Connery

Kend forskellen på single malt og blended whisky

Hurtigt kendskab til vigtige elementer i whisky-verdenen.

Efter at være blevet sendt et smut til Speyside i Skotlands højland for at kigge nærmere på whisky-destilleriet The Balvenie, så har jeg for alvor fået en kærlighed for den ædle drik - mere specifikt favoriserer jeg det, man kalder for en single malt.

Oftest hører man enten ordet ‘single malt’ eller ‘blended’, når man taler om whisky, og hvis man ikke rigtig har forstand på den slags spiritus, så kan man oftest enten gå glip af en god oplevelse ved at vælge forkert, eller simpelthen ikke ane, hvad man egentlig sidder og drikker.

Derfor laver vi lige et lynkursus i forskellen på de to whiskytyper.

Først en hurtig gennemgang af whiskyprocessen, så du har baggrundsforståelsen!

ANNONCE
Kend forskellen på single malt og blended whisky
Whisky 101

Maltning

Til fremstilling af whisky bruges oftest kornsorterne rug, byg eller hvede. Kornene spires i ca. fem dage, hvorefter spiringen stoppes ved en tørringsproces.

Under spiringsprocessen danner kornene enzymer, som senere omdanner stivelsen til maltose - en form for sukker, der bruges til at give liv til ølmassen.

Tørringsprocessen kan yderligere tilføje røgnoter til whiskyen ved at tilføje røg fra eksempelvis brændt tørv - eller brændenælde, om vi har set hos det danske destilleri Fary Lochan.

Fermentering

Efter tørring mostes kornene til en form for "mash", som køres igennem tre forskellige stadier af temperaturbehandling med efterfølgende tilsætning af gær.

Dette udvinder sukkerelementerne fra kornet, som omdannes til alkohol under fermenteringen.

Efter 48-96 timers fermentering har ølmassen en alkoholprocent på ca. 8-9 % og er klar til destillering.

Destillering og casking

Ølmassen destilleres på forskellige apparater for at fordampe alkoholen og nedkøle den igen til flydende alkohol.

Den klare alkohol har ofte en alkoholprocent på 63,5 % og fyldes på tønder.

Tøndernes træsort, som kan være alt fra amerikansk eg og bourbon-træ til forkullet træ-belægning eller gamle sherry- og romfade, bidrager til whiskysmagen.

Hvert år mister tøndeindholdet mellem 0,2 % til 0,6 % af alkoholprocenten, men vinder meget i smag, som trækkes ud fra træet.

Efter flere års lagring kan man tænde for kreativiteten og eksperimentere med forskellige træsorter og lagringsmetoder, indtil whiskyen er klar til at blive tappet.

ANNONCE
Kend forskellen på single malt og blended whisky

Nu ved du, hvordan whisky basalt set bliver produceret - hvad er så forskellen på blended og single malt?

Kend forskellen på single malt og blended whisky

Blended

Som navnet antyder i sin oversættelse ‘blandet’, så er denne whisky en blanding af flere af de forskellige sorter af korn, vi nævnte ovenover. Man skriver oftest alderen på en god whisky, og loven kræver, at man minimum skal have lagret en alkohol i 3 år for at kunne kalde det en whisky - ergo, i tilfældet med blended whisky skal den yngste af de blandede whisky-typer være minimum 3 år og ‘aldersbestemmes’ ud fra denne. Udover det kan den være blandet af flere forskellige whisky-produktioner. Populariteten af blended whisky har nået til et punkt, hvor flere single malt-whiskyer bliver brugt netop til at blande med i de forskellige variationer.

Eksempler på blended whisky:

Grants, Johnnie Walker, Famous Grouse, Ballentines, Tullamore Dew, Jameson

 
ANNONCE
Kend forskellen på single malt og blended whisky

Single Malt

Single malt får sit navn, netop fordi det kun kommer fra ét destilleri. Én produktion bliver til én bestemt type single malt, og derfor behøver man ikke at have mix fra andre typer. Single malt laves af helt rene sorter af enten eksempelvis rug eller byg uden at være en blanding af forskellige sorter - desuden kan single malt ofte have unikke særpræg, da de netop smager af det sted, de kommer fra og måden, hvorpå man laver det hos det enkelte destilleri.

Eksempler på single malt whisky:

Balvenie, Glenfiddich, Ailsa Bay, Bruichladdich, Lagavulin

Klik her for at se ekslusive og lækre Single Malts.*

ANNONCE
Opsamling

Whisky er en populær drik verden over, og der er forskellige typer af whisky at vælge imellem.

Blended whisky bruger op til flere forskellige kornsorter og kommer fra mange forskellige destillerier. Denne type whisky blandes af mange forskellige whiskytyper og blandingsprocesser.

På den anden side bruger single malt kun én type kornsort og kommer fra kun ét destilleri. Single malt bliver kun lavet over én enkeltstående proces.

Selvom både blended og single malt whisky kan smage fantastisk, er deres smagsnuancer og karakteristika forskellige og kan tilfredsstille forskellige smagsløg.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce