Verden

Ny forskning afslører: Dinosaur-dræbermeteoren var en sjælden, vandrig asteroide fra solsystemets yderste grænser

Nye opdagelser om det masse-udryddende nedslag!

Ny forskning afslører: Dinosaur-dræbermeteoren var en sjælden, vandrig asteroide fra solsystemets yderste grænser
Foto: Deposit Photos/vadimrysev
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 20. august 2024

En ny banebrydende undersøgelse kaster nyt lys over den katastrofale hændelse, der for 66 millioner år siden udslettede dinosaurerne. Forskere har opdaget, at den asteroide, der skabte Chicxulub-krateret og forårsagede en massedød på Jorden, var mere usædvanlig, end man hidtil har troet.

I modsætning til de fleste asteroider, som typisk kommer fra områder tættere på solen, stammer denne dødelige asteroide fra en fjern, iskold region uden for Jupiters bane.

Forskerne bag studiet, som blev offentliggjort i tidsskriftet Science, har afsløret, at denne asteroide var rig på vand og kulstof—karakteristika, der gør den unik blandt de himmellegemer, der har ramt Jorden i de sidste 500 millioner år. Ifølge François Tissot, professor ved California Institute of Technology, er det sjældent, at vandrige asteroider når Jorden, hvilket gør denne asteroide dobbelt bemærkelsesværdig både i sin sammensætning og i dens evne til at udløse en global katastrofe.

Den konventionelle forståelse har været, at objekter fra de indre dele af solsystemet, som typisk er tørrere og består af stenmateriale, er dem, der oftest kolliderer med Jorden. Derfor kom det som en overraskelse, da forskerne fandt spor af grundstoffet ruthenium i de lag af støv, der blev efterladt af Chicxulub-nedslaget. Ruthenium er sjældent på Jorden, men dets tilstedeværelse i dette tilfælde kunne entydigt spores tilbage til asteroiden og bekræftede dens oprindelse langt ude i solsystemet.

Denne nye forskning går også i rette med tidligere teorier, der har foreslået, at dino-dræberobjektet kunne have været en komet. Mens kometer også stammer fra solsystemets yderste områder, består de hovedsageligt af is og støv, og ingen komet har nogensinde vist sig at indeholde ruthenium. Dette udelukker næsten sikkert muligheden for, at en komet stod bag dinosaurernes udslettelse, hvilket yderligere underbygger, at det var en vandrig asteroide, der ændrede Jordens historie for altid.

Opdagelsen af denne asteroides sjældne karakteristikker giver ikke blot ny indsigt i, hvordan dinosaurernes æra sluttede, men åbner også op for nye spørgsmål om solsystemets dynamik og Jordens evolution. Ifølge Tissot kan dybere undersøgelser af lignende hændelser i Jordens historie hjælpe forskere med at sammensætte en mere komplet forståelse af, hvordan vores planet har udviklet sig gennem milliarder af år.

Forskere opdager skjulte hemmeligheder om Mars fra 4,5 milliarder år gammel meteorit

Læs også: Forskere opdager skjulte hemmeligheder om Mars fra 4,5 milliarder år gammel meteorit

Politisk kommentator: “Elon Musk risikerer at blive en politisk dukkefører”

Læs også: Politisk kommentator: “Elon Musk risikerer at blive en politisk dukkefører”