Vidste du?

Kan ost virkelig forhindre tømmermænd? Læger i debat

Ost dagen derpå?

Kan ost virkelig forhindre tømmermænd? Læger i debat
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 13. februar 2025

Vi kender det alle – en våd aften i byen, der ender med en brutal morgen efter. Gennem tiden er der blevet foreslået et utal af løsninger på at undgå tømmermænd, fra fed mad og vitaminpiller til det klassiske “bare drik en øl mere” (som sjældent hjælper). Men ifølge en læge er svaret måske langt mere simpelt – ost.

Læs også: 10 legosæt til dig der ikke kan få nok af motorcykler

Lægens forklaring: Ost kan beskytte kroppen

Dr. Neena Chandrasekaran, en specialist i lungesundhed og kritisk pleje, har delt sit bud på en nem måde at minimere tømmermænd på: Spis ost, inden du går i gang med alkoholen.

Ifølge lægen indeholder ost en kombination af protein og komplekse kulhydrater, som kan danne en slags beskyttende lag i maven og dermed sænke alkoholens optagelse i blodet.

“Ikke alene kan ost hjælpe kroppen med at metabolisere alkohol bedre, men det kan også forhindre leverskader,” forklarer Dr. Chandrasekaran i en video på TikTok.

Hun påpeger også, at ost er rig på B-vitamin og calcium – to næringsstoffer, der ofte bliver udtømt, når man drikker alkohol. Calcium spiller en rolle i muskel- og nervefunktioner, og B-vitamin hjælper med kroppens energiproduktion, hvilket måske kan forklare, hvorfor nogle føler sig mindre smadrede dagen efter en aften med ost og vin.

Modargumentet: Det virker (måske) ikke alligevel

Men ikke alle eksperter er enige i, at ost er løsningen på tømmermænd.

En anden TikTok-berømt læge, Dr. Karan Rajan, har sat spørgsmålstegn ved påstanden. Ifølge ham er idéen om at “fore liningen” af maven en misforståelse, fordi langt størstedelen af alkoholen alligevel bliver optaget i tyndtarmen.

Han anerkender dog, at fødevarer rige på fedt, protein og fibre kan forsinke fordøjelsesprocessen og dermed give en mere gradvis alkoholoptagelse i blodet. Det betyder, at man potentielt bliver fuld langsommere – men det forhindrer ikke nødvendigvis tømmermænd.

Dr. Rajan nævner også, at sukkerholdige drinks sænker alkoholoptagelsen, fordi sukker stimulerer frigivelsen af fordøjelseshormoner, hvilket kan gøre kroppen langsommere til at absorbere alkohol.

Hvad siger folk selv?

Lægerne kan diskutere, men folk har selvfølgelig også deres egne erfaringer.

Flere TikTok-brugere kommenterede Dr. Chandrasekarans video med egne teorier:

  • “Charcuteri før druk – det er en livsstil!”
  • “Derfor spiser jeg instinktivt altid pizza, før jeg drikker.”
  • “Hollændere græder af glæde lige nu.”

Andre var dog mere skeptiske:

  • “Den bedste kur mod tømmermænd? Lad være med at drikke.”

Så hvad virker egentlig?

Hvis man vil mindske sine tømmermænd, peger videnskaben stadig på de klassiske råd: Drik rigeligt med vand, spis en god (og nærende) måltid før alkoholindtag, og undgå at drikke for meget på tom mave.

Om ost er den magiske løsning? Tja, måske hjælper det lidt – og hvis ikke, så har du i det mindste fået en god snack ud af det.

And Just Like That… er tilbage: Tredje sæson af Sex and the City-spin-off lander 30. maj på Max

Læs også: And Just Like That… er tilbage: Tredje sæson af Sex and the City-spin-off lander 30. maj på Max

Sådan rammer pollen dig måned for måned: Se hele årets pollenguide

Læs også: Sådan rammer pollen dig måned for måned: Se hele årets pollenguide