Verden
IT-ekspert forklarer: Derfor bruger amerikanske topfolk Signal til krigsplaner
At blive føjet til en forkert gruppechat er som regel bare akavet.
Måske kommer du til at sende en meme til chefen i stedet for din ven. Måske ender du i forældreguppen for 3.B ved en fejl.
Men når man er chefredaktør på The Atlantic, og den gruppe man bliver tilføjet til, indeholder USA’s vicepræsident, forsvarsminister og direktør for efterretningstjenesten – og gruppens formål er at planlægge bombninger i Yemen?
Så er det ikke længere akavet. Så er det bare dybt bekymrende.
Det var præcis det, der skete for Jeffrey Goldberg.
Når du får krigsplaner som besked
Goldberg fortalte, at han blev inviteret ind i en Signal-gruppechat, hvor han pludselig havde adgang til detaljer om amerikanske luftangreb i Yemen – inklusive tidspunkter, mål og våbentyper. Ifølge ham kom informationerne direkte fra forsvarsminister Pete Hegseth, og det skete to timer før operationen blev udført.
Så hvordan i alverden ender en journalist i en militær chatgruppe? Og hvorfor bruger topembedsmænd i USA overhovedet Signal – en app, der normalt er forbeholdt privatlivsfanatikere, kryptonørder og folk der virkelig ikke vil have, at ekskæresten læser med?
Læs også:
Det er ikke Pentagon-godkendt
Ind på scenen træder cybersikkerhedsekspert Rob Pritchard. Han har et bud på, hvorfor de store drenge i Washington vælger en besked-app som Signal til noget, der lyder mistænkeligt meget som klassificeret materiale:
“Folk bruger Signal, fordi det er nemt og føles sikkert. Og jeg er sikker på, at embedsmændene i denne chat ikke er anderledes.”
Oversat: convenience trumfer forsigtighed. Det er som at vælge en lås til din dør baseret på, hvor hurtigt du kan åbne den i stedet for hvor svært den er at bryde op.
Pritchard understreger, at selvom Signal har end-to-end-kryptering, betyder det ikke, at appen er egnet til fortrolige informationer. Særligt ikke når du potentielt bruger den på en telefon, som kan være kompromitteret af fjendtlige aktører. Som han siger:
“Appen er kun lige så sikker som den enhed, den bruges på. Og lad os være ærlige – hvis du er en topembedsmand i USA, så er du et mål.”
Derudover nævner han, hvad resten af verden tænker: Ingen tjekkede åbenbart, hvem de tilføjede til gruppen.
Læs også: