Gear
Ny undersøgelse afslører uhyggelig bivirkning ved brug af ChatGPT
Et forskerhold fra MIT Media Lab og OpenAI satte sig for at undersøge, hvordan vi mennesker egentlig bruger ChatGPT, og hvad det gør ved os.
En ny undersøgelse fra MIT og OpenAI løfter sløret for, hvad der sker, når man bruger ChatGPT lidt for meget, og det lyder som noget, der kunne være skrevet af Spike Jonze.
Vi snakker følelsesmæssig afhængighed, stemmebeskeder med kærestetoner og mennesker, der begynder at kalde en chatbot for “ven”.
Når AI bliver din ven
Et forskerhold fra MIT Media Lab og OpenAI satte sig for at undersøge, hvordan vi mennesker egentlig bruger ChatGPT, og hvad det gør ved os.
Resultatet er at mogle brugere bruger det så ofte, at de begynder at opfatte ChatGPT som en personlig rådgiver, ven… og i nogle tilfælde, nærmest en slags terapeut.
“ChatGPT er ikke designet til at erstatte menneskelige relationer, men dets samtalestil kan opfordre til det,” lød det fra forskerne.
I alt blev 40 millioner chats analyseret, og 1.000 personer deltog i et kontrolleret studie.
Dem, der brugte stemmefunktionen, udviklede mere følelsesmæssigt bånd til chatten, og havde samtidig dårligere mental trivsel.
Ensomhed, afhængighed og dårligere trivsel
Det mest foruroligende fund var, at brugere, der havde let ved at knytte sig til andre, og som så ChatGPT som en ven, var også dem, der havde størst risiko for at få det dårligt af at bruge den.
Brugere, der brugte ChatGPT til professionelle formål eller for at få idéer, viste faktisk tegn på afhængighed, og det endda uden at føle sig ensomme.
Omvendt følte dem, der brugte den til personlige snakke, sig mere alene, men var ikke nødvendigvis afhængige.
Og det stopper ikke her. Høj brug, uanset form eller emne, hang direkte sammen med forringet mental trivsel. En slags AI-tømmermænd, kunne man sige.
Forskerne understreger, at deres data ikke er peer-reviewet endnu, og at alting skal tages med et gran salt.