Connery

Klimaforandringer og Vin: Terrazas de los Andes' højtliggende løsning

Mens klimaforandringer udfordrer traditionelle vinmarker, stiger interessen for high-altitude vinproduktion. Terrazas de los Andes viser en mulig vej frem

High altitiude wine making er ikke en ny ting. Terminologien dækker over vin, der er dyrket i højder fra omkring 600 og helt op til 1500 meter over havets overflade.

Typisk ses 'high altitiude vin' fra områderne omkring de franske og italienske alper, amerikanernes Sierra Foothills og omkring Andes-bjergene ved Chile og Argentina.

Der er blevet dyrket vin i højderne siden tidernes morgen, uden at det som sådan har heddet noget specielt. Men som alt andet, er et godt eller unikt navn med til at udbrede forståelsen.

Selvom det ikke er nyt, er der noget specielt ved bjergvin. Økosystemerne i de høje højder påvirker druerne på alle måder -  luften er lettere og klimaet er mere barskt, jorden mere mineralfyldt, druerne tættere på solens stråler - ofte med friskt mineralvand, der perler ned langs skråningerne. Resultatet er slående. Vinen får en anderledes kompleksitet, der er mere mineralpræget - mere frisk og umiddelbar, frisk frugtig.

Derfor var denne type vin også en hurtig trendsetter, da pionerende vinkendere var færdige med de meget tunge og overmodne druer, der dominerede for bare 5-10 år siden.

Den mere friske profil, der kommer fra vin dyrket i højderne, er egentlig længe forbi sin indledende trend, der for alvor satte sig allerede inden den store globale pandemi, men high altitude winemaking får kontinuerligt fornyet fokus, takket være en kedelig tendens, den vi under en bred paraply kalder klimaforandringer.

I takt med at hedebølger skaber kontinuerlige og stadig eskalerende udfordringer for klassiske lavtliggende vinmarker - kan det (med vinbrillerne på) være interessant at kigge i højderne eller på helt andre breddegrader, når det kommer til fremtiden indenfor vin, men det vender jeg tilbage til.

ANNONCE
Hervé Birnie-Scott præsenterer argentinske Terrazas de los Andes i de norske fjelde - Klimaforandringer og Vin: Terrazas de los Andes' højtliggende løsning Hervé Birnie-Scott præsenterer argentinske Terrazas de los Andes i de norske fjelde

Argentinsk vin i de norske fjelde

I et charmeoffensiv, var jeg (sammen med mange andre) blevet inviteret til Loen i Norge, for at møde vinhuset Terrazas de los Andes - rejseomkostninger betalt af LVMH-gruppen - i samme højde og øjenhøjde, som vinen fra Argentina dyrkes. Et ekstravagant træk, hvis du spørger mig - men også mere i ånd med tiden, at holde en europæisk fremvisning i Europa, i stedet for at sende et helt fly til Argentina og tilbage igen. 

Terrazas de los Andes er ikke bare en hvilken som helst vingård - og faktisk ikke bare en vingård, men en sammenslutning af flere; det er en fortælling om, hvordan man kan overkomme naturens udfordringer for at producere noget ekstraordinært. 

Med hovedsæde i de argentinske Andes-bjerge har Terrazas de los Andes formået at kombinere det hårde bjergterroir med avancerede teknikker for at skabe vine, der er helt unikke. Bag disse bestræbelser står Hervé Birnie-Scott, en fransk vinmager, der har udforsket de højtbeliggende terrasser i Andesbjergene siden de tidlige 1990'ere. Hans metoder blev først anset som "el loco frances" (den skøre franskmand), men er nu en del af vingårdens arv og succes.

Terrazas' Dyrkning

Terrazas de los Andes driver over 200 individuelle højtbeliggende vinterrasser, hvor klimaet og jordbunden tilbyder en unik kombination af mineralitet og friskhed. Druerne vandes bæredygtigt fra gletsjere, og fokusset er primært på Malbec-druen, som trives godt under disse barske forhold. Disse elementer tilsammen skaber vine, der er aromatiske og friske. Deres produktionsfilosofi går ud på, at "god vin skal dyrkes, ikke laves,", noget der efter sigende kommer til udtryk, hvis man inspicerer deres vinmarker (Hvilket vi ikke har gjort i)

ANNONCE
Malbec, Cabernet Sauvignong og Chardonnay udgør trekløveret der står for størstedelen af Terrazas palette - Klimaforandringer og Vin: Terrazas de los Andes' højtliggende løsning Malbec, Cabernet Sauvignong og Chardonnay udgør trekløveret der står for størstedelen af Terrazas palette

Paralleller mellem Terrazas' Terroir og Loen i Norge

Som sagt, havde Terrazas valgt at præsentere deres high altitude vine i en lignende højde i Europa - og valget faldt på Loen i Norge, hvor den imponerende skilifts-restaurant Hoven, med en beliggenhed på 1011 meter drager paralleller til det argentinske Mendoza-plateau, hvor Terrazas dyrkes. 

Ligesom i Andesbjergene, er terroiret i Loen karakteriseret ved et barskt, højbeliggende klima og mineralrig jord, hvilket resulterer i unikke lokale ingredienser, der kan fourageres her. Det inspirerede den danske kok, Brian Bøjsen, til at skabe en menu, der komplementerer Terrazas' vine med lokale ingredienser som håndplukkede kantareller, norsk vildt og fisk. 

Når man taler om high-altitude winemaking i dag, er det ikke længere kun en modefænomen eller en undvigelsesmanøvre fra klimaforandringerne. 

Det er en dybtgående forståelse af, hvordan terroir og klima kan kombineres for at skabe noget ekstraordinært. Og for Terrazas de los Andes betyder det at bryde barrierer, både bogstaveligt og metaforisk, for at producere vine, der ærer både jorden og de højere luftlag.

High-altitude winemaking tilbyder unikke og komplekse vine, og Terrazas de los Andes er uden tvivl værd at bide mærke i, i denne stil.

ANNONCE
Hoven, Loen - Norge - Klimaforandringer og Vin: Terrazas de los Andes' højtliggende løsning Hoven, Loen - Norge

Tilbage fra turen i det norske og introduktionen til højde-dyrkningskoncepterne, står jeg tilbage med følgende tanke, der rumsterer: 

Mens klimaforandringerne fortsætter med at skabe udfordringer for vinproduktion i traditionelle, lavtliggende områder, bringer high-altitude vindyrkning en håbefuld dimension til branchen. 

Dens indbyggede modstandsdygtighed mod ekstreme vejrforhold og sin evne til at producere druer med unikke smagsprofiler peger mod en fremtid, hvor disse vinmarker kan spille en stadig vigtigere rolle. Den samme fremtid, der med de uundgåelige klimaforandringer, kan betyde at man en dag - måske - ser højdedyrket vin fra netop de norske fjelde?

Men ind til den dag, er der masser at udforske indenfor eksisterende high altitude vin. Stafetten er hermed givet videre, salud!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce