Connery

M. Night Shyamalan

Et portræt af filmskaberen bag bla. Den sjette sans.

M. Night Shyamalan - vinyarb.com - M. Night Shyamalan M. Night Shyamalan - vinyarb.com

M. Night Shyamalan (født: 6 august 1970) startede som et lovende talent i filmbranchen, men på det sidste er han blevet en af de mest udskældte filmskabere af nyere tid.

Efter de to relative ukendte film, Praying with Anger (1992) og Wide Awake (1998), vakte han for alvor opmærksomhed med den uhyggelige, overnaturlige thriller Den sjette sans (1999). I filmen forsøger børnepsykologen Malcolm Crowe (en fremragende Bruce Willis) at hjælpe drengen Cole (Haley Joel Osment), som kan se døde mennesker!


Filmen blev et overraskende stort hit verden over og fik hele seks Oscar-nomineringer (bedste film og bedste instruktion).

ANNONCE
Unbreakable - Touchstone Pictures - M. Night Shyamalan Unbreakable - Touchstone Pictures
Den sjette sans havde en ”twist ending”, der tog fusen på folk, hvilken var et trick, som Shyamalan senere brugte igen. Man oplever det især i Unbreakable (2000) - en fascinerende fortolkning af superhelte-mytologien, om sikkerhedsvagten David Dunn (Bruce Willis), der viser sig at være en superhelt!

I Signs (2002) med Mel Gibson (før han blev gak) oplever vi en præst og hans familie som får mystiske korncirkler i deres marker. Det tegn på at der er rumvæsner på vej til Jorden! Der gik ikke War of the worlds i filmen, men i stedet fik man et solidt, klaustrofobisk gys, der ikke viste ret meget af rumvæsnerne.

Selvom de to førnævnte film fik ros, var folk så småt træt af Shyamalans trang til at overrumple dem med overraskende slutninger.
ANNONCE
The Village - Warner Bros - M. Night Shyamalan The Village - Warner Bros
Han gjorde det igen-igen med den atmosfæremættede gyserdrama The Village (2004), hvor filmens store lyspunkt var Bryce Dallas Howard i rollen som den blinde pige Ivy, der bor i en landsby, der er omringet af uhyrer!

Howard var også god, som en hjemløs havfrue i den noget besynderlige fantasyfilm Lady in the Water (2006). En film som Shyamalan ikke fik de store rosende ord for. Langt værre anmelder-smæk fik han med gyseren The Happening (2008), hvor en virus får folk til at begå selvmord! Visse scener i den film, som skulle forstille at være uhyggelige, fremstod som nogle underlige og ufrivilligt komiske.
ANNONCE
Luftens sidste mester - Paramount Pictures - M. Night Shyamalan Luftens sidste mester - Paramount Pictures

Alverdens anmeldere har i den grad været på nakken af Shyamalan med hans seneste film Luftens sidste mester (2010). På film-hjemmesiden Rotten Tomatos har filmen en anmelder-rating på sølle 7 %!

Shyamalan har planer om, at lave flere film om Luftens sidste mester, der er baseret på animationsserien Avatar: The Last Airbender (2005) om de fire elementnationer (Ild, Vind, Vand og Jord), som er på vej ud i en voldsom krig.

Filmen har klaret sig ganske fornuftigt i biograferne i USA, men de negative anmeldelser, kan risikere at sætte en stopper for en efterfølger.

Filmens musik er af James Newton Howard, som siden Den sjette sans har været en fast leverandør af fremragende musik til Shyamalans film.

Shyamalans filmkarriere er meget forbavsende. Han lavede sit hovedværk allerede med Den sjette sans, men siden The Village er det gået skidt for ham. Han har ellers en god sans for flotte billeder og kan skabe uhygge med få virkemidler, så forhåbentlig kan han gøre comeback en skønne dag.


Luftens sidste mester kan ses i biograferne.

ANNONCE
The Last Airbender Trailer
Filmografi
The Last Airbender (2010)

The Happening (2008)

Lady in the Water (2006)

The Village (2004)

Signs (2002)

Unbreakable (2000)

Den sjette sans (1999)

Wide Awake (1998)

Praying with Anger (1992)
Mere info:

IMDB-side om M. Night Shyamalan

Wikipedia-side om M. Night Shyamalan

Del

Seneste nyt

Annonce