Connery

Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

"Kan du finde bæveren?"

Det er koldt, imens jeg går ned af en landevej i det Nordsjællandske på vej mod et atelier.

Jeg skal mødes med maleren Martin Brachér, som med sit iværksættergen både har skabt sig en karriere på ganske få år, en stor følgerskare på både Facebook og Instagram, samt en navn inden for kunstverdenen - ByBrachér.

Før kunsten tog over og blev en levevej for Martin, var han en kampklar sanitetssoldat i militæret, som stod på dørtærsklen til at blive udsendt til Mali.

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

“Jeg havde været i forsvaret i 2 år, inden jeg fik at vide, at jeg skulle udstationeres på Mali. Min familie var ikke så glad for, at jeg skulle afsted, så jeg var splittet med min familie på den ene side og mine militærkammerater på den anden side, så her begyndte jeg at male for at kunne slappe af.

Og det ene førte til det andet, da jeg begyndte at lægge billeder op på Facebook og langsomt også begyndte at kunne sælge nogle af dem.”

Martin påpeger samtidig, at militærkarriere ikke var det rette for ham, og at han på daværende tidspunkt følte sig udbrændt af at være i Forsvaret:

“Det er ikke som i Rambo-film. Meget af tiden bliver brugt på at pudse køretøjer og rifler, og det er kedeligt, lad mig sige det sådan.

Og jeg har altid været kreativ og samtidig altid haft iværksættergenet, og kan godt lide at brande og markedsføre, så det var et meget naturligt valg.”

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

I forlængelse af at Mali-missionen endte med at blive aflyst, blev militærkarrieren lagt på hylden og Martin tog sig et job som skraldemand for at få økonomien til at løbe rundt.

De tidlige morgentimer fra kl. 04.30 betød, at det ringede ud til fyraften allerede kl. 12 middag, hvilket fungerede godt, da resten af dagen kunne bruges på kunsten.

Skraldemandsjobbet varede i et år, inden Martin tog springet og gik all-in på kunsten.

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

Fuck de fattige

Når det kommer til den specifikke stilart som er gennemgående i Martins malerier, så beskriver han det selv som et abstrakt univers, hvor komposition, balance og synergi passer sammen.

De glade farver har til formål at sætte tankerne igang hos folk, hvilket Martin uddyber:

“Det er det, jeg kan. Jeg er god til at sammensætte farver og skabe en god komposition, så et billede fremstår lækkert.”

Selvom Martin har ramt et nicheområde med sin kunst, lægger han ikke skjul på, at han må skabe omtale omkring sig på baggrund af kunstens kvalitet som den primære styrke.

Andre kunstnere i Danmark, som eksempelvis Hornsleth, bruger andre virkemidler for at skabe opmærksomhed, som Martin selv påpeger:

“Han er jo en provokerende kunstner, som bruger sex og vold som kunst. Men sådan er min stil ikke - jeg er ikke højtråbende eller provokerende, så jeg må finde på noget andet.

Sex sælger og kontroversielle udtalelser får omtale, så hvis jeg ikke gør det sådan, så må jeg skabe opmærksomhed omkring min kunst på en anden måde.

Det skal være kvaliteten og maleriet, der er stærkt nok til, at omtalen kommer på grund af det, i stedet for jeg maler et lille udsultet negerbarn fra Gambia, hvor jeg skriver, ‘Fuck de fattige’, henover.”

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

De mange følgere på de sociale medier, hvor Martin i skrivende stund har 31K følgere på Facebook og 16K på Instagram, har også resulteret i flere kunstrelaterede spørgsmål.

Mange af spørgsmålene har handlet om, hvordan Martin skaber sine værker, hvem hans leverandører er, samt hvordan han får livet frem i sine billeder.

Martin italesætter selv, at han godt kan lide at hjælpe folk, men at det ikke er noget, han gør mere, hvilket der en god grund til:

“Folk kopierer stilen fra mine værker, men det er noget, man er oppe imod på de sociale medier [...] og det ikke er muligt at tage patent på en stilart.

Jeg kan godt lide at hjælpe generelt, så når der var nogle, der henvendte sig omkring, hvor man får maling fra og dit og dat, så sendte jeg dem videre til mine leverandører.

Lige indtil, at jeg fandt ud af, de kopierede min stil - lige fra maleristilen til teksten til billedet.

