Motor

Ny solcelleteknologi forvandler CO2 om til brændstof

En flok forskere fra University of Cambridge har udviklet en solcelledrevet reaktor, der kan hive CO2 direkte fra atmosfæren og forvandle det til noget brugbart.

Ny solcelleteknologi forvandler CO2 om til brændstof
Foto: Pixabay

Forestil dig en verden, hvor vi ikke skal grave dybt efter olie, men i stedet sætter en dims op i baghaven, der hiver CO2 ud af luften og omdanner det til brændstof.

Lyder det som noget fra en sci-fi film? Nope. Det er ren videnskab, og det sker lige nu!

En flok forskere fra University of Cambridge har udviklet en solcelledrevet reaktor, der kan hive CO2 direkte fra atmosfæren og forvandle det til noget brugbart.

Og vi snakker ikke bare et eller andet ligegyldigt biprodukt – vi snakker syngas, som er et vigtigt mellemprodukt i fremstillingen af brændstoffer, kemikalier og endda medicin.

Solceller der rent faktisk giver mening

De fleste carbon capture-teknologier i dag kræver en masse energi og store anlæg. Og hvem leverer den energi?

Surprise, det er ofte fossile brændstoffer. Men ikke denne gang.

Cambridge-teamets reaktor kører 100% på solenergi. Ingen kabler, ingen batterier, ingen undskyldninger.

Reaktoren fungerer som en slags kemisk magiker: Den suger CO2 til sig om natten, ligesom en svamp suger vand.

Når solen så kommer frem, starter en kemisk reaktion, hvor solens UV-stråler og et halvleder-pulver tryller CO2 om til syngas.

Og for at få det hele til at køre lidt hurtigere, bruger reaktoren spejle til at koncentrere solens stråler. Smart? Oh yes!

Gamle danske biler kører videre i Østeuropa – og det er et problem

Læs også: Gamle danske biler kører videre i Østeuropa – og det er et problem

CO2 er ikke kun skurken

“I stedet for at presse CO2 ned i jorden, hvor vi aldrig kan bruge det til noget, hvorfor så ikke omdanne det til noget nyttigt?” siger Dr. Sayan Kar, en af forskerne bag projektet.

Og det giver jo fuldstændig mening! CO2 er blevet udskammet som den store skurk i klimakrisen, men i virkeligheden er det en uudnyttet ressource.

Teamet bag projektet arbejder nu på at forfine processen, så sol-syngassen kan omdannes til flydende brændstof, der kan drive alt fra biler til fly.

Hvis teknologien bliver skaleret op, kunne vi i princippet begynde at lave vores egen brændstofproduktion hjemme i baghaven – uden at bidrage til den globale opvarmning.

Politik, penge og mod

Den britiske regering har for nyligt smidt 22 milliarder pund efter carbon capture-teknologier, men forskerne fra Cambridge er skeptiske over for, om det er den rigtige vej at gå.

“CCS (Carbon Capture and Storage) er i bund og grund bare en undskyldning for at fortsætte med at brænde fossile brændstoffer af,” siger professor Erwin Reisner, der leder forskningen.

Han påpeger, at den teknologi, de har udviklet, i stedet for at gemme CO2 væk, omdanner det til noget vi rent faktisk kan bruge.

Men som med alt andet grøn innovation, så kræver det politisk vilje og investeringer at få det skaleret op.

Hvis Cambridge-teamets teknologi bliver en realitet på stor skala, kunne det revolutionere måden, vi producerer brændstof på. Forestil dig en fremtid,

hvor vi ikke skal grave efter olie, men i stedet hiver energi direkte ud af luften omkring os.

Det lyder som en drøm – men det er en drøm, der kan blive til virkelighed.

Verdenskendt musiker sælger sin Tesla i protest mod Elon Musk

Læs også: Verdenskendt musiker sælger sin Tesla i protest mod Elon Musk

Elbilkrisen rammer: Bilkoncern skrotter batterifabrik i Italien

Læs også: Elbilkrisen rammer: Bilkoncern skrotter batterifabrik i Italien