Connery

Kend forskellen på single malt og blended whisky

Hurtigt kendskab til vigtige elementer i whisky-verdenen.

Efter at være blevet sendt et smut til Speyside i Skotlands højland for at kigge nærmere på whisky-destilleriet The Balvenie, så har jeg for alvor fået en kærlighed for den ædle drik - mere specifikt favoriserer jeg det, man kalder for en single malt.

Oftest hører man enten ordet ‘single malt’ eller ‘blended’, når man taler om whisky, og hvis man ikke rigtig har forstand på den slags spiritus, så kan man oftest enten gå glip af en god oplevelse ved at vælge forkert, eller simpelthen ikke ane, hvad man egentlig sidder og drikker.

Derfor laver vi lige et lynkursus i forskellen på de to whiskytyper.

Først en hurtig gennemgang af whiskyprocessen, så du har baggrundsforståelsen!

Kend forskellen på single malt og blended whisky
Whisky 101

Maltning

Til fremstilling af whisky bruges oftest rug, byg eller hvede. Disse kornsorter bliver så sat til at spire, hvilket sker efter cirka 5 dage give or take - derefter stoppes spiringen ved en tørringsproces. Men i spiringsprocessen har kornet nået at danne nogle enzymer, som kornet skal bruge til at omdanne sin stivelse til maltose, som er en form for sukker(lange kæder af glukose) - maltosen skal senere bruges til at give liv til den efterfølgende masse, som kaldes for 'øllet'. I tørringsprocessen kan man yderligere tilføre røg fra eksempelvis brændt tørv - eller brændenælde, som de gør hos danske Fary Lochan - for at give røgnoter til whiskyen.

Fermentering

Maltosen bliver most til en form for ‘mash’, som oftest bliver kørt igennem tre forskellige stadier af temperaturbehandling med efterfølgende tilsætning af gær - dette skal udvinde sukkerelementerne fra kornet, hvilket under fermenteringen omdannes til alkohol. Efter 48-96 timers fermentering har massen, eller ‘øllet’, en alkoholprocent på ca. 8-9 % og skal videre over i destilleringsapparaterne.

Destillering og casking

Øllet bliver nu destilleret på forskellige apparater, hvor man igennem op til flere processer får alkoholen fra ølmassen til at fordampe, hvorefter dampen nedkøles igen og bliver til flydende alkohol. Her opnår man oftest en klar alkohol på 63,5 %, som man fylder på tønder. Man ‘vasker’ så at sige ølmassen flere gange - men processen skal gøres varsomt og ikke i et alt for stort omfang, da meget af smagen sidder i de olier, som kan blive ‘vasket’ væk under destilleringen.

Herefter er den klare alkohol klar til at blive fyldt på tønder. Alt fra amerikansk eg, bourbon-træ til forkullet træ-belægning eller måske gamle sherry- og romfade er derefter med til at give den klare alkohol smagen af whisky - hvert år mister tøndeindholdet mellem 0.2% to 0.6% af alkoholprocenten, men vinder meget i smag, som trækkes ud fra træet. Herefter kan man trylle og eksperimentere så meget man vil med træsorter og god tålmodighed, indtil man tapper dem!

Kend forskellen på single malt og blended whisky

Nu ved du, hvordan whisky basalt set bliver produceret - hvad er så forskellen på blended og single malt?

Kend forskellen på single malt og blended whisky

Blended

Som navnet antyder i sin oversættelse ‘blandet’, så er denne whisky en blanding af flere af de forskellige sorter af korn, vi nævnte ovenover. Man skriver oftest alderen på en god whisky, og loven kræver, at man minimum skal have lagret en alkohol i 3 år for at kunne kalde det en whisky - ergo, i tilfældet med blended whisky skal den yngste af de blandede whisky-typer være minimum 3 år og ‘aldersbestemmes’ ud fra denne. Udover det kan den være blandet af flere forskellige whisky-produktioner. Populariteten af blended whisky har nået til et punkt, hvor flere single malt-whiskyer bliver brugt netop til at blande med i de forskellige variationer.

Eksempler på blended whisky:

Grants, Johnnie Walker, Famous Grouse, Ballentines, Tullamore Dew, Jameson

 
Kend forskellen på single malt og blended whisky

Single Malt

Single malt får sit navn, netop fordi det kun kommer fra ét destilleri. Én produktion bliver til én bestemt type single malt, og derfor behøver man ikke at have mix fra andre typer. Single malt laves af helt rene sorter af enten eksempelvis rug eller byg uden at være en blanding af forskellige sorter - desuden kan single malt ofte have unikke særpræg, da de netop smager af det sted, de kommer fra og måden, hvorpå man laver det hos det enkelte destilleri.

Eksempler på single malt whisky:

Balvenie, Glenfiddich, Ailsa Bay, Bruichladdich, Lagavulin

Opsamling

1a) Blended whisky bruger op til flere forskellige kornsorter.

1b) Single malt bruger kun én.

2a) Blended whisky blandes af mange forskellige whiskytyper og blandingsprocesser.

2b) Single malt bliver kun lavet over én enkeltstående proces.

3a) Blended whisky kommer fra mange forskellige destillerier.

3b) Single malt kommer fra ét destilleri.

Kend forskellen på single malt og blended whisky
Kend forskellen på single malt og blended whisky
Del