Connery

Janteloven

Vi kender den allesammen, den gode danske jantelov! Men er den nu så god som vi foreskriver?

Janteloven præger i høj grad Danmark, hvor vi lægger stor vægt på, at alle er lige og har de samme rettigheder uden hensyn til social baggrund og oprindelse. Dette kommer til udtryk i Aksel Sandemoses såkaldte Jantelov, som bl.a. foreskriver, at "Du skal ikke tro, at du er noget". Janteloven er ikke en lov i juridisk forstand, men en slags kodeks for hvordan man bør opføre sig overfor andre.
ANNONCE
Janteloven
Skal vi lige tage den for en god ordens skyld:

Du skal ikke tro, du er noget.

Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.

Du skal ikke tro, at du er klogere end os.

Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.

Du skal ikke tro, at du ved mere end os.

Du skal ikke tro, at du er mere end os.

Du skal ikke tro, at du duer til noget.

Du skal ikke le ad os.

Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.

Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.


På den baggrund kunne man fristes til at tro, at danskerne er anti-in
Vi går alle sammen og tror, at Janteloven er vores helt egen nationalkarakter, og troede, at det var særligt dansk det der med, at hvis du stikker næsen frem og stiller dig an, skal vi nok komme efter dig og pille dig ned. Danskerne har i nogle tilfælde helt misforstået hvad Janteloven går ud på, for den er faktisk slet ikke er spor dansk. For selvfølgelig eksisterer denne "lov" også i andre lande - vi danskere, som ofte har svært ved at se ud over vores egen næsetip, er bare de eneste, som tror, vi ejer den.

Janteloven er tit blevet brugt som forsvar af
ANNONCE
Janteloven
Denne evne til at kombinere in
Man kan kalde Janteloven for en kliché på linje med, at tyskerne skulle have let til strækmarch, og at knivene sidder løst i ærmet på finnerne. Man kan i parentes bemærke, at glæde over andres ulykke faktisk er socialt acceptabelt i Kina, men det har en milliard kinesere nok bare lært af mægtige Danmark.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce