Mad
Ny McDonalds åbner op til sure smileys og kæmpe kyllinger
En dyreværnsorganisation var mødt op til åbningen.
McDonald’s fejrede torsdag åbningen af en ny restaurant i Vanløse, men feststemningen blev hurtigt afbrudt af en gruppe demonstranter bevæbnet med sure smileys og skarpe slogans.
Dyreværnsorganisationen Anima stod bag protesten, hvor de anklagede fastfood-giganten for at løbe fra sit løfte om at udfase de kontroversielle turbokyllinger.
Protest ved åbningen i Vanløse
Forbipasserende kunder blev mødt af et opsigtsvækkende syn foran den nyåbnede McDonald’s i indkøbscentret Kronen.
En kæmpe kyllingemaskot og en gruppe aktivister klædt ud som fødevarekontrollanter skabte opmærksomhed om Animas kampagne mod brugen af hurtigtvoksende kyllinger.
I 2020 lovede McDonald’s at stoppe med at bruge de såkaldte turbokyllinger – en kyllingerace, der er avlet til at vokse unaturligt hurtigt og ofte lider af alvorlige helbredsproblemer.
Men fem år senere er kyllingerne stadig på menuen, og det har fået Anima til at intensivere presset.
Millionoverskud – men ingen forbedringer
Ifølge Anima er der ingen økonomisk undskyldning for McDonald’s beslutning om at ignorere dyrevelfærden.
Kommunikationschef Thorbjørn Schiønning kritiserer fastfood-kæden for at prioritere profit frem for ansvar:
“Det er pinligt, at en kæde som McDonald’s, der år efter år genererer millionoverskud, ikke tager sit ansvar alvorligt og fortsat langer skamavlede kyllinger over disken. De ekspanderer med flere restauranter, alt imens de løber fra et klokkeklart løfte og sparer dyrevelfærden væk.”
Animas kritik understøttes af en rapport fra 2024, hvor 20 café- og restaurantkæder blev vurderet på deres dyrevelfærdspolitik.
McDonald’s landede på en sidsteplads med 0 point, mens konkurrenter som Lagkagehuset og Joe & The Juice scorede henholdsvis 13 og 12 point for deres tiltag.
Hvad er problemet med turbokyllinger?
Turbokyllinger er avlet til at vokse fra 50 gram til 2,2 kg på blot 35 dage – en unaturlig vækst, der resulterer i en række alvorlige helbredsproblemer.
Tre ud af fire kan ikke gå normalt, og mange lider af åndedrætsbesvær, hjertestop og sår på benene.
Flere danske virksomheder har allerede truffet beslutningen om at udfase turbokyllinger, heriblandt alle landets servicestationer, der har tilsluttet sig den såkaldte ECC-standard.
Denne sikrer ikke blot fravalg af hurtigtvoksende kyllingeracer, men også bedre pladsforhold i staldene.