Connery

Moon

I 1969 skrev David Bowie hittet Space Oddity omkring en astronauts fejlslåede mission og isolation i det ydre rum. Nu har Bowie's søn Duncan Jones lavet sin debutfilm over samme tema. Man må konstatere, at æblet ikke er faldet langt fra talent-stammen i den familie.

5 ud af 6 stjerner
Drengerøvs factor: 40 %.

(Hvad betyder ninjaer og drengerøvsfaktor?)
Det Danske Filminstitut - Moon Det Danske Filminstitut
Astronauten Sam Bell (Sam Rockwell) er ene mand på en 3 år lang mission på månen.

Han har kun en service computer ved navn GERTY (Kevin Spacey), at kunne kommunikere med, da satellitforbindelsen til live feedet mellem basen og jorden er ude af drift.

Sam har nu kun små 14 dage tilbage af sin mission, før han vil blive afløst af en ny astronaut. Men 3 år er lang tid at være alene og Sam er begyndt at hallucinere omkring sin kone og lille datter.

Under en video besked til Ground control fortæller Sam, at 3 år er for lang tid at være alene på månen og de skal overveje en kortere missions periode eller indføre to mands missioner, da ensomheden og isolationen godt kan blive for meget for sindet.

En dag under en rutine undersøgelse af en kæmpemæssig gravemaskine er uheldet ude. Sams månebil bliver klemt fast mellem gravemaskinen og månens overflade og Sam bliver slået bevidstløs.
ANNONCE
Det Danske Filminstitut - Moon Det Danske Filminstitut
Da Sam kommer til sig selv igen, ligger han på basens operationsbord og lider af et mindre hukommelsestab.

GERTY kan fortælle at han har været ude for et uheld og han skal tage det med ro. Sam er dog imidlertid hurtigt på benene igen og opdager at en af gravemaskinerne melder fejl.
ANNONCE
Det Danske Filminstitut - Moon Det Danske Filminstitut
Sam tager ud for at undersøge det og opdager, at en af månebilerne fra basen sidder fast under gravemaskinen. Da han får åbnet månebilen, finder han en astronaut liggende bevidstløs.

Sam tager ham med tilbage til basen og opdager til sin forskrækkelse, at astronauten ligner ham selv på en prik!
ANNONCE
Det Danske Filminstitut - Moon Det Danske Filminstitut
Er Sam blevet skør eller er den anden astronaut mon et månemenneske? Herfra hverken kan eller skal der afsløres mere af det plot.

Moon er et lille stort mesterværk. Stor i sin idé, men lille i sin udforming. Visuelt låner den lidt fra div. klassikere, men fremstår alligevel original og unik i sit udtryk. Filmen er en filosofisk Sci-fi thriller, der ikke ligger så langt fra Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey og Stanislaw Lem's Solaris.

Sam Rockwell leverer en kraftpræstation uden lige. Uden at afsløre for meget, kan jeg godt røbe, at Sam Rockwell er dobbelt så god, som han plejer at være og det siger ikke så lidt.
ANNONCE
Det Danske Filminstitut - Moon Det Danske Filminstitut
Duncan Jones, der selv har skrevet og instrueret historien, har formået at skabe en intens og klaustrofobisk stemning i denne eftertænksomme fortælling om manden på månen.

Det skal blive spændende, at følge Duncan Jones’ fremtidige film karriere, for den virker i hvert fald lovende ind til videre.

Det er mig en gåde, hvordan denne film kan blive fuldstændig forbigået af Oscar komitéen.

Både Sam Rockwell og Duncan Jones fortjener at blive nomineret, efter min mening.
ANNONCE
Det Danske Filminstitut - Moon Det Danske Filminstitut
Moon udkommer allerede på Blu-ray og dvd d. 23. februar, herhjemme, men hvis du har tænkt dig at se den, så gør det i biografen. Oplevelsen vil blive så meget større.

Moon har premiere den 18. februar.

Filmen går kun i Cinemateket og kun i 10 dage.

http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Film.aspx?filmID=f21675
ANNONCE
Moon - Trailer
Teknisk information:
Original titel: Moon

UK, 2009

Instruktør: Duncan Jones

Medv: Sam Rockwell, Sam Rockwell, Kevin Spacey og Dominique McElligott

Genre: Sci-fi/Drama/Thriller

Billedformat: 2.35:1

Lyd: Dolby Digital

Længde: 97 min.

Premiere dato: 18. februar 2010

Biodistributør: Det Danske filminstitut
Del

Seneste nyt

Annonce