Oplevelser

Interview med Anders Grau: Den introverte komiker

En snak med standup-show-aktuelle Anders Grau.

Interview med Anders Grau: Den introverte komiker
Foto: Presse
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 10. oktober 2022

Tilbage i 2012 fik den danske stand-up-scene et nyt stjerneskud på programmet i puljen fra årets Zulu Comedy Galla, hvor den talentfulde komiker Anders Grau skiftede karriere og fuldendte sin drøm om at blive komiker.

Han er for tiden godt i gang med sit nye stand-up-show, som går under navnet Vamos a la Playa – og inden du tænker, at han skal til at tage tykt pis på charterferier, 80’er-musik eller grisefest på Mallorca, så er der egentlig ikke noget dybere budskab bag titlen.

Han havde en gammel idé om, at selve udtrykket kunne et eller andet, og når han nævnte det for folk, så grinte de en smule – og så var den egentlig ikke længere.

“Det er egentlig ment som rent fjol – jeg havde ikke noget bedre bud! Men nu er der jo så med tiden gået sport i at få indholdet til at passe til navnet – og hvordan jeg vinkler den, må du/I se i selve showet.”

Foto: Presse
Foto: Presse

Den introverte komiker

Showet handler overordnet set om at være et introvert menneske, som Anders selv definerer sig selv som.

Og når man tænker på, at en stand-up-komiker altid står på scenen foran et utal af fremmede mennesker og skal præstere, så burde det jo give decideret drivende ansigtssved og social angst for en gængs introvert – men Anders ser det helt anderledes.

“Et eller andet sted er man jo meget alene i sin proces – man skal ikke spørge nogen om lov om, hvad man siger og man behøver heller ikke at passe ind i en samtale-struktur.”

Her er det meget ene-præstation, hvor introverte ofte bakser med deres problematikker, når det er dialoger i samtale med andre – Anders ser det som en solo-oplevelse, hvor man leverer en ytring på egne præmisser, som folk så kan modtage som de vil.

“Der er selvfølgelig nogen, der kigger på én – men det der tit er svært som introvert, er at være i relation til andre mennesker og lære koderne at kende i de sociale sammenhænge. Det er relativt ligetil som stand-up-komiker – du stiller dig blot op og forsøger at sige noget sjovt.”

Samtale-relationen er væk – Anders leverer, folk reagerer. Anders har i en relativt sen alder sprunget ud i den ædle komiker-rolle, da han først prøvede kræfter som stand-up-komiker, var han 29 år gammel.

Det med at arbejde med comedy har inderst inde altid været det, han ønskede at lave.

Men han anede ikke som 19-årig, hvordan man gjorde i branchen – og mulighederne var færre dengang, end de er i dag.

Foto: Presse
Foto: Presse

Han valgte at tage 1-årig HH-uddannelse og tænkte, at det var vejen frem – det viste sig at være spændende med en kombination af erhvervsøkonomi og afsætning.

Det ene tog det andet og han fik en elevuddannelse derefter, som blev starten på 7 år med salg, indkøb, IT og marketing.

Selvom han fik stillet en nysgerrighed og jobbet tiltalte ham, så var der alligevel en drøm i maven, som endnu ikke havde fået frit løb – hvor salgskarrieren mere var noget, han havde stillet sig tilfreds med, så var comedy og karrieren som komedie-formidler den egentlige drøm.

Man har som seer til en standup-show en idé om, at komikere må have været klassens klovn, da de gik i folkeskolen – klassens gøgler, som sørgede for små komiske afbræk løbet af skoledagen og dermed naturligt kunne transcendere videre op til stand-up i sit voksne liv.

Men hvis du spørger Anders, så er det slet ikke sådan, tingene hænger sammen.

“Jeg vil sige, at jeg tror, at det er ret typisk for komikere, at man ikke er klassens klovn – i stedet er man den, der sidder ved siden af klassens klovn og taler med i den komiske jargon.”

Foto: Presse
Foto: Presse

En lyst til at formidle historier

I Anders’ tilfælde begyndte han at opdage sine talenter i gymnasiet, i de tider, hvor man fik fællesskabet med vennerne omkring ting, der var sjove – de var en gruppe, som gik meget op i at se Casper og Mandrilaftalen, og så gik de og gengav ting fra populærkulturen og fik fællesreferencer.

“Jeg har altid set det som det ypperste at være et sjovt menneske. Det så jeg bare ikke mig selv som – men så var nogle stykker, der sagde, at jeg egentlig var meget sjov. Der begyndte jeg måske at drømme om og tro lidt på, at jeg kunne arbejde professionelt med humor. På en eller anden måde."

Han havde en ide om, at han måske ikke var så sjov som person, men at han havde nogle evner til at formidle humor på en eller anden måde. Måske noget i stil med at skrive om det, men i gymnasiet havde han ingen anelse om, at standup ville være en realitet.

