Verden
Mærsk køber Panamakanalens togbane: Er det en hån mod Trump?
Trump-administrationen har truet med at genoverveje USA’s tidligere afståelse af kontrollen med Panamakanalen.
Det danske shippingimperium Mærsk har sat endnu et hak i bæltet og opkøbt jernbaneselskabet ved Panamakanalen, midt i geopolitisk drama og amerikansk mumlen om kontrol.
Strategisk ryk i globalt farvand
Det er den canadisk-amerikanske jernbanegigant CPKC og amerikanske Lanco, der nu har solgt Panama Canal Railway Company til et datterselskab under Maersk. Prisen er stadig hemmelig.
Salget skal ifølge CPKC give dem friere hænder til at fokusere på deres hovedaktiver i USA, Mexico og Canada.
Ifølge Keith Svendsen, direktør for Maersks havneterminal-afdeling APM Terminals, er opkøbet en
“attraktiv investering i regional infrastruktur, der matcher vores kerneforretning inden for intermodal containertransport.”
Panama Canal Railway Company leverer både gods- og passagertrafik langs Panamakanalen og omsatte sidste år for cirka 540 millioner kroner.
Midt i geopolitisk spænding og storpolitiske armbevægelser
Opkøbet sker ikke i et vakuum.
Trump-administrationen har nemlig truet med at genoverveje USA’s tidligere afståelse af kontrollen med Panamakanalen til Panama i 1999.
Argumentet er en stigende udenlandsk tilstedeværelse især fra Kina.
Som svar på presset solgte det Hongkong-baserede konglomerat CK Hutchison i sidste måned flere vigtige havne nær kanalen til en BlackRock-ledet gruppe.
Den aftale skulle have været underskrevet i denne uge, men er nu blevet udskudt efter kritik fra Kina. Jep, det er stormagtspoker med containere som jetoner.
Mærsks opkøb bliver derfor også læst som et strategisk træk: at sikre sig en knudepunkt for verdenshandlen, og måske lige minde USA og Kina om, at Danmark stadig kan blande sig i de store drenges leg.