Connery

Invictus

Invictus er en inspirerende sand historie om, når Rugby bliver til mere end blot en sportsgren, men bringer et politisk budskab med sig og kan være med til at føre et helt land sammen.

4 ud af 6 stjerner
Drengerøvs factor: 70 %.

(Hvad betyder ninjaer og drengerøvsfaktor?)
Sandrew Metronome - Invictus Sandrew Metronome
Invictus er det latinske ord for uovervindelig.

Titlen stammer fra et digt fra 1875, skrevet af den britiske poet William Ernest Henley.

Det inspirerende digt skulle eftersigende være et af Nelson Mandelas yndlings digte. Mandelas livshistorie er en inspirerende historie, men denne film handler ikke om Mandelas lange fængselsophold, men om tiden efter løsladelsen.

I 1994, blot 4 år efter Mandela blev løsladt efter 27 år i fængsel, blev han valgt som Sydafrikas præsident. Han stod nu overfor den enorme opgave, at samle den apartheid-splittede nation.

En af hans første mærkesager var, at få landets Rugby hold The Springbucks med til VM i Johannesburg i 1995.

I Sydafrika er Rugby ikke en særlig populær sport for de sorte afrikanere. De spiller mest fodbold. Rugby er for de velhavende hvide, men det vil Mandela lave om på. Han har en drøm om et hold-et land, en regnbue nation, der skal forenes igennem sportens universelle sprog.
ANNONCE
Sandrew Metronome - Invictus Sandrew Metronome
Derfor tager Mandela kontakt til holdets anfører Francois Pienaar (Matt Damon). Tanken er at inspirere ham til, at gøre holdet klar til VM. Pienaar og holdet vokser med opgaven og det lykkedes dem mod alt forventning at kvalificere sig til VM.

Holdet havde nået deres mål, men Mandela ved, at missionen ikke er fuldført, før sejren er i hus. The Springbucks må derfor kæmpe hårdere end nogensinde, hvis de skal nå til tops ved VM og gøre nationen stolt.
ANNONCE
Sandrew Metronome - Invictus Sandrew Metronome
Invictus rammer ikke sit publikum på et følelsesmæssigt plan, men snarere på det sports-åndelige plan. Historien om Rugby holdets forvandling fra glade amatører til top professionelle minder på mange punkter om vores eget landsholds udvikling ved EM i 1992. Der er derfor en rigtig feel-good stemning over filmen og man hepper virkelig på The Springbucks under deres kampe.

Invictus er dermed en lidt atypisk film for Clint Eastwood, der ikke har lavet en så ”blød” og positiv film, siden Space Cowboys fra 2000.
ANNONCE
Sandrew Metronome - Invictus Sandrew Metronome
Eneste kritikpunkt der er, at finde i filmen er, at den bliver lige lovligt amerikansk et par gange. Mandela fremstilles nærmest som en helgen, en mand der har et kæmpe overskud og et utroligt nærvær og som slider sig selv til udmattelsens punkt, uden et øjeblik at stoppe op og tænke på sit eget helbred.

Heldigvis bæres den noget endimensionelle personskildring af en af Hollywoods bedste nulevende skuespillere; Morgan Freeman.
ANNONCE
Sandrew Metronome - Invictus Sandrew Metronome

Freeman ER Nelson Mandela! Det er en ufattelig transformation. Nogle gange er man lige nødt til, at blinke en ekstra gang for at se om det virkelig ikke bare er arkiv materiale af den rigtige Mandela, som de har brugt i tv sekvenserne. Ligesom Val Kilmer gjorde det med Jim Morrison fra The Doors og Robert Downey Jr. som Chaplin, så lykkedes det også Morgan Freeman ikke blot at spille Mandela men, at synke dybt ind i hans sjæl og forvandle sig til ham.

Han fortjener i den grad sin Oscar nominering.

Invictus har premiere den 25. februar landet over.

ANNONCE
Invictus - Trailer
Teknisk information:
Original titel: Invictus

USA, 2009

Instruktør: Clint Eastwood

Medv: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng og Matt Stern

Genre: Drama/Biografi/Sport

Billedformat: 2.35:1

Lyd: Dolby Digital/DTS

Længde: 133 min.

Premiere dato: 25. februar 2010

Biodistributør: Sandrew Metronome
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce