Connery

LG B8 OLED 4K

Vi kigger nærmere på et af LG's 2018 OLED TV

5 ud af 6 stjerner

Lad mig starte med at slå en ting fast: Der er aldrig meget fornuft indblandet, når man går ud og anskaffer sig et spritnyt tv, fra den høje ende af prisspektret. Hvis fornuften skulle sejre, når man er i shopping-rus efter et nyt tv, er det bedre bare at lade være. 

Men nogen gange, så skal der fandme bare nyt udstyr til - og personligt, har jeg det sådan, at jeg godt kan lide at have et bedre TV end gutterne. Så hvad skal man egentlig kigge efter? 

Det er et godt spørgsmål, og det kommer helt an på dine behov, men SKAL du ud og investere, vil du gerne være sikker på, at du er på forkant med teknologien - og i hvert fald slipper for at købe et 2. sorterings-tv der er på "fantastisk tilbud", fordi det er en udgående model, der ikke ramte de rigtige paramtere på specifikationslisten. 

Jeg er både velsignet og behavet, med muligheden for at teste et nyt tv fra tid til anden. Hvis du tænker, at det lyder som et dejligt job, rammer du meget rigtigt. Bagsiden af medaljen, er den tomme følelse man står med, når man lige har lært et fantastisk produkt at kende, for så at stå tilbage med sit eget tv igen - der mangler alle de nyeste nice-to-have features. 

For nyligt har jeg kigget nærmere på LG's B8, der befinder sig på niveauet under det bedste af det bedste, du pt. kan købe for penge. 

ANNONCE
Her er den ultratynde ramme på TV'et - LG B8 OLED 4K Her er den ultratynde ramme på TV'et

Hvad har vi med at gøre?

B8 er et fladskærms-tv, der sætter en stor fed streg under FLAD. Det benytter sig af den eftertragtede OLED teknologi, der giver gengiver sorte og mørke farver, på et niveau hvor andre teknologier bare ikke kan konkurrere. Det er selvfølgelig med 4K opløsning(UHD), Det har HDR og smart-teknologier en masse, og så er det også betydeligt lettere at komme til, end mærkets topmodeller, der i år har fået navnene W8, C8 og E8. De tro modeller koster boksen. et W8 i 77",  E8 koster 40.000 i 65" mens C8 i 77" ligger og hygger sig på 68.000, hvor det i 65" og 55" størrelserne holder sig et par tusinder over dagens testemne.

B8 derimod koster 12.000 i 55" og 24.000 i 65". 

Som du nok kan se, er priserne for et af årets OLED tv i et højt prisniveau, og det skyldes til dels, at OLED-teknologien stadig er forholdsvis ny. Men med B8, ser vi et prisniveau, der begynder at være udholdeligt. Især hvis man er gennemsnitsdansker, med en gennemsnitlig løn - men med en ugennemsnitlig høj kærlighed for det levende billede. 

ANNONCE

Hvordan er det nu lige, med det dersens OLED?

OLED er en teknologi, der står for Organic Light Emitting Diode. I modsætning til LCD/LED-paneler, som udsender et svagt lys ved sortniveauer, muliggør OLED-teknologien at slukke helt for dioder, hvor der skal udsendes sort. Det giver en fantastisk billedoplevelse, især i mørkere lokaler. Teknologien gør det også muligt at lave skærmene tyndere, og betragtningsvinklen er større end det traditionelle LED-tv. Sidst men ikke mindst, er potentialet for billigere OLED i fremtiden kæmpestort, fordi produktionen ikke er nær så omkostningstung som de øvrige teknologier - men udviklingen og etableringen af produktionsfaciliteterne koster kassen. 

OLED er let at forveksle med QLED. Det er ikke det samme. QLED er et marketingbegreb for Samsungs Quantom-dot teknologi, der også giver et bedre billede end tidligere teknologier - men som har nogle andre fordele og ulemper. 

OLED er først og fremmest en gave til filmelskeren, der nyder at sætte en velproduceret film på, i de lange mørke aftentimer. Og det er ikke helt dumt i et land som Danmark, hvor vi elsker hygge foran "flimmerkassen". 

LG har fået sig en del opmærksomhed for deres OLED-tv og de slår sig også på det i stor grad. Og det er heller ikke for ingenting, at andre brands som Panasonic, Sony og Philips køber deres OLED-paneler fra LG. 

