Connery

Lysdesign: Hvad er accentbelysning?

Vinteren er over os, og de mørke timer er både en godt og skidt, de åbenlyse dårlige sider, er der ingen grund til at dyrke, men de gode sider, er værd at hive frem - nu, når vi befinder os midt i det. 

Vi lever nemlig ikke længere i middelalderen, og siden Edison indgav sit første patent til den elektriske lyspære i 1879, har der været… Lys. 

En grandiøs indledning, for en artikel der handler om lamper. Ja, men det er også en hel videnskab i sig selv. 

Når man skal udstyre sin stue, køkken, kontor med belysning, er der flere forskellige behov at tage bestik af. Lyskilder i hjemmet kan grundlæggende deles ind i tre kategorier: Omgivelsesbelysning, arbejdsbelysning og accentbelysning

ANNONCE
Lysdesign: Hvad er accentbelysning?

Omgivelsesbelysning er lyset der står for den overordnede belysning i rummet - loftslampen, pendler - det store billede. 

Lysdesign: Hvad er accentbelysning?

Arbejdsbelysning, eller nærmere opgave-belysning, kommer fra lamper, der skal hjælpe med et bestemt formål. Det åbenlyse bud er læselampen, men det kunne også være belysningen der oplyser spejlet i dit badeværelse, en arbejdslampe på værkstedet.

ANNONCE
Lysdesign: Hvad er accentbelysning?

Den sidste, og måske mest oversete af især det mandlige køn, er accentbelysning. Fremhævning af detaljer takket være lys, er en kunst i sig selv. Det kan fremhæve features vi ønsker at sætte fokus på, eller rette fokus fra ting vi ikke vil. 

Et eksempel på accentbelysning, de fleste mænd med det samme fanger, findes i bagbelysningen på eksempelvis Philips Ambilight TV, her sørger lyset for at skabe en lysramme omkring fokuspunktet, tv’et, mens den opbløder den skarpe overgang fra tv til væg. 

Men accentbelysning er anvendelig i flere sammenhæng, og hjemmebiografen er selvfølgelig et oplagt sted at se muligheder. I biograferne vil der ofte være trukket lys langs fodlisterne ved udgangsrækkerne i salen - selvom det også har et praktisk element, i forhold til at guide publikum til og fra sæderne, er det også en belysning der tilføjer stemning. Dette kan opnåes i hjemmet, ved at installere LED-lys langs undersiden af tv-møbler eller sofa for den sags skyld. 

Generelt set er accentbelysning meget udbredt i butiksmiljøer, her hjælper de med at flytte fokus til produkter, der skal trække opmærksomheden - akkurat som belysningen, på velassorterede barhylder. Her er endnu en mulighed, for at dykke ned i installationstyper, der kan trækkes direkte over i hjemmet: Fyld godt med lys i barskabet, og der er en perfekt stemningsbelysning til næste herreaften. 

En tredje type accentbelysning, er den af slagsen, vi køber direkte i byggemarkedet som accentlamper: De udvendige (og indvendige) lamper, der monteres på mure og vægge - med op og nedlys, for at guide - ikke direkte oplyse, den rette vej ind i huset - eller garagen - eller soveværelset, for den sags skyld. 

Med alle de lamper, du nu skal ud og anskaffe dig, får du også brug for en anden ting: Pærer til lamper. Hvis det skal være til gode priser, kan du se udvalget på lyskilderdirekte.dk

Dette konkluderer første artikel i serien: Lyskilder for dummies. Nu kan du selv dykke videre ned, i et univers af accentbelysning og formålsbestemte lamper. 

ANNONCE

Guide til lysdesign i hjemmebiografen

Uddannelse i lysdesign (Ja, det findes!)

Del

Seneste nyt

Annonce