Connery

Mark Zuckerberg har præsenteret 'Facebooks' nye Cryptovaluta: Libra

Valutaen skal demokratisere handel verden over

I går kunne Mark Zuckerberg præsentere visionen og planen, for den længe rygtede "Facebook cryptocurrency", for hele verden. 

Zuckerbergs nye valuta hedder Libra, og den er ikke blot en Facebook-valuta. 

Faktisk er det en yderst kompleks sag, der har en mission om at demokratisere handel verden over - og i samme ombæring disrupte den traditionelle bank-business. Og du kan bande på, at det kommer til at give genlyd i de etablerede traditionelle brancher. 

Lad mig prøve, at give en simpel gennemgang. 

ANNONCE
Mark Zuckerberg har præsenteret 'Facebooks' nye Cryptovaluta: Libra

Libra er ikke blot navnet på den nye cryptovaluta, men også organisationen der står bag. 

Det er ikke kun Facebook der er involverede - organisationen er selvstyrende, og bygger på en bred sammenslutning af verdensfirmaer og organisationer. 

Der er indtil videre 28 grundlæggende medlemmer af organisationen. 

  • Betalinger: Mastercard, Paypal, PayU, Stripe, Visa. 
  • Teknologivirksomheder og markedspladser: Booking Holdings, eBay, Facebook, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify, Uber.
  • Telekommunikation: Iliad, Vodafone
  • Blockchain: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings
  • Venture kapitalfonde: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
  • NGO'er: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Crops, Women's World Banking.

Facebook håber på at finde i alt 100 grundlæggende medlemmer inden den officielle lancering. Direkte Facebook-konkurrenter som Google og Twitter er også velkomne. 

Libra-forbundet bliver placeret i Schweiz, på grund af landets neutrale status og historie for at en god katalysator for finansielle virksomheder. 

Der er store krav til medlemmer i organisationen, der vedrører både kapital og omsætning, sikkerhedsmiljø og omdømme.

Hvert eneste medlem i organisationen, får max 1 stemme - eller op til 1% af de totale antal stemmer, når der skal træffes beslutninger. Dette betyder, at der ikke kan opstå ene-ejerskab og dominans over organisationen.

ANNONCE
Mark Zuckerberg har præsenteret 'Facebooks' nye Cryptovaluta: Libra

Ikke bitcoin!

Libra er en stablecoin. Det betyder, at valutaens værdi ikke må kunne lave absurde udsving, som vi ellers kender det fra cryptomarkedet. Hver eneste Libra skal bindes i en værdi, der sbarer til et mellemsted mellem en euro, dollar og pund. 

Grunden til, at man ønsker en stablecoin, er at valutaen skal kunne være praktisk gangbar for handlende, så man ikke modtager en valuta, der pludselig kun er det halve værd, dagen derpå. 

Libra-reserven: Hver eneste gang en person køber Libra, går deres respektive valuta direkte i en valutareserve - denne reserve repræsenterer den globale værdi af Libraen. Og hver gang en person veksler en Libra til en officiel valuta, destrueres cryptovalutaen, og reserven reduceres. 

ANNONCE
Mark Zuckerberg har præsenteret 'Facebooks' nye Cryptovaluta: Libra

Blockchain

Libras blockchain kommer til at indeholder permanente koder for hver eneste Libra. Blockchainen er ifølge libra meget hurtigere en Bitcoin (7 transaktioner i sekundet) og Etherium (15 transaktioner i sekundet). Faktisk burde Libra være i stand til at håndtere intet mindre end 1000 transaktioner i sekundet - hvis blockchainen opererer på forbindelser med mindst 40 Mbps og 16TB SSD harddiske. 

Transaktionsgebyrer


Libra vil have et minimalt transaktionsgebyr. Grunden til dette, er at der skal betales for "brændsel" til processerne. Gebyret vil efter sigende være så lavt, at det praktisk talt ikke er mærkbart for normale forbrugere - men mærkbart nok, til at folk med indsindede hensigter, vil holde sig fra at lave enorme transaktioner, der kan oprerer som DDoS-angreb.

Sådan vil organisationen kickstarte forbruget
Libra er interesserede i, at få folk til at handle med valutaen. Dette vil de forsøge at opnå, ved at de medvirkende handelspladser, tilbyder ekstra rabatter, til folk der betaler med denne valuta: Det kunne eksempelvis være betaling for Spotify-abonnementet eller eBay-handler. 

ANNONCE
Mark Zuckerberg har præsenteret 'Facebooks' nye Cryptovaluta: Libra

Hvordan bruger man det?

Når Libra lancerer, vil der samtidig skabes en række elektroniske wallets. Dette er apps, der skal benyttes fra din smartphone, eksempelvis. Facebook arbejder på deres egen wallet, der hedder Calibra, og andre parter får også mulighed for at bygge egne wallets. 

Privatliv

Libra brugere får privatliv - i hvert fald fra Facebook. Sådan lyder meldingen fra Zuxkerberg. Facebook kommer ikke til at blande personlige data og mulighed for reklameeksponering ind i systemet. 

Dog møder især dette punkt stor kritik fra politikere verden over, de ønsker nemlig en form for regulering over, hvilke data der bliver tilgængelige og hvor. 

Hvornår?

Libra-organisationen håber på, at kunne søsætte cryptovalutaen i løbet af 2020. 

ANNONCE
Mere Libra-læsning

Du kan dykke videre ned i Libra-organisationen på Libra.org

Del

Seneste nyt

Annonce