ANNONCE
Slim profil - LG B8 OLED 4K Slim profil

Der skal selvfølgelig mere til, end et godt panel, for at skabe et helstøbt smart-tv i dag. Funktionaliteten udvikles med lynets hast, og det er også en af grundene til, at du kan være heldig at finde sidste års topmodel, til halvdelen af prisen, når vi når til januar-udsalget. 

Først vil jeg gerne adressere opløsningen. Hvis du køber et tv i dag, skal du gå efter 4K. Full-HD har nu over 10 år på bagen i det komercielle marked, og det er fint nok til hverdagsbrug, men hvor folk for tre år siden diskuterede relevansen af 4K-tv'et, er det i dag ret overbevisende i brug. Du bør også gå efter HDR, der skaber et mere levende billede, og det er især et plus for OLED-tv, der i meget lyse forhold nyder godt af den dunamiske kontrastforbedring mellem meget lyse og meget mørke forhold. 4K indhold med HDR understøttelse finder du blandt andet i stor stil ved Netflix, Amazon Prime, YouTube, UHD Blu Rays, og spilindhold fra Xbox One X og PlayStation 4 Pro. Og det er bare bedre - medmindre du har dårligt syn. Desuden er opskaleringen af 1080p indhold også en fryd for øjet, på de nyere 4K-tv. 

ANNONCE

LG B8
 

Der er to primære grunde til, at LG's B8 model er billigere, end de umiddelbart nært beslægtede i 8-serien. Det findes dels i hjertet af TV'et; en processor der hedder A7, og som ikke er helt så hurtigt som A9-processoren, der benyttes i de dyrere modeller. Det andet er designet, der er minimalistisk og ganske lækkert - men ikke er blevet kælet for i så høj grad som de øvrige, og da slet ikke W8, der er en ren B&O-killer på ene parameter. 

Når det så er sagt, har B8 rigtig mange gode ting kørende. 

For det første benytter smart-tv'et styresystemet WebOS. Det er et system der først er udviklet som open source af HP, for senere at være blevet forfinet og refineret af LG. Det er umådeligt intuitivt, og selvom mange slår et slag for Androids smart-tv, er WebOS i LG's variant meget lettere at lære at benytte. I hvert fald anno 2018. Udfordringen ved WebOS er, at man godt kan blive i tvivl om, hvor ofte LG vil udsende systemopdateringer til styresystemet - for hvis man køber nyt smart-tv for smar-funktionernes skyld, er det ærgerligt at skulle være nødt til at købe et device ala ChromeCast, indenfor 2 år efter anskaffelsen. 

For det andet er TV'et IoT-ready, og det betyder at det kan indgå i det nært forestående smart-home indtog, så du kan styre dine gadgets med et væld af forskellige devices.

TV'et har selvfølgelig både indbygget WiFi og Bluetooth, og der er et ganske velassorteret udvalg af apps tilgængeligt til systemet. Netflix, TV2 Play, Viaplay og YouTube er selvfølgelig at finde. Desværre mangler HBO Nordic i lineuppet. Det er en skam, men kan dels overkommes ved casting fra en smartphone - men det er en klar mangel, hvis ikke du i forvejen er udstyret med et apparat som fx PlayStation 4 Pro, der har alle de apps du kunne ønske dig.  

Der er fire HDMI-indgange, og de er ikke alle sammen idiotisk placeret, så TV'et ikke kan stilles tæt til væggen. Which is nice. 

LG = Life's Good?

Med hånden på hjertet, må jeg sige, at LG's OLED lineup, er umådeligt godt, og selvom jeg mener at 24.000 er for meget (!) at betale for et TV, så er selve oplevelsen helt i top. Men vi skal selvfølgelig have prisen med i overvejelserne og bedømmelsen - og når det så er sagt, så er der væsentligt mere Value for money ved at købe den billige B8, frem for de dyrere TV i LG's Lineup. 

Jeg ville holde rigtigt skarpt øje med priserne op mod Black Friday, og så kvitterer jeg i øvrigt med en 5-stjerners bedømmelse, til den vilde skærm. 

ANNONCE
LG OLED 4K TV 65" - Modelnavn: LG OLED65B8PLA

Læs mere på LG.com

Dagspris i skrivende stund: 21.199,- kroner. 

Del

Seneste nyt

Annonce