Connery

Interview med Alex Høgh Andersen: Nørderi, skabertrang og livet efter Vikings

"Jeg er i bund og grund et menneske, som hele tiden skal stimuleres. Ellers bliver jeg skør i hovedet."

Foto: Viaplay/Nent Group "The Viking: Narkokongens Fald" - Interview med Alex Høgh Andersen: Nørderi, skabertrang og livet efter Vikings Foto: Viaplay/Nent Group "The Viking: Narkokongens Fald"

Et fængsel på Riga.

Ansigtsproteser, der begynder at boble under overfladen på grund af sved, som resulterer i eksem og bygkorn, mens en lettere ukomfortabel paryk bliver ved med at klistre fast i ansigtet - spande med vand og skidt bliver kastet på kroppen at få det til at ligne et længerevarende ophold på Hotel Tremmely.

Et virvar af dage, hvor man i det ene øjeblik skal spænde ballerne for ikke at råbe i frustration og i det andet øjeblik har det hylemorsomt.

The Viking - Narkokongens Fald var rendyrket rock-n-roll, hvor den danske skuespiller Alex Høgh Andersen er højaktuel.

Alex Høgh Andersen kender de fleste uden tvivl fra den storslåede periodeserie, Vikings, hvor han spiller den nådesløse antihelt og komplekse karakter Ivar den Benløse - næsten inden han blev etableret som et navn hjemme i Danmark, blev han på ingen tid et vigtigt ansigt på en af tidens største serier.

Vi har taget en snak med Alex for at høre, om han har fundet fodfæste igen efter epoken med Vikings nåede sin ende, og hvad fremtiden byder for den spirende skuespiller og kreatør.

ANNONCE

Alex er en mand med mange jern i ilden.

Foruden skuespillet, som er hans primære karriere, er han også medejer af et urfirma, Oliver Green, samt ambassadør for velgørende organisationer og ambassadør for Ungdommens Røde Kors - og så elsker han at nørde fotografi, film og alle mulige små niche-ting, der lige pludselig dumper ind foran ham fra tid til anden.

Kort fortalt: Der er gang i den!

Men det er gode, vigtige ting, som giver mening for Alex.

I dag har Viaplay premiere på én af de helt store dokumentarserier, som går under navnet: The Viking - Narkokongens Fald.

Den går i dybden med den hidtil uhørte historie om narkokongen Claus Malmqvist, som via en masse vidneudsagn, bevismateriale og dokumenter fra retssagen bringer nyt liv i historien om én af Danmarks største narkoforbrydere - fortalt råt for usødet i en kombination af interviews og fiktive genskabelser af virkeligheden.

ANNONCE
Foto: Viaplay/Nent Group "The Viking: Narkokongens Fald" - Interview med Alex Høgh Andersen: Nørderi, skabertrang og livet efter Vikings Foto: Viaplay/Nent Group "The Viking: Narkokongens Fald"

Manflirting og rock-n-roll på settet

Det er en serie, som har været 15 år undervejs, hvor journalist Jeppe Facius har forsøgt at få Malmqvist i tale og indvillige i at fortælle historien om, hvor tæt han reelt set var på milliondrømmen, pensionen og det lykkelige familieliv - men mister det hele i en sidste fadæse, hvor fortidens spøgelser dukker op og spænder ben for fremtidsudsigterne.

Farvel til millionerne, konen og familielivet - 16 år senere er han en forandret mand, der er klar til at fortælle sin historie til sