sydlige Tyrkiet har afsløret overraskende beviser på, at mennesker for tusindvis af år siden kunne have været vidner til planetændrende astronomiske begivenheder. Forskning udført af Universitetet i Edinburgh og offentliggjort i tidsskriftet Time and Mind fremhæver opdagelser fra Göbekli Tepe, et arkæologisk sted dateret til omkring 10.850 f.Kr., som afslører en dyb viden om astronomi blandt de tidlige beboere.

Dr. Martin Sweatman og hans team fandt avancerede udskæringer i templets strukturer, som tyder på, at de tidlige mennesker skabte en form for kalender og dokumenterede historiske begivenheder. En af de mest markante opdagelser er en søjle dekoreret med 365 V-formede symboler, som kunne have fungeret som en kalender. Desuden er der optegnelser af solens, månens og stjernernes bevægelser gennem årene.

En af de mest slående opdagelser er en skildring af Taurid-meteorregnen på en anden søjle. Tauriderne er forbundet med Enckes Komet, som menes at være kilden til den omdiskuterede Younger Dryas-impakt, en ekstraterrestrisk hændelse som nogle forskere mener udløste en nedkølingsperiode ved slutningen af den sidste istid. Denne såkaldte "mini-istid" varede over 1.200 år og førte til udraderingen af mange store dyrearter. Ifølge fundene varede meteorregnen i 27 dage.

Tauriderne er en meteorstrøm, der stammer fra en komet kendt som Enckes Komet. Denne meteorstrøm er opkaldt efter stjernebilledet Tyren (Taurus), hvor de fleste af meteorernes spor synes at komme fra. En kort-periodisk komet, der har en bane, der bringer den tæt på Solen hvert tredje år. Når Enckes Komet nærmer sig solen, taber den noget af sit materiale, som danner en støvsky, der bliver til meteorregn, når Jorden passerer gennem denne sky. Meteorregnen fra Tauriderne er kendt for at være langvarig og strækker sig typisk fra midten af oktober til begyndelsen af december. Selvom regnen kan være mindre intensiv end nogle andre meteorstrømme, som Perseiderne eller Leoniderne, kan det nogle gange give spektakulære stjerneskud.

Dr. Sweatman bemærkede i en erklæring, at "det ser ud til, at beboerne i Göbekli Tepe var opmærksomme observatører af himlen, hvilket er forståeligt, givet at deres verden kunne have været ramt af et kometnedslag."

Han tilføjede, at denne hændelse muligvis kunne have udløst en ny religion og motiveret udviklingen af landbrug for at håndtere det kolde klima. Det er også muligt, at deres forsøg på at dokumentere, hvad de så, er de tidligste skridt mod udviklingen af skrift mange årtusinder senere.

Disse opdagelser giver en fascinerende indsigt i, hvordan forhistoriske kulturer kunne have brugt deres observationer af himmelrummet til at forstå og tilpasse sig dramatiske ændringer i deres miljø.

ANNONCE
Del

Seneste nyt