Connery

Jyder og vejforklaringer

Hvad er det med jyder og vejforklaringer?

Jeg har været i Jylland en del gange. Jeg har besøgt både små byer og mindre små byer, såsom Århus og Vejle. Jeg har tilmed boet et år i Jylland i en smuk og hyggelig by, der hedder Grindsted.
Jyder og vejforklaringer
Det er en utrolig lille by, i sig selv er det et minus, men hele setuppet omkring den er faktisk meget smukt og meget hyggeligt. Min far sagde engang meget klogt: 'skal du flytte til Jylland? Man skal fanme være glad for naturen for at bo derovre!' Og ja, det skal man. Ingen 7-11, ingen caféer og døgnkiosken har åbent til kl. 20.00. Sært.

Mit 27. største problem i Grindsted var mit evige og altid meget udtrykte problem med at finde vej. Jo bevares, det er en by med 12.000 indbyggere, eget slagteri og et Crazy Daisy diskotek undercover, forklædt med navnet Tordenskiold. Men det er altså ekstremt svært at finde vej. Det er jo ikke alle, der har en scooter, knallert eller en tunet Manta, og Jylland er et netværk af kringlede grusveje, der opdeler marker.
 
Problemet er bare, at når folk kommer hen til mig og siger: 'Ursakta, kan ni berette meg hurledes jag finderrr til huvudbanegården', så svarer jeg konsekvent, letforståeligt og på et rigsdansk, der er så finpudset, at sproglitterært råd græder deres salte glædestårer over min formulering.
Jeg siger slet og ret: 'Der er en skraldespand, du kan kaste op i der, dit stive apparat. Og skrid så for helvede hjem til Sverige og tag din guldbajer-bestænkede kælling med, vi gider ikke have jer i vores by!', i en venlig tone og med et let overlegent smil selvfølgelig. Kort, præcist og med en skarp distance til alt hvad der måtte være af svenske smittefarer.

Det har de ikke fanget i Grindsted. På trods af at de hader min røv i Jylland, så skal jeg altid have en lokalhistorisk fortælling, der får Piet van Deurs til at ligne en pixiebog.
 
Det foregår for det meste sådan her:

Mads: 'Undskyld kan du vise mig vej til 7-11 eller en anden kiosk, der tilnærmelsesvis ligner en kapitalistisk pengemaskine sprunget ud af det smukke USA?'
 
Bonderøv: 'jah ser du min ven, vi har jo ikke de der kiosker herovre (hviskende) vi har jo ikke så mange fremmede jo. Høhøhøhø. Men Pedersen har en bette geschäft hernede på den store vej. Det er en pudsig historie for det startede jo med en skomager ser du...'
 
Mads: "Ja, det er skægt, men hvordan kommer jeg derned?'
ANNONCE
Jyder og vejforklaringer
Bonderøv: "Jo deeet, du skal faktisk bare ned forbi kirken, hvor Jensens holder til på hjørnet. Ja, han står jo ikke på hjørnet som en anden skøge *gnækgnæk*. Han har en lille beværtning dernede. Ja, han er gået på halv tid, som han siger: Ja han kan jo ikke være der hele tiden! *hahahaha* men dernede kan du faktisk se ned i mosen. Skæg historie med mosen. Sidste sommer havde Marianne og Carstens søn en grim oplevelse med en svane dernede..."
 
Mads: 'Nå for søren, men hvad med den kiosk?'
 
Bonderøv: 'Nå ja, det var det vi snakkede om, så er det faktisk slet ikke den vej, hehe. Så skal du ned til den store vej og til højre ved det lille bøgetræ, hvor hunden har tisset. Hvis du følger svinget, kommer du ned til Nielsens. De er ellers rare. Nielsen er brugsbestyrer forstår du, han kender alle i byen og er en meget vellidt mand. Men den vej skal du slet ikke, du skal modsat Nielsens og ned til den nye rundkørsel, ja det er helt åndssvagt, at der er en rundkørsel dernede, for der kommer næsten ingen..."
 
Mads (grædende): "would you please go away!"
 
Det er altid noget med den store vej i Jylland. Der findes den store vej, rutebilstationen, og hvis det virkelig er en metropol med store tanker om sig selv, er der også en banegård. Kom nu af med det der Dansk Folkeparti billede af landet og få indført nogle ord og tilstande, der er til at forstå. Få styr på vejene og send de lokalhistoriske forklaringer på museum, for et egnsmuseum har I også formået at have i hver by.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce