Connery

Koster det noget at overtage en familievirksomhed?

Generationsskifte er ikke altid lige til.

..Og her taler vi ikke om italiensk generationsskifte - Koster det noget at overtage en familievirksomhed? ..Og her taler vi ikke om italiensk generationsskifte

Man ser det i Hollywood film igen og igen - livet i og omkring en virksomhed er legende let. Sådan er virkeligheden bare sjældent.

Denne artikel giver information og overraskende fakta om, hvad det helt præcist kræver at overtage en familievirksomhed, og hvad det ofte har af konsekvenser. Følg med og opdag “bagsiden af facaden” af en ægte family business.

ANNONCE

Generationsskifte - what’s the big deal?

Måske tænker du, at “det der med at overtage en familievirksomhed” da ikke kan være så vanskeligt, og at man bare får et par nøgler og papirer og så ruller maskinen. Denne proces kalder man også for et generationsskifte, og i begrebet ligger der flere komplikationer end livets gang i sig selv.

Det kræver ofte mange juridiske omveje at overtage mors, fars eller bedstefars virksomhed. Måske kender man allerede meget til virksomheden og har arbejdet der som ung eller voksen, men den juridiske position som “ejer” kan være svær at opnå.

ANNONCE

3 ting, der gør det sværere at overtage et firma

Når man skal overtage et firma, er det vigtigt at kende sit ståsted og at vide, hvad det er, man går ind til. Måske har man i familien ikke talt om de skyggesider, der har været ved at være ejer af det givne firma, og det kan have sine konsekvenser, hvis man takker “ja” til at overtage firmaet for hurtigt. Advokatfirmaet TVC Advokatfirma, der holder til rundt omkring i landet, har specialiseret sig i generationsskifte og forklarer 3 ting, der kan gøre processen sværere:

  1. Skatte- og afgiftsmæssige forhold
  2. Testamenter
  3. Virksomhedsmodel

Det kræver en del papirarbejde at overtage en virksomhed, og selve overdragelsen kan yderligere udløse flere udgifter, end man måske regner med. Skatteforhold og økonomiske barrierer kan derfor være en hindring.

Har ejeren af firmaet afgivet testamente, er det selvfølgelig vigtigt at tage højde for dette. Kræver testamentet, at man deler firmaet med en anden eller donerer X antal kroner til et velgørende formål, må man naturligvis overholde dette.

Den tidligere virksomhedsmodel, som firmaet har kørt efter, kan på den ene og anden måde også være med til at gøre det sværere at forny firmaet. Ønsker den, der overtager firmaet at løsne op i tidligere strukturerer, kan det være svært på grund af kontrakter eller rutiner internt i firmaet.

ANNONCE

Overskud, overblik og overarbejde

Når alt kommer til alt, er et generationsskifte en vigtig og eventuelt langtrukken proces, der kræver overskud, overblik og overarbejde. Processen kræver sin kvinde eller mand, og man må væbne sig med tålmodighed, hvis man gerne vil gøre en ære i at fortsætte firmaet på bedste vis.

For mange - uden juridisk erfaring - er det et must at rådgive sig med en advokat, der har forstand på detaljerne i et generationsskifte, sådan at man planmæssigt kan fortsætte virksomhedens gang uden at gøre situationen til en ulempe for ansatte og for firmaet.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce