Lenovo rammer alle sweetspots i ultrakompakt ultrabook
Yoga S940 rammer målstregen med lækkert design og høj performance
Jeg rejser meget - med arbejde. Det betyder, at jeg altid benytter ethvert lille vindue til at klappe min laptop op og få lidt fra hånden. Enhver time tæller, når man er selvstændig forretningsdrivende.
Den laptop, der har fungeret som min faste makker de seneste fire år, har masser af kræfter, men den lider på især to punkter: Selvom den kun er 13", er den lige akkurat for stor til at kunne være produktiv fra den sparsomme plads, som man har på økonomi-sæderne i et fly - og så er der dét der med batteritiden, der nok aldrig har været helt fantastisk, men bestemt ikke er blevet bedre med tiden.
Det er en udfordring af finde den perfekte bærbare computer. Især hvis man har en lang liste af krav.
Den skal både være bærbar i ordets bogstaveligste forstand, den skal være lækker at se på - og hvis man er ligesom mig, lækker for andre at se på. Lækker lille laptop? Nemt.
Ja, men nej. For så er der et andet sted, man typisk går på kompromis: Maskinens kræfter. Og finder man noget, der opfylder alle de ønsker - hvordan er det så med batteritiden?
Kompromis. Hele vejen igennem.
Indtil for nyligt, da jeg stiftede bekendtskab med Lenovo Yoga S940 - og hele den seneste generation af teknologi, der gør det muligt at pakke seriøse kræfter ind i en ekstremt lille formfaktor.
Klar til designer-yoga?
Lenovo har med Yoga S940 bygget en ekstremt lækker high-end laptop, der er med i feltet, som redefinerer Ultrabook-betegnelsen til en kategori, der fremover vil være det indlysende valg over en middelmådig MacBook Air.
Specifikationslisten er et kapitel for sig uden tvivl om, at den har de rette komponenter til en mobil produktionsmaskine under motorhjelmen. Men den store wow-oplevelse ligger i, hvor lille og velbygget en formfaktor det er lykkedes for Lenovo at forme denne maskine til.
Kabinettet er blevet fræset ud af aluminium - ikke bare i en klods, men et design der giver Yoga S940 en karakteristisk silhuet - uden at designet kommer til at virke skabagtigt eller udfarende.
Når man står med maskinen under armen, er det ikke ligefrem vægten, der tynger. Maskinen er ultra slank, og måler 12.2 mm på de tykkeste punkt, mens vægten på 1.2 kilo er konkurrencedygtig i den helt lette ende. Safe to say, man er ikke i tvivl om, at det er kram, når man står med den sammenklappede laptop i hænderne.
Skarp skærm
Magien udfolder sig dog for alvor, når man klapper skærmen op. Her afsløres den kompakte formfaktor, der opnås takket være en skærm, der minimerer alle kanterne - også den nederste i en sådan grad, at den får min dyre ultrabook fra 2016 til at ligne et oldtidsfund fra halvfemserne.
Skærmen har fået et lækkert touch med kanter, der runder ind mod den minimale aluminiumsramme, og det giver et eksklusivt look, som vi også kender det fra de helt dyre smartphones.
Samtidig er displayet i sig selv em 14" UHD herlighed med 4K opløsning og ekstrem klar belysning. Og til min store glæde er den faktisk så kompakt, at man kan arbejde med den fra et flysæde - og helt ubesværet. Så kan man sidde og grine af de andre tosser, der sidder og fletter rundt med tablets og besværlige magnetiske clip-on keyboards, der ikke giver den støtte man reelt har brug for.
Lenovo Yoga S940 feature-gennemgang
Ansigtsgenkendelse og quality of life-funktioner
En vigtig funktion som Lenovo har udstyret denne Yoga med, er deres AI assistent, der kan mange ting - men allersmartest benytter kameraet til oplåsning af laptoppen - og automatisk låser den, når den registrerer, at det ikke er brugerens øjne, der forsøger at gennemgå potentielt følsomme dokumenter. Det er mest af alt en improvement-of-life funktion, der efter kort brug føles lige så naturligt, som når man benytter funktioner som Face-ID til at låse op for sin smartphone. Det er besværligt at gå tilbage.
For at kameraet ikke koster plads på den smalle ramme, har Lenovo valgt at implementere en lille design-detalje, som de kalder for "reverse notch" - på midten af skærmens topramme er der simpelthen blevet udfræset lidt ekstra plads, der i øvrigt tilføjer et ekstra element af genkendelighed til designet, når maskinen er klappet sammen, og man ser det indfræste "YOGA 9-SERIES" på kanten af låget.
All-day battery, der rent faktisk holder
Når det kommer til batteritiden, er der også sket en betydelig forbedring i løbet af de sidste par år. Vi ved alle, at den estimerede maksimale batteritid, som producenterne reklamerer med, som regel er utopi - og baseret på lavest konsumerende aktivitet og de svageste komponenter. Eksempelvis sælger Lenovo maskinen på "Op til 17 timers batteritid". Så kører man med det hårdeste batterispareprogram, lav belysning, livrem og seler. Hvis du rent faktisk skal have arbejde fra hånden, er det måske ikke optimalt.
Men jeg har været ekstremt positivt overrasket over at kunne trække godt 8 timers brug ud af maskinen på en balanceret strømplan - og her taler vi en maskine med Intel Core I7 processor og 16 GB RAM. Det betyder, at man slipper for febrilsk at lede efter det nærmeste strømudtag, når man har en transfer i lufthavnen - eller den halve times forberedelse på hotellet inden et vigtigt møde.
Performancen kommer fra 8. generation af Intels chipset, der udgør en milepæl for intelligent strømstyring i mobile devices.
Skulle det være et æble? Nej tak
Mit takeaway er, at Lenovo med denne maskine har skabt en seriøs konkurrent i Ultrabook-segmentet. Designet er lækkert - Virkeligt lækkert. Der er masser af performance at hente. Den lille formfaktor er virkelig praktisk - og grobund for øget produktivitet.
"Så alt i alt har du slet ikke noget at brokke dig over, Mikkel? Den må være dyr!"
Det var også min umiddelbare indskydelse. Vi har selvfølgelig at gøre med et premium produkt med et premium-prismærke.
Skulle jeg have kastet et gæt ud, ville jeg have sagt 17.999 kroner. Det er ikke tilfældet. Lenovo Yoga S940 kan anskaffes helt nede fra 10.990 kroner og peaker ved 15.319 kroner - men så er det også den helt pimpede version med 4K HDR-skærm, 1 TB SSD, 16 GB RAM af den hurtige slags.
Count me in.