Det var jo det, jeg havde skrevet.”

Efter at flere replikaversioner begyndt at poppe op på flere sociale platforme, stoppede Martin med at svare på henvendelser fra privatpersoner.

Han forklarer samtidig, at de folk, der kopierer hans værker, er usikre på at skabe noget selv, hvorved det er nemmere at gå efter noget, som man på forhånd ved, der virker.

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

Kan du finde bæveren?

Snakken går lystigt, i mens interviewet udspiller sig i det lokale, hvor Martin til dagligt bruger de fleste af sine vågne timer på at male.

Samtaleemnet bevæger sig ind på, om danskerne er farveforskrækkede.

Til det spørgsmål falder Martins svar prompte:

“Ja, helt vildt. Jeg synes, folk er bange for at bryde den minimalistiske stil derhjemme, gøre noget anderledes, hvilket ender med at det er røvkedeligt.

Og det er der, jeg synes, at farver kan give dig et spark i røven om morgenen, gøre dig glad og give dig noget til det menneskelige væsen, i stedet for at det hele bør passe til ens mørkegrå hjørnesofa.”

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

Ambitioner har Martin mange af.

En af dem er at få hans kulørte malerier ud i danskernes hjem. Eftersom hans kunst er abstrakt, så vil en specifik målgruppe automatisk falde fra.

Målgruppen er den, hvor publikum helst vil kunne se, hvad maleriet forestiller, hvilket undrer Martin:

“Jeg ved ikke, hvorfor de gerne vil se, hvad det er, fordi så har de fået svaret på forhånd.

Nogle bruger mine malerier til meditation eller som et samtaleemne, som eksempelvis hvis man har gæster på besøg, og man siger: ‘Kan du finde bæveren i maleriet?’.

Så kan de sidde der i rigtig lang tid og lede. Men der er jo ikke nogen bæver.

Jeg synes det er fedt, når der sker mere end det åbenlyse.“

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

I forhold til fremtidige ambitioner ønsker Martin at skabe en ligeså stor succes i andre lande, som den har har fået etableret i Danmark.

Worldwide.

Målet er at gøre ByBrachér så stort som muligt, hvilket vil kunne betyde, at Martin vil kunne hjælpe andre mennesker.

Som samtalen skrider frem, røber Martin, at han netop har købt et gammelt krigsfly fra Anden Verdenskrig, der efter en farverig makeover skal udstilles, og de penge, der tjenes på entré-billetter, skal gå til krigsveteraner.

Ambitionerne er mange, men som Martin selv siger, så kan han ikke gøre, hvad han vil endnu, da der er regninger som skal betales.

ANNONCE
Martin Brachér: Fra militærmand, til skraldemand, til kunstner

Justin Bieber, Jeremy Bieber og en enkelt viking

Foruden at have leveret malerier til danske Alex Høgh Andersen, som de fleste nok kender som Ivar fra HBO-hitserien, så har Martin også fået kontakt til Justin Biebers far - Jeremy Bieber.

De fem malerier som blev shippet afsted fra Nordsjælland på vej mod en adresse i Canada, var ikke købte malerier, men en gave fra Martin selv, hvilket der var en særlig grund til:

“Det her handler om verdensstjerner. Det handler om folk, der kan købe, hvad de vil, som samtidig får tusinde af beskeder dagligt fra firmaer, der gerne vil give dem forskellige ting.

Jeg tog kontakt til Jeremy, Justin Biebers far, og regnede egentlig ikke med at få et svar.

Jeg skrev, at jeg gerne ville forære ham noget kunst fra den bedste kunstner i Danmark, og så svarede han fandme, at det ville han enormt gerne.”

I selve pakken er der 3 malerier til Jeremy med en personlig hilsen fra Martin, imens de resterende 2 er gaver til Justin Bieber - også med en personlig hilsen.

Tanken omkring, at de i princippet kunne købe en Picasso og have den hængende, men i stedet vælger at bruge deres vægplads på ByBrachér, er en sindssyg anerkendelse, forklarer Martin.

Her fra redaktionen ønsker vi Martin alt mulig held og lykke med mission-farverig i fremtiden, og vi ser frem til endnu mere blæret kunst.

ANNONCE
ByBrachér

Hvis du vil se mere til Martin Brachérs kunst:

ByBrachér.com

@bybracher

Del

Seneste nyt

Annonce