Alkohol

Min første skotske whiskysmagning

En essentiel prøve udi levemandens ånd

Min første skotske whiskysmagning
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 9. april 2016
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede Galleri billede Galleri billede Galleri billede Galleri billede

Jeg sidder i et flot mødelokale, tungt indrettet som en rigtig mandehule – standhaftige møbler og mørke træpaneler på væggene. Foran mig står der seks glas med gyldne dråber af whisky. 

Det perfekte sted til en omgang eksklusiv whiskysmagning. Rundt om mig sidder der whiskyspecialister fra resten af de nordiske lande, og ser mindst lige så forventningsfulde ud som mig. 

"Det her bliver godt. Der er bare et enkelt problem – hvad er etiketten for whiskysmagning? Jeg har egentlig aldrig prøvet det før. Okay, bare play it cool, og følg de andre. Så skal det nok gå." tænkte jeg ved mig selv. 

2723956

Velkommen til Whiskyland

For et par uger siden var jeg i Skotland, og i den forbindelse fik jeg kastet mig selv ud i et whiskyeventyr med et par af mærkerne fra William Grant & Sons, i ovenstående tilfælde deres knapt så profilerede single malt whisky; Kininvie.

Jeg ser gerne mig selv som lidt af en levemand. Jeg nyder gerne den gode stemning og en lækker kop spiritus. Om det er whisky, cognac, rom eller brændevin afhænger for mig lidt af situationen – jeg har endnu ikke nået et stadie, hvor jeg kan betegne mig selv som whiskymand eller cognacdrikker. Altså, ikke noget "enten/eller" – jeg tager alt. 

Det var med den indgangsvinkel, at jeg med stor nysgerrighed, gik ind for at stifte nærmere bekendtskab med skotske whiskytraditioner. Samme indgang, der pludselig placerede mig som den absolutte rookie og young-gun, ved et bord der primært var besat af whisky-journalister fra Norge, Sverige og Finland. En global whiskyspecialist. Og mig – en drengerøv af en redaktør, der pludselig kom i tanke om, at han aldrig havde deltaget i en dedikeret whiskysmagning før. 

2723957

Whiskysmagning 101

Man lærer meget af at iagtage erfarne mænd. Så derfor måtte jeg lære hurtigt. Og fra de bedste, kan man tilføje. Jeg er godt bekendt med vinsmagning og ølsmagning – men whiskysmagning er en anden størrelse. Det foregår i højere grad gennem næsen. 

Man starter med at dufte til indholdet i glasset. Længe. Så mens jeg sad og duftede til de gyldne dråber, og opfangede søde toner som vanilje, blomster og karamel, observerede jeg de øvrige smagsdommere, og begyndte at tænke: "Men skal vi aldrig smage på det, eller hvad?". Der gik yderligere et minut inden den første tog en tår, og begyndte at tale om den røgede smag, om fadlagringen og om trætyper. Bonus. 

Duft igennem først – smag dernæst. Drik ikke ud. Næste.

Rookie mistake

Da vi nåede til sjette glas, var jeg ved at have afluret rutinen, og whiskyen i dette glas duftede mere fyldig. Efter at have duftet et godt minut tog jeg teten, nu skal der smages! Jeg tog en god stor mundfuld, skyllede dråberne godt rundt i munden. Det skulle jeg ikke have gjort. Pludselig snørrede min hals sammen, og jeg tilkendegav min tilstedeværelse med et højt halvkvalt host.

De garvede whisky gutter kiggede på mig, og brød nærmest ud i et synkront grin, ikke længe og højt, bare et kort lille et, der blev efterfulgt af Global Whisky Specialist Kevin Abrooks kommentar: Ja, den her er en anelse stærkere, og smages bedst med et lille skvæt vand. 

Mens jeg hostede af, og hældte lidt vand i den 57.6% stærke specialaftapning af 25-års Kininvie fra sherry-fade, følte jeg mig pludselig klogere på whiskysmagning. 

Duft igennem først – smag dernæst. Åbn drammen op med et par dråber vand. Duft. Smag igen. Drik ikke ud. Næste.

Kort om Kininvie

Kininvie Destilleriet er en unik størrelse. Det falder under Speyside regionen i Skotland, og blev opført som det tredje destilleri under William Grant & Sons Dufftown lokationer i 1990. I de tidlige år fungerede det som in-house producent af single-malt whisky til blending-formål, og i senere år har det også leveret en solid strøm af whisky til blended malt whiskyen Monkey Shoulder. 

2723963

I 2013 blev Kininvie så lanceret som eget whisky-brand, det skete i form af en limiteret 23-års whisky, der i første omgang var rettet mod Taiwan, der har en enorm efterspørgsel på single malt whisky. De efterfølgende år har Kininvie ekspanderet til andre markeder, og er altså foruden hjemlandet, og Taiwan, også til stede i Europa i begrænsede mængder. De første batches af Kininvie 23-års der ramte Europa er komplet udsolgt, men Batch 3 er stadigt at finde, omend i begrænsede mængder herhjemme. 

Ud over den eftertragtede 23-års Kininvie, leverer destilleriet også en god 17-års Single Malt, der er værd at kigge efter

The Macallan fejrer 200-års jubilæum med lancering af Time: Space

Læs også: The Macallan fejrer 200-års jubilæum med lancering af Time: Space

Så dyr er verdens ældste whisky 2024

Læs også: Så dyr er verdens ældste whisky 2024