Samliv
Ligestilling er lig med nul sex
Gæsteskribent Kathrine Milberg har snakket ligestilling og sex med sexolog Thomas Friis
Umiddelbart klinger ordet ligestilling godt i de flestes ører. Det smager af noget fremgang. Godt for kvinders selvværd. Men er der nu også en ubetinget succes eller er der bivirkninger vi helst ikke taler om?
Af: Kathrine Milberg
Der var engang…. hvor mor passede familien iført ternet forklæde og bobbet hår og hvor far tog af sted på arbejde med madpakken under armen og en sideskilling i håret. Kønsrollerne var tydeligt fordelt. Man videreførte en årrække af traditioner, som ens forældre havde gjort før en selv, mener debattør Tomas Friis, som til dagligt er sexolog, parterapeut og foredragsholder.
"Der var to tendenser den gang. Rigtig meget fornuft i ægteskabet og så den her polaritet der kommer af, at der er et magtforhold," siger Tomas Friis.
Og ifølge ham er det netop denne polaritet der vigtig for vores seksuelle liv og hermed for et velfungerende parforhold. Da kvindefrigørelsen rammer os i slutningen af 60´erne, erobrer kvinderne deres maskuline side ved at tjene deres egne penge og tage deres egne beslutninger.
"De gik fra at være afhængige til uafhængige og det kan mærkes på temperaturen i soveværelset i dag, hvor står det skidt til" mener Tomas Friis og forsætter:
"Hvis du som kvinde både repræsenterer den maskuline og feminine side, så er det meget svært at oparbejde en spændingsforskel i forhold til et andet menneske, som måske også repræsentere begge sider – på det ubevidste plan bliver tiltrækningen til det andet køn i den grad udvandet."
Forkert at være mand
Årsagen til denne udvanding mellem kønnene er til dels fordi størstedelen af mændene har sovet i timen, mener Tomas Friis, der ligeledes peger på samfundets rolle efter kvindefrigørelsen. Ifølge ham, har vi ladet små børn vokset op i et miljø domineret af kvindelig energi. Et miljø, hvor feminine konfliktløsningsmodeller, som byder på tale i stedet for slåskampe er blevet fremelsket, mens den maskuline model, hvor man slår på næven og løser konflikter ved hjælp af magt er blevet fremmedgjort. Han oplever tit igennem sit arbejde, som sexolog og parterapeut, at mange ægtepar grundlæggende har det godt – på nær i det seksuelle. For det meste er det kvinderne, som ikke længere tænder på manden. Årsagen findes ofte i ligestillingen.
Ligestilling er godt, men det har også nogle bivirkninger – det fjerner den seksuelle polaritet og vi er pattedyr og vi har brug for at have en seksualitet," siger Tomas Friis og slutter af med ordene:
"Hvis der ikke er nogen, som knalder nogen – så sker der jo ikke noget. Der er nogen, der skal tage og der er nogen, der skal tages".
I slutningen af 60´erne begynder kvindefrigørelsen i Vesten, hvor den basale strid kører på kønsmæssig arbejdsfordeling, ligestilling og ligeværd.
Tomas Friis, 48 år, ægtemand og far til fire. Har over 15 års erfaring, som sexolog, parterapeut, debattør og foredragsholder. Bor i bofællesskab med godt 30 familier i Nordsjælland.