Verden

Ny rovdyr-art opdaget i havets mørkeste dyb

Nye mysterier fra havet!

Ny rovdyr-art opdaget i havets mørkeste dyb
Foto: Johanna Weston; ©WoodsHole Oceanographic Institution
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 16. december 2024

Forskere har opdaget en helt ny rovdyrart i en af verdens mest uudforskede oceangrave – Atacama-graven. Fundet, som også repræsenterer et hidtil ukendt slægtskab, er blevet døbt Dulcibella camanchaca. Ifølge en rapport fra Live Science er dette en bemærkelsesværdig opdagelse, der både afslører dybhavets mysterier og udvider vores forståelse af livets mangfoldighed i de mørkeste dybder.

Læs også: Disse 5 superfoods kan styrke din hjerne og hukommelse

Et nyt medlem af dybhavets rovdyrliga

Opdagelsen fandt sted under en ekspedition i Atacama-graven, som ligger i det østlige Stillehav mellem Chile og Peru. Her stødte forskere på et lille, men ekstremt effektivt rovdyr – en gennemsigtig, rejemodlignende amfipode, der måler blot 4 cm. Dyret, der lever i 25.900 fods dybde (ca. 8 kilometer!), bruger specialiserede lemmer til at fange og dræbe mindre byttedyr, der også bebor denne iltfattige verden.

Dyret og dets mørke oprindelse

Navnet Dulcibella camanchaca er ikke tilfældigt valgt. Ifølge Johanna Weston, hadaløkolog ved Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), henviser “camanchaca” til “mørke” i Andes-regionens oprindelige sprog – en passende reference til de dybe, mørke oceanzoner, hvor dette dyr hersker. Den såkaldte “hadalzone” dækker dybder under 6.000 meter, hvilket gør fund som dette ekstremt sjældne.

Fire eksemplarer af amfipoden blev samlet og frosset for videre undersøgelse. DNA-analyser viste ikke blot, at det var en ny art, men også en helt ny slægt – en taxonomisk gruppe over arteniveau. Det betyder, at denne lille rovdyrrække er helt unik i dybhavets komplekse økosystem.

Atacama-graven: Et hotspot for forskning

Atacama-graven strækker sig over 5.900 kilometer og er en af verdens dybeste og mest uudforskede undervandskløfter. Forskningsmissionen blev udført i samarbejde mellem WHOI og Chiles Instituto Milenio de Oceanografía (IMO). Ifølge Carolina González, medforfatter og forsker fra IMO, kan denne type opdagelser give os en dybere indsigt i, hvordan dybhavsøkosystemer påvirkes af klimaændringer og forurening.

Et glimt ind i fremtiden

Med opdagelsen af Dulcibella camanchaca er Atacama-graven endnu engang blevet et fascinerende vindue ind til dybhavets hemmeligheder. Forskerne forventer flere spændende fund i fremtiden, hvilket understreger, hvor lidt vi stadig ved om livet under havets overflade.

Selvom det er småt og nærmest gennemsigtigt, minder Dulcibella camanchaca os om, at naturens største mysterier ofte gemmer sig på de mindst tilgængelige steder.

Skræmmende simulation viser, hvordan Vesna Vulović overlevede et fald fra 10 kilometers højde

Læs også: Skræmmende simulation viser, hvordan Vesna Vulović overlevede et fald fra 10 kilometers højde

Rutinemæssig renovering i Holland afslører bestialsk fund af et gulv belagt med knogler

Læs også: Rutinemæssig renovering i Holland afslører bestialsk fund af et gulv belagt med knogler