Connery

Kaffe - La Dolce Vita

Det brune guld. Dit ultimative morgenfix. Dit livs kærlighed.

Kaffe - La Dolce Vita

Hører du også til den store gruppe af mennesker, som ikke kan lee uden et dagligt kaffeindtag af betydelig karakter, så læs videre. Hører du derimod til skaren af vantro, som absolut ikke kan fordrage kaffe, så brænd op i helvede og lad os nyde vores livseleksir.

Espresso, Americano, Cafe Latte, Cappuccino, Cafe au lait eller bare alm. sort kaffe - ja kært barn har mange navne og mange smagsvarianter. Lad os se lidt på, hvad der er hvad og ikke mindst hvorfor, men først lidt historie.

Kaffe skulle efter sigende stamme fra det hedengangne Abyssien, eller det vi i dag kender som Etiopien. En gut ved navn Khaldi, der ernærede sig som gedehyrde i det niende århundrede, observerede en dag sine geder, der var helt oppe i det røde felt og ringe. Denne tilstand skulle naturligvis undersøges og med den menneskelige nysgerrighed som bagage, fulgte han efter sine geder og kunne konstatere, at de gladeligt spiste nogle røde bær fra en lille grøn busk.

Misundelsen over den lettere euforiske tilstand, som gederne var i, ville Khaldi da også selv lige prøve at smage på de røde bær. Reultatet udeblev ikke, og nu var Khaldi også oppe og ringe. Han besluttede sig for, at kontakte en lokal muslimsk Mullah, for at berette om sit fund. Mullahen led åbenbart af en slags søvnapnø, for han havde en tendens til, at falde i søvn under sine egne bønner - altså bønner til ham i det høje...

Mullahen var lige så begejstret son Khaldi, og med sin mere akademiske tankegang, eksperimenterede han med de røde bær, og prøvede bl.a. at koge dem, og drikke afkoget. Effekten var den samme, og således blev den første kop kaffe en realitet. Senere blev metoden forfinet med ristede bønner.

I løbet af de næste par århundrede, spredte kaffen sig først til Yemens vigtigste havneby Mocca, og herfra videre til Indien, Java og slutteligt Venedig. Det var dog ikke som et direkte nydelsesmiddel, men mere som et lægemiddel, at kaffen erobrede verdenen. man anså endda kaffen som værende hjernestyrkende. Dette prædikat holdt dog ikke længe og kaffen blev nærmest hvermandseje.

Det var i sidstnævnte by; Venedig, at basen for kaffens europæiske erobring lå. Man mener at det første kaffehus åbnede i år 1645.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce