Verden
Jurassisk plesiosaur overrasker: Fund i Tyskland omskriver reptilhistorien
Skelettet, som har fået navnet MH 7, er ét af de mest komplette plesiosaurfund i regionen.
Et bemærkelsesværdigt velbevaret skelet af en plesiosaur fundet i det sydlige Tyskland har givet forskere ny indsigt i, hvordan disse forhistoriske havkrybdyr udviklede sig.
Fundet stammer fra Posidonienschiefer-formationen i Holzmaden, et område, der allerede er berømt for sine fossile skatte.
En sjælden perle blandt fossiler
Skelettet, som har fået navnet MH 7, er ét af de mest komplette plesiosaurfund i regionen.
Hvor man tidligere primært har gravet ichthyosaurer og marine krokodille-slægtninge op fra den samme formation, er fund af plesiosaurer langt mere sjældne.
Og netop derfor er dette fund noget helt særligt.
Ifølge Miguel Marx fra Lunds Universitet giver Holzmaden-fundet os et hidtil uset blik på en mere moden udgave af plesiosauren og dens rolle i den evolutionære udvikling.
Dette unikke indblik i biodiversiteten blandt de langhalsede havkrybdyr giver os en langt bedre forståelse for deres plads i historien for omkring 180 millioner år siden.
Evolution i fast forward
Studiet, der blev offentliggjort i tidsskriftet PeerJ Life and Environment, fremhæver, at den tidlige juratid var en skelsættende periode for plesiosaurernes udvikling.
Her begyndte de at forgrene sig i forskellige retninger. Det er langt tidligere end hidtil antaget.
Sven Sachs fra Naturhistorisk Museum i Bielefeld tilføjer, at deres forskning viser, at plesiosaurer allerede dengang havde udviklet specialiserede tilpasninger og unikke regionale afstamninger.
Det antyder, at de tidligste medlemmer af gruppen var geografisk begrænsede og dermed ikke de verdensomspændende svømmere, som man ellers kunne fristes til at tro.
Bag opdagelsen står et internationalt team bestående af forskere fra Lunds Universitet, Naturhistorisk Museum i Bielefeld, Uppsala Universitet og det tyske Hauff Museum.