Det kan virke lidt som et kæmpe skridt at smide en stabil karriere over styr for at afprøve en flyvsk karriere som komiker, men han sørgede for at afprøve standup-grenen nogle gange, inden han besluttede sig for at gå all-in.

Han var begyndt at skrive nogle små historier, som endnu ikke havde fundet sit medie endnu – men han følte samtidig heller ikke, at han var forfatter ‘nok’ til at lade historierne leve alene på papiret.

“Jeg er sgu nok nødt til at fremføre det på en eller anden måde, så folk forstår, hvordan teksten skal opleves. Der begyndte idéen om en form for stand-up.”

Anders er 41 år og når humor er en evigt foranderlig størrelse, der skifter, tema, trend og stilart med et blink-and-you-miss-it-tendens, så var det interessant at høre om, hvorvidt man som en komiker i 40’erne skal tænke nøje over sit materiale for ikke at misse målgrupperne.

Men hvis du spørger Anders, så er det hverken en jagt efter at være ung med de unge eller forsøge at ramme et ældre segment – humoren afspejler sig af de personer, der relaterer til ham, og det publikum vokser med ham.

“Mentalt har jeg været i 40’erne, siden jeg startede med komikken – så jeg har nok en bestemt målgruppe. Jeg tror ikke det ville være favorabelt for nogen parter, hvis jeg begyndte at lege med dynamikkerne omkring TikTok, eksempelvis.”

Anders er den meget nørdede type i sin fritid, der elsker at spille konsolspil – en rigtig Nintendo-mand efter egne udtalelser – og så nyder ham og hans kone godt af at spille brætspil.

Som barn startede det gode nørderi allerede med, at han havde en slags drøm om at være bibliotekar, når han blev voksen – en drøm, der udsprang af, at han elskede at læse bøger og tænkte, at det må være drømmen at være tæt på så mange af slagsen.

Nu er tiden moden til, at Anders med sit stand-up kan formidle alle de små observationer og ting i hverdagen, han har lagt mærke til – på sin egen komiske præmisser.

Foto: Presse
Foto: Presse

Hverdagssituationer set fra nye vinkler

Inspirationen til det nye show bunder i hverdagen og små hverdagssituationer, som Anders finder interessante.

“Meget af mit materiale tager udgangspunkt i ting i hverdagen, der trigger min sociale akavethed.”

Situationer hvor kommunikationen bliver svær, eller nogen gør noget, man ikke aner, hvordan man skal reagere på – så tænker Anders videre og digter på de scenarier, hvor man burde have sagt det ene eller det andet.

Han er en komiker, der godt kan lide at male billeder. Situationer og ting, som virker genkendeligt for os alle.

“Det er gældende for mange komikere, at selve behovet for et show kommer, før man har en reel idé på plads. Så får man det til at passe ind, når man har rammerne for det. Indholdet kommer lidt som en efterrationalisering.”

Anders har en evne til at fortælle en 30-sekunders historie på 5-8 minutter og finde det komiske i at belyse historien eller indholdet fra vinkler, man måske ikke havde tænkt i.

Den introverte tilgang gør, at han har en knivskarp evne til at spotte de sociale relationer og vende og dreje dem til noget komisk.

“Man glemmer tit, at introverthed kan have en positiv indflydelse – men som udgangspunkt gør det, at man er typen, der går glip af nogen ting, fordi man er lidt tøvende omkring mange ting.”

Men han understreger selv, at det at være introvert har visse fordele.

Fordelen er, at man aldrig keder sig.

“Man har det fantastisk i sit eget selskab, hvor der er nogen, der går i panik, hvis de har to timer, hvor der er luft i programmet.”

Mens showet fylder al hans arbejdstid lige i øjeblikket, er der også en række andre projekter, han ønsker at eftersøge.

Han har tidligere arbejdet med fiktion og håber på, at han kommer til det igen – eventuelt skrive og spille med i en ny tv-serie.

Der kommer også små roller hist og her i løbet af det næste stykke tid. Og Anders er kommet for blive på den komiske tangent – det kan godt være, at han stadigvæk kan sidde og klappe i som en østers, hvis selskabet han sidder i byder på for mange ukendte ansigter, men komikken bevæger sig stadigvæk udenfor hans introverte komfortzone.

“Jeg ved ikke, om jeg er blevet mere ekstrovert med alderen – men jeg er i hvert fald blevet mere ligeglad med at være introvert.”

Du kan fange billetter til Anders Graus nye show “Vamos a la Playa” lige her.

Loen slår dørene op til en 40 meter lang stige der lader dig indtage udsigten på spektakulær vis

Læs også: Loen slår dørene op til en 40 meter lang stige der lader dig indtage udsigten på spektakulær vis

Museum of Illusions er kommet til København

Læs også: Museum of Illusions er kommet til København