Kalveculotte med smørstegte kartofler og grøn salat
Culottesteg er, efter min mening, virkelig undervurderet. Hvis man sørger for at det hviler ved den helt korrekte temperatur – kan det blive virkelig lækkert og mørt. Som hovedregel siger man at alt kød bliver mere mørt og saftigt af at hvile og at det ca. skal hvile halvdelen af tilberedningstiden. Der er selvfølgelig nogle undtagelser bla. langtidsstening og intervalstegning – dem tager vi en anden gang. Den kraftige fedtmamorering giver en god smag, og en god sauce.
Culotten er oplagt til grillen, men det forbød den stærke vestenvind desværre.
Opskriften er til 4 personer.
Culotten
1 kilo kalveculotte
1 spsk. groft salt eller flagesalt
1 spsk. magarine
2 pillede fed hvidløg
10 Peberkorn
100 gram champignon i kvarte
1 dl. vand
1. Varm ovnen på 180 grader varmluft.
2. Start med at ridste fedtkanten i ca. ½ x ½ cm tern, og gnid saltet ind i fedtsiden.
3. Varm magarinen op i en pande, sammen med de to fed hvidløg, på middel varme og steg kødet på fedt siden i ca. 8-10 minutter, indtil fedtet er fint og gyldent.
4. Læg kødet med fedtsiden op ad i et ildfast fad og tilsæt de øvrige ingredienser.
5. Steg den i ca. 45 minutter i ovnen, indtil den har en centrum temperatur på 56 grader (medium stegt).
6. Lad den hvile i 20 minutter, pakket ind i staniol.
TIP: Man kan også gnide kødet med fint hakket hvidløg, eller andre friske krydderier.
TIP: Et stegetermometer er næsten uundværligt til retter som denne, det sikre en helt perfekt temperatur i kødet – og er næsten garanti for at købet bliver godt hver gang. Umiddelbart virker 56 grader som lidt, men det stiger 5-6 grader i hviletiden.
Kartoflerne
1 kilo kartofler
25 gram smør
1 spsk. timian
1 spsk. oregano
1 spsk. paprika
Salt
Peber
1. Kog et kilo kartofler i letsaltet vand, til de er netop møre.
2. Hæld vandet fra dem, og damp dem tørre.
3. Hæld dem i et ildfast fad sammen med de øvrige ingredienser.
4. Smid dem i ovnen ca. 10 minutter inden kødet er færdigstegt i ovnen – og steg dem i ca. 30 minutter.
TIP: Det er selvfølgelig optimalt at bruge friske krydderurter.
Sauce
40 gram magarine
40 gram hvedemel
Fond fra kødet
Eventuel ekstra fond
Salt
Peber
1. Hæld fonden fra kødet i en skål, og tag champignonerne fra – og fjern eventuelt det værste fedt med en spiseske. Tilsæt eventuelt ekstra fond, så der i alt er omkring 8 dl.
2. Smelt magarinen i en gryde, tilsæt melet og bag det under kraftig omrøring til jævningen er jævn.
3. Tilsæt fonden og champignin, og kog det hele godt igennem, ca. 10 minutter.
TIP: Det kan også tilsættes syltede peberkorn, det er virkelig lækkert.
Salat
4 tomater i både
1/4 agurk i halve skriver
1 gulerød i skiver
1 god håndfuld revet salat
2 forårsløg i smås skiver
En lille håndfuld oliven i skiver
En lille håndfuld ristede hakkede nødder
100 gram feta i tern
Salt
Peber
2 spsk. basilikum olie.
1. Bland alle ingredienser, dog med tomaterne og oliven på toppen.
TIP: Hvis du ikke har basilikum olie, kan det sagtens laves selv. Bland ca. ½ liter god olivenolie med en håndfuld fint hakket basilikum.
Anretning
1. Skær købet i tynde skiver, det er meget vigtigt at skære på tvært af fibrene i kødet – da det ellers bliver meget sejt. Det kan være svært at finde kød retningen uden at skære en test skive.
2. Anret kødet på tallerkenen med de øvrige ingredienser.
TIP: Det kan være nemmere at se kødets retning inden stegning, hvis du gør det, kan du bare sætte en tandstik i den side hvor det skal skæres.
Bon Appetit!