Connery

Mama Afrika: ny kogebog giver den fulde rundtur i det afrikanske køkken

Lær lidt om klassikere såsom Fufu, Luwombo og andre autentiske retter.

Mama Afrika: ny kogebog giver den fulde rundtur i det afrikanske køkken

Når det kommer til at finde inspiration til nye retter eller udvidelser af din gastronomiske viden, kan det være svært at finde rundt i det virvar af forskellige opskrifter, der hvirvler rundt på nettet. Jeg har altid været fan af at have en konkret, fysisk bog i hånden, hvor man i ro og mag kan bladre sig igennem siderne og give sig tid til at fordybe sig.

Det seneste skud på stammen af interessante kogebogskreationer finder vi hos Nikolaj Kirk, der sammen med sin kollega Mikkel Maarbjerg konkretiseret deres kærlighed for det afrikanske køkken - bogen hedder Mama Afrika, og fokuserer på maden, kulturen og tankesættet bag de afrikanske gryder. Mama Afrika er lidt af en tung fætter med hardback-cover og 500 sider - men taget i betragtning af, hvor voluminøs den er at sidde med, så formår den at være glidende i sin fortælling, overskuelig og ikke mindst passende konstrueret med flow i opskrifter, billeder og fortællinger.

Mama Afrika: ny kogebog giver den fulde rundtur i det afrikanske køkken

Billederne, foruden måltiderne og kreationerne, bygger på at vise det smukke Afrika og desuden give os et indtryk af, hvor maden kommer fra. Det mest fordelagtige og bemærkelsesværdige ved bogen er bestemt det benhårde arbejde, der er langt i at inddele kogebogen i lande og regioner - på den måde får vi åbnet vores viden omkring, at Afrikas mad er ikke bare er 'afrikansk'. Der findes utallige variationer, teknikker og filosofier som kogebogen fint får åbnet op for ved at ‘dissekere’ landets kulturelle forskelle på den gastronomiske front. Selve coveret er meget autentiske med minimalistisk dyreprint, som giver associationer om, at de måltider vi er klar på at dykke ned i, lige så godt kunne være kreeret på savannen.

Den store størrelse betaler sig på tekstflowet, som sørger for at gøre alle opskrifter overskuelige - hver opskrift får hel side til tekst og en hel side til dertilhørende billede, hvilket giver en simpel og meget befriende koncentration om konceptet én af gangen. Mange kogebøger laver nærmest collage-orienterede sider, hvilket gør, at man mister overblikket - her sidder siderne skarpt og stringent.

Mama Afrika: ny kogebog giver den fulde rundtur i det afrikanske køkken

Bogen er meget anderledes på den kulinariske front, end mange er vant til, men det skal man ikke lade sig afskrække af - smagsmæssigt og oplevelsesmæssigt er det en helt fantastisk tilgang til kogegryderne i det afrikanskse køkken, og selv med navne, som måske kan virke svære at udtale, så kan måltidet skrues sammen på nogenlunde overkommelig vis. Det er selvfølgelig sådan, at når man har med et andet land at gøre som primus motor for kogebogen, så er ingredienserne ofte lidt sværere an anskaffe - men ikke umulige! Udover nogle undtagelser kan de fleste opskrifter  laves med tilgængelige råvarer i Danmark - og de lidt mere avancerede skulle kunne kreeres efter en smuttur i den lokale specialforretning.  

Samlet set er Mama Afrika en ret interessant kogebog, som dykker ned i nogle kulturer og madfilosofier, de fleste ikke har den store kendskab til. Den har et skønt flow, flotte billeder, overskuelige opskrifter og ikke mindst en autentisk og dybdegående tilgang til det afrikanske køkken. Bogen agerer lidt en grundbog, som vi tidligere har set fra Kirk+Maarbjerg, og derfor er du godt på vej til at få en mindre ekspertviden omkring det afrikanske køkken med denne krabat i hånden!

Mama Afrika

Forfatter: Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg

Pris: 499 kroner

Forlag: Fadl

Del