Connery

Klassikeren: Stand By Me

Connery.dk præsenterer filmklassikeren: Stand By Me

6 ud af 6 stjerner
KLASSIKEREN
”Klassikeren” er en række artikler/anmeldelser om filmklassikere som du måske eller måske ikke kender, men som du under alle omstændigheder burde sætte dig ned og se.
Drengerøvs faktor og Info:
Drengerøvs faktor: 60 %

(Hvad betyder ninjaer og drengerøvsfaktor)

 

Teknisk information:

Original titel: Stand By Me

Dansk titel: Sammenhold

USA, 1986

Instruktør: Rob Reiner

Medv.: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland, John Cusack og Richard Dreyfuss

Genre: Drama/Eventyr

Billedformat: 1.85:1

Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS-HD MA

Længde: 88 min

Amerikansk premiere: 8. august 1986

Dansk premiere: 17. april 1987

Distributør: Columbia/Tristar
ANNONCE
Stand By Me - Trailer
”I was twelve going on thirteen, the first time I saw a dead human being. It happened in the summer of 1959. A long time ago, but only if you measure it in terms of years…”
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
Sådan starter Stand By Me, en ”Coming of Age” historie om fire karismatiske venner, der en varm sommer weekend begiver sig ud på et road trip, for at finde liget af en jævnaldrende dreng. Stand By Me har en helt særlig plads i mit hjerte. Det er en af den slags film, jeg aldrig bliver træt af at se. For mig emmer filmen simpelthen af nostalgi og sommer. Jeg husker stadig, første gang jeg så den. Jeg var selv 11-12 år og identificerede mig 100% med de fire venner i filmen. En af mine absolutte yndlings tv-serier, på det tidspunkt var Mine glade 60’ere, så Stand By Me virkede som en naturlig forlængelse af dette univers og jeg var solgt fra første sekund.
ANNONCE
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
De fire gutter historien handler om, kunne ikke være mere forskellige. Gordie Lachance (Wil Wheaton/Richard Dreyfuss) er en følsom dreng, der drømmer om at blive forfatter en skønne dag. Hans bedste ven er Chris Chambers (River Phoenix) som er den ældste og dermed gruppens leder. Chris er stemplet som en badboy, efter han stjal nogle penge fra skolen, men i virkeligheden er han et godt menneske.
ANNONCE
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
Teddy Duchamp (Corey Feldman) er en skrupskør dreng, vis skæbne er skrevet på forhånd. Rygtet siger nemlig, at hans far har været indlagt på en galeanstalt og engang har brændt Teddys øre på et komfur. Teddys opvækst kommer da også til syne i hans iltre temperament og man ved nærmest på forhånd, at han vil ende i fængsel en dag. Vern Tessio (Jerry O'Connell) er outsideren. Den lille tykke dreng og den mest umodne af de fire. Vern må derfor finde sig i at blive drillet en smule af de andre.
ANNONCE
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
Vejen er lang og ikke helt ufarlig, for de fire, der blandt andet kommer i nærkontakt med en glubsk hund, som er trænet til at gå efter skridtet på ubudne gæster. Senere hen må de løbe for livet for, at undvige et tog og til sidste må de stå sammen mod Chris’ storebror og hans psykopatiske ven Ace, der er fremragende spillet af en purung Kiefer Sutherland. Det bliver et eventyr de fire venner aldrig glemmer og som følger dem resten af livet.
ANNONCE
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
Optagelserne til filmen fandt hovedsageligt sted i og omkring staten Oregon, i sensommeren og efteråret 1985. Instruktøren Rob Reiner (der selv er tidligere barnestjerne) brugte lang tid på at finde filmens rette tone og få de fire unge skuespillere til at agere troværdigt, hvilket jo må siges at være lykkedes. Reiner har siden hen udtalt, at af alle de film han har lavet, er Stand By Me hans yndlings film.
ANNONCE
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
Filmen er baseret på The Body, en historie Stephen King skrev tilbage i 1982, som en del af en større samling kaldet Different Seasons. Filmen følger The Body rimeligt tæt, men Kings slutning er noget mere dyster end filmens. King skåner traditionen tro ikke sine karakterer vis skæbner på uhyggeligt vis afspejlet skuespillernes egne skæbner. Således døde River Phoenix af en overdosis i 1993 og Corey Feldman har også har en lang og sej kamp mod alkohol og stoffer. Ironisk nok så har filmens fede dreng klaret sig bedst af dem alle og er i dag gift med modellen og X-Mens "Mystique", Rebecca Ramijn.
ANNONCE
Columbia/Tristar - Klassikeren: Stand By Me Columbia/Tristar
Den sidste replik i filmen lyder således: ”I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. Jesus, does anyone?”

Her efter toner Ben E. Kings udødlige klassiker; Stand By Me frem hen over rulleteksten og der er ikke et øje tørt. Filmen efterlader publikum med den perfekte balance af bittersød nostalgi og sentimentalitet, som har gjort Stand By Me til den klassiker den er i dag. Stand By Me er netop udkommet i en 25 års jubilæums udgave på Dvd og Blu-Ray. Behøver jeg at sige at, jeg allerede har købt den?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce