Krig
Mad Max på frontlinjen: Rusland sender droner lavet af træ og skrot i kamp
De genbruger også nedskudte ukrainske droner.
I krigens kaos tvinges begge sider til at improvisere, men mens Ukraine har formået at skaffe avancerede komponenter til deres droneproduktion, ser det anderledes ud på den russiske side.
I mangel på moderne teknologi har russiske soldater nu taget en mere lavpraktisk tilgang – de bygger droner af træplanker, strips og genbrugselektronik.
LÆS OGSÅ: Gratis program skubber Windows af pinden: Det er langt mere fleksibelt
Droner på frontlinjen – afgørende, men kostbare
Droner er blevet et uundværligt våben i moderne krigsførelse.
De bruges til rekognoscering, præcisionsangreb og som mobile bombekastere.
Ukraine har på grund af international støtte og adgang til vestlig teknologi en klar fordel i produktionen af droner, mens Rusland er stærkt begrænset af sanktioner.
For at skaffe komponenter må Rusland enten smugle varer via mellemled som Kasakhstan eller importere fra Kina, som dog har sat begrænsninger på, hvad de leverer.
Dette har gjort droner til en dyr og knap ressource for den russiske hær.
Når fjendens teknologi bliver din egen
For at kompensere for den manglende teknologi har russiske styrker tyet til en anden strategi: at genbruge ukrainske droner, som enten er skudt ned eller blevet deaktiveret af elektronisk krigsførelse.
På samme måde som Ukraine har genbrugt russiske kampvogne og ammunition, forsøger Rusland at samle brugbare dele fra nedskudte droner.
Men når selv det ikke er nok, tyer russerne til improviserede løsninger, som den drone, der for nylig dukkede op på fronten – bygget af to træplanker, strips og et par elektriske motorer.
En “Baba Jaga”-drone i træ – funktionel eller farce?
Den russiske improviserede drone, der nu er gået viralt, er blevet døbt “Baba Jaga” – sandsynligvis en reference til den slaviske heks fra folkesagn.
Den er konstrueret af en simpel ramme af to træplanker, hvor motorer, ledninger og batterier er fastgjort med strips.
En kameraenhed og en simpel styringsmodul gør den operationel, men hvor effektiv den reelt er, er et andet spørgsmål.
Eksperter tvivler på, at dronen kan bære tunge bomber, da en ramme af træplanker næppe har den nødvendige stabilitet til at transportere større eksplosiver.
Dog vil den formentlig kunne bære lettere våben som en enkelt mortérgranat.
Selvom denne type drone virker amatøragtig sammenlignet med Ukraines højteknologiske enheder, viser den alligevel, hvor langt Rusland er villige til at gå for at forblive konkurrencedygtige i dronekrigen.
På trods af sin simple konstruktion kan en sådan drone stadig være en reel trussel mod soldater og køretøjer, især hvis den anvendes i stor skala.