Connery

Kokainfesten forsætter: Flere unge mænd havner i et misbrug

Kokain er mere populært blandt danske unge end nogensinde før - og det bliver sværere og sværere for dem at skelne mellem hverdag og fest og erkende, når forbrug bliver til misbrug. Det bekymrer erfarne misbrugseksperter.

Sivas synger om det på nummeret Columbiana. Robbie Williams gør det på Come Undone og The Weeknd gør det på Can’t Feel My Face. Kokain. Og så er kokain godt tv – og interessant forsidestof. Se bare den prisbelønnede Netflix-serie, Narcos, og de adskillige avisforsider om kendtes kokainmisbrug. Men det er ikke kun i sangtekster, i mediebranchen og i nattelivet, at kokainen fylder – det gør den også i hverdagen hos flere og flere danske unge. 

Danske misbrugscentre oplever, at de hårde feststoffer i stadig højere grad rykker ind i almindelige danskeres hverdag. Det gælder især for kokain. Kokain er det mest populære hårde stof blandt danske unge. Faktisk har 10 % af alle 16-44-årige prøvet at tage kokain, og der er flere og flere unge ender i et decideret kokainmisbrug - det gælder især for unge mænd. Det bekymrer eksperter i behandling af kokainmisbrug.  

 

Alt under kontrol

Mange brugere oplever, at kokain er til at styre, det giver en kortvarig rus, hvor man føler sig energisk, selvsikker og udadvendt – en ren fest, hvis man spørger brugerne. Derfor er det ikke så mærkeligt, at kokainen er blevet en integreret del af det danske natteliv. Men hvornår slutter festen egentlig? For flere og flere unge slutter den alt for sent. Det mener misbrugskonsulent Jan Meincke, som er stifter af Behandlingscenter Tjele, der har mere end 25 års erfaring med at hjælpe kokainafhængige og pårørende
”Vi har aldrig modtaget så mange henvendelser om unge, hvis kokainindtag er gået fra eksperimenterende weekendforbrug til decideret misbrug. Det er især unge mænd mellem 18-35 år, der ender med at udvikle kokainafhængighed. Det er både bekymrende og trist, at kokain giver så store problemer for så mange unge mennesker,” siger han.  

Ifølge Jan Meincke er det netop følelsen af at være i kontrol, som gør stoffet farligt – og som gør, at mange danske unge mænd har svært ved at erkende, at festforbrug er blevet til en egentlig afhængighed. 

Fra festforbrug til fast forbrug


I og med at kokain er blevet mere og mere almindeligt i nattelivet, er det blevet mere socialt acceptabelt. Mange kender nogen, der tager kokain når de går i byen som tilsyneladende er ”helt almindelige” unge, der ikke ligner misbrugere på nogen måde. Men med tiden bliver kokain en mere naturlig del af hverdagen – hvor man lige tager ”en streg” når man lige er lidt nede, og har brug for lidt ekstra energi.


Der er et stigende antal danskere, der bruger kokain som et præstationsfremmende middel på jobbet, som gør dem i stand til at klare deres arbejdsopgaver. Desværre har mange, der tager kokain, svært ved at erkende alvoren i deres misbrug – det er ofte relativt ressourcestærke mennesker, der er i job eller under uddannelse, og som i starten stadig godt kan leve op til deres forpligtelser i hverdagen, og som derfor overser klare faresignaler om, at de er på vej ud i et egentligt misbrug.

Jan Meincke er dog ikke i tvivl om, at misbrugsproblemerne starter til festerne: 
”Hverdagsmisbrugere er typisk personer, som tidligere i deres liv har prøvet at tage kokain, kender til stoffets virkning og ender med at flytte festrusen med over i hverdagen for at bedre kunne klare deres daglige forpligtelser. Der er en klar sammenhæng mellem kokain som feststof og hverdagsmisbrug af kokain. Derfor kan selv et lille forbrug af kokain hurtigt udvikle sig problematisk.” 


Der er altså er god grund til at være opmærksom, hvis du selv eller en af dine nærmeste har et kokainforbrug – uanset om det er til hverdag eller fest.  Kortere eller længere tids misbrug kan nemlig få både fysiske og psykiske konsekvenser for brugeren. 

10 tegn på, at festen for alvor er slut:

  • Nedtrykthed
  • Søvnforstyrrelser
  • Lavt energiniveau
  • Angst
  • Paranoia
  • Irritabilitet
  • Manglende sexlyst
  • Stærk stoftrang
  • Depression 
  • Vrangforestillinger

Det er 10 tegn på, at kokainfesten for alvor er slut og bare nogle af de konsekvenser, der kan være ved et kokainmisbrug. Derfor er der god grund til at overveje de langsigtede konsekvenser af den korvarige kokainrus. 
 

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Connery.dk Connery.dk

Følg på:
Facebook
Instagram
Twitter

Har du et tip om en god historie, eller vil du have muligheden for at blive model for Connery? Send os en mail på redaktionen@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt