Connery

Lions for Lambs

Tom Cruise, Meryl Streep og Robert Redford danner politisk trekant i dette velspillede krigsdrama.

4 ud af 6 stjerner
Lions for Lambs er et underspillet politisk krigsdrama. Den udspiller sig i tre handlinger, der alle er kædet sammen af, en fælles handling: KRIG!
Lions for Lambs
Vi møder den erfarende politiske reporter, Janine Roth (Meryl Streep), der er på vej hen for at interviewe den unge, hot shot Senator Jasper Irving (Tom Cruise), en indflydelsesrig republikansk senator, med  præsidentambitioner. Hun har fået tilbudt en times langt interview.
Det viser sig hurtigt at Irving kan give Roth en solohistorie - om en ny militærstrategi, der skal tæmme Taleban i Afghanistan.

Roth Gennemskuer straks den skjulte dagsorden. Spørgsmålet er, om hun endnu en gang falder for Irvings charme, bider på krogen og kritikløst viderebringer magthaverens syn på verden i al almindelighed og den anspændte situation i det krigshærgede land i særdeleshed.

Den anden historie foregår på et universitet og omhandler en professor, Dr. Stephen Malley, (Robert Redford), der er dybt kritisk over for USA's udenrigspolitik og krigsførelse. Han har et møde med en af hans elever, Todd Hayes (Andrew Garfield), fordi han er begyndt at pjække lidt rigeligt fra timerne. Dr. Malley er meget bekymret for Todd, da han før hen var en af hans bedste elever. Han prøver derfor at overbevise Todd om, at han har evner og intellektuelt format til at kunne gøre en forskel og derfor bør passe sine studier og tage et ansvar - i stedet for bare at drive den af.

Disse to handlinger bliver kædet sammen af den tredje historie om to venner, Ernest Rodriguez (Michael Pena) og Arian Finch (Derek Luke). De har tidligere været elever hos professor Malley, men har nu valg at tjene deres land og er derfor draget i krig. Og det er hos disse to venner, filmens hjerte ligger. De er nemlig strandet på et vindblæst, iskoldt bjergplateau, hvor de, sårede og forfrosne, kun kan afvente, om hjælpen når frem i tide - det vil sige inden Taleban-militsen finder dem og gør kort proces.
ANNONCE
Lions for Lambs
Lions for Lambs er i bund og grund en anti-krigsfilm. Den er ret patriotisk, og viser disse unge mænd som helte, men samtidig som almindelige mennesker af kød og blod.

Lions for Lambs er skrevet af samme mand som skrev manuskriptet til The Kingdom, et andet politisk krigsdrama, med Jamie Fox, Jennifer Garner og Chris Cooper, der havde premiere tidligere på måneden.

Men, hvor The Kingdom er et "full blown, in your face" krigsdrama, så foregår det mere mellem linjerne i Lions for Lambs. Det er en "snakke film", men derfor er den bestemt ikke kedelig, for der er netop her, Robert Redfords erfaring som instruktør og skuespiller kommer ind i billedet. Redford har nemlig sørget for at caste (foruden sig selv) to af de bedste skuespillere i Hollywood.

Meryl Streep bliver bare bedre og bedre. Hun oser af styrke og selvtillid. Og hvis man havde afskrevet Tom Cruise som skør Scientology-profet, så kommer man helt sikkert på andre tanker efter at have set denne film, for Cruise viser virkelig, hvor meget han mestrer skuespillets kunst, med dette underspillede og lavmælte portræt af en senator, der måske i virkeligheden er filmens hovedskurk.
ANNONCE
Lions for Lambs
Sammen med The Kingdom og Rendition/Afsløringen (også med Meryl Streep) står Lions for Lambs som en stærk "trilogi", og tegner et billede af USAs regering, efter 11. September, som krigsliderlig, fordækt og magtsyg.

Denne krig i Afghanistan minder uhyggelig meget om Vietnam krigen og det er de unge mænd, der er i skudlinjen, der kommer til at betale den største pris. Og det er efterhånden svært at sige, hvem der er de gode og hvem der er de onde. Lions for Lambs er en fremragende film. Den giver bestemt stof til eftertanke, ikke mindst fordi den fortæller hvad mange af os godt ved, at denne krig er kørt fuldstændig af sporet og aldrig skulle være på begyndt i første omgang. Den kan varmt anbefales.
 
Teknisk information:
Engelske titel: Lions for Lambs
USA, 2007
Instruktør: Robert Redford.
Medv.: Robert Redford, Meryl Streep, Tom Cruise og Andrew Garfield.
Genre: Politisk Krigsdrama
Billedformat: 2.35:1
Lyd: DTS
Længde: 92 min.
Premiere dato: 09. November 2007
Biodistributør: Twentieth Century Fox
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce