I midten af 20'erne stod Nick Barnø ved en korsvej i sit liv.
Efter at have brugt over et årti på amerikansk fodbold, begyndte han at miste interessen for holdsporten, hvor man ikke altid selv kunne afgøre kampens udfald. På daværende tidspunkt arbejdede han som stilladsarbejder, og det var her, hans skæbne skulle tage en uventet drejning.
Hans chef, der trænede folk i brasiliansk jiu-jitsu, opfordrede ham gentagne gange til at prøve kræfter med sporten.
"Han fik mig dog mere eller mindre overtalt – læs: delvist tvang – mig til at tage med til en træning. Jeg så det lidt bare som noget, hvor man slog knuder på mennesker," fortæller Nick med et grin.
På trods af sine 135 kilo fandt han hurtigt glæde ved de tekniske aspekter og den fysiske udfordring i jiu-jitsu.
Efter kun tre måneder deltog Nick i sin første turnering, og selvom han fik nogle knubs, blev hans interesse for kampsport kun stærkere. Selvom han havde en baggrund i karate fra barndommen, var det først nu, han virkelig fandt sin passion.
Under krydstræning med Arte Suave i København blev han introduceret til MMA, og selvom starten var hård, fandt han en dyb fascination for sporten.
Som 29-årig besluttede Nick sig for at prøve en officiel MMA-kamp, hvilket blev starten på en intens karriere.
Fra hans første amatørkamp i Stockholm til at repræsentere Danmark ved VM i Las Vegas, har Nicks rejse været fyldt med både sejre og nederlag.
Med en passion for at videreformidle sin erfaring til andre, har han nu startet sin egen virksomhed og en podcast, hvor han deler sin viden om kampsportens verden.
Læs hele interviewet herunder!
Fra holdsport til alene i ringen
Det hele startede, da Nick Barnø var i midten af 20'erne og havde spillet amerikansk fodbold i 10-12 år. På trods af en succesfuld karriere blev han træt af holdsporten og det faktum, at man ikke altid selv kunne afgøre kampens udfald.
På dette tidspunkt arbejdede han som stilladsarbejder, hvor hans chef trænede folk i brasiliansk jiujitsu. Chefen forsøgte at lokke Nick med til træning, men det interesserede ham ikke rigtig.
“Han fik mig dog mere eller mindre overtalt – læs: delvist tvang – mig til at tage med til en træning. Jeg så det lidt bare som noget, hvor man slog knuder på mennesker," fortæller Nick.
Nick, der dengang vejede 135 kilo, kom hurtigt ind i flowet og fandt interesse i måden, man udfordrer hinanden på og det tekniske bag ‘slagsmålet’.
Efter blot 3-4 måneder deltog han i sin første turnering, hvilket kickstartede hans interesse i kampsport.
“Jeg fik en masse røvfuld. Men det kickstartede min interesse i kampsport.”
Selvom han havde prøvet karate som barn, var det aldrig noget, der hang fast. Men under krydstræning mellem sin klub i Hillerød og Arte Suave i København begyndte han at få øjnene op for MMA, selvom starten var hård.
“Jeg har aldrig været typen, der var oppe og slås i mine unge dage. Det sagde mig ikke rigtig noget, men der var alligevel noget ved MMA, der fik mig lyst til at vende tilbage til træningslokalet igen og igen.”
Som 29-årig besluttede Nick sig for at prøve en officiel kamp. Hans første amatørkamp i Stockholm, som han vandt på point, gav ham en følelse af at være uovervindelig.
“Den følelse jeg fik i ringen, havde jeg aldrig prøvet før. Det var helt magisk – jeg var på toppen af verden. Jeg var uovervindelig.”
Hans erfaring med brasiliansk jiujitsu gav ham en fordel mod modstanderne, når kampen blev hevet ned på gulvet. Han vandt 3-4 amatørkampe og blev udtaget til landsholdet for MMA, som blev etableret i Danmark for første gang i 2014.
Dette førte ham til VM i Las Vegas, hvor drømmen om at blive professionel begyndte at tage form. Selvom han tabte sin første kamp til VM, fortsatte han med at træne og finde kampe i Danmark.
“Jeg blev tilbudt at gå pro til et stævne i Malmø tilbage i 2014, og greb chancen. Jeg vandt de tre første kampe, og fik opmærksomhed og bevidsthed om, at nu skulle jeg gå hele vejen. Jeg rammer så en mur i min fjerde kamp, hvor jeg bliver knockoutet efter 6 sekunder.”
Dette nederlag gav ham en mental udfordring, men han kæmpede videre. Efter 10 kampe, hvoraf han vandt 8, sluttede karrieren på grund af Corona-pandemien.
Med alderen begyndte pensionen at lure i horisonten.
MMA-gnisten genopstår i nye rammer
Langsomt begyndte han at tænke udenfor banen og startede sin egen forretning med personlig træning indenfor kampsport.
Dette genvakte hans glæde ved sporten, og han fik desuden et arbejde som socialpædagog – her arbejde han i 10 år med mulighed for døgnvagter, som åbnede dørene for en større fleksiblitet til at få planlagt sin træning.
“Jeg når til et punkt, hvor jeg ikke kan se noget guld for enden af regnbuen – så starter jeg i stedet min egen forretning med personlig træning indenfor kampssport. Det overtager lidt min passion for kampsport og genvækker glæden ved at kunne træne andre i miljøet.”
Han starter et helt nyt liv og begynder at kigge indad på sig selv og sin karriere.
“Jeg tænkte meget i, at drømmen var blevet slukket – men begyndte at kigge på, at jeg faktisk havde rigtig meget at være stolt af. Både hvor jeg er i livet nu og hvad jeg har opnået i min 12-årige karriere indenfor kampsport."
Kampsporten har givet ham et godt liv og udviklet ham som menneske.
“Jeg har aldrig været noget talent. Men jeg lærte at kæmpe for mine drømme. Det er et spørgsmål om at gide at træne to gange om dagen, slide sig selv i stykker og tage til træning, når man ikke havde lyst. Det har udviklet mig som person.”
Hans erfaringer har ført til, at han nu deler sin viden gennem en podcast “Fight Talk” og som medejer og SoMe-ansvarlig for MMA Galla.
Han arbejder hårdt på at udbrede sporten i Danmark og udvikle shows for at engagere et bredere publikum.
Gennem MMA Galla ønsker Nick at skabe en helhedsoplevelse for fans og gøre kampsporten mere tilgængelig og forståelig for alle.
Hvis du vil se mere til Nick og hans MMA-kendskab fremadrettet, kan du lytte med til podcasten herunder – og sætte kryds i kalenderen d. 31. august, hvor der bliver afholdt Nordiske mesterskaber i MMA!
Youtube-kanal med podcast: coachbarnoe
MMA-galla
Instagram: truedane_mma