Connery

iQOS: Når tobakken går tech-vejen

Disclaimer: Denne artikel er forfattet på skribentens egen foranledning. Der er ikke sket nogen for for betaling fra tobaksvirksomheden bag produktet, og artiklen giver udelukkende udtryk for skribentens egen holdning. Hvis jeg havde været i gang med at smage på en whisky, havde du ikke set sådan en disclaimer, men jeg tager tobaksdæmoniseringen i opløbet. Du kan nu læse videre. 

Som så mange andre, kan jeg godt finde på at nyde en sending tobak fra tid til anden, dette manifesterer sig oftest når jeg har fået en for mange drinks indenfor vesten, og sker ved at jeg plejer at bonge en af mine kæderygende venner for en smøg eller to. Men, og heldigvis kan man sige, er jeg en svagryger. Jeg bliver lynhurtigt nikotin-skæv, og jeg kan ikke udstå at mine fingre efterfølgende stinker af røg. Derfor er det ikke en vane, der har taget rigtigt fat i mig. Derfor har det også været en simpel test for mig, at stifte bekendskab med anordningen iQOS, der er et slags elektronisk rygeaggregat, der ligger et sted mellem e-cigaretter og den udskammede ægte vare. 

iQOS falder under kategorien "Heat-not-burn" tobacco, der er en teknologi pioneret af tobaksselskabet PMI (Philip Morris International). Konceptet er simpelt, men teknologien har kostet 10 års udvikling og 3 mia dollars i research. i iQOS-devicet opvarmes temperaturen til lige under brændpunktet, en temperatur hvor tobakken bliver bagt nok til at nikotin og tobakssmag ryger igennem filteret. Man benytter sig af tobakspinde, der er lavet af specialbehandlet tobak, som indeholder mere fugt end traditionelle cigaretter. Pinden indsættes i iQOS opvarmeren, der ved hjælp af et opvarmet metalblad af guld og platinium, skruer tobakken op til 350 grader, et punkt hvor der dannes damp, i stedet for røg. Herefter babber man i filteret, som man ville en normal cigaret.

Fordelene for en vattet festryger som mig er lette at få øje på: For det første slipper jeg for den udtalte og forfærdelige røglugt, og ifølge igangværende undersøgelser, bliver jeg mindre udsat for skadelige stoffer, i forhold til en konventienel cigaret.

ANNONCE
iQOS: Når tobakken går tech-vejen

Det er tydeligt at produktet i udtryk og emballage, har taget en side ud af gadget-verdenens lærebog. Emballagen indbyder til unboxing, og devicet der består af et etui (der også oplader opvarmeren) kan i en hurtig forbifart forveksles med en powerbank, mens hovedenheden af en af mine kammerater blev identificeret som en "smart lille  næsehårstrimmer". Bevares, det er let at tage fejl ved første øjekast. I det hele taget har jeg lagt mærke til, at devicet er lidt af et conversationpiece i klubbens tilrøgede rygekabine. Bevares, du laver ikke damer på den lille hvide pind, men folk er nysgerrige. 

IQOS’en fås i en mørk navi-blå og i en helt hvid, men kommer også på sigt i flere farver. Et hurtig kig på instagram profiler fra især Japan viser mange forskellige varianter, herunder også nye designs lavet brugerne selv. Der er altså stille og rolig ved at gå lidt "modding" i det, lidt som vi kender det, fra hardcore e-cigaret brugere. 

Rygeenheden holder tobakspinden i gang i enten seks minutter eller 14 hiv, alt efter hvad der kommer først. Når en af disse kriterier opnåes, er rygesessionen ovre, og så skal den genoplades i etuiet. Etuiet, der oplades via en traditionel micro-USB, har strøm nok til omkring 20 opladninger, hvilket svarer til en pakke tobakspinde (Der i øvrigt hedder Heets). 

Jeg vil ikke direkte opfordre nogen, til at tage produktet til sig, men hvis du er ryger og gerne vil forsøge at minimere røggener og misfarvning, uden at mangle tobakken, er iQOS et kig værd. Sagerne forhandles blandt andet ved 7eleven, hvor jeg også fangede min 20-pak Heets med mild smag til 44 kroner pakken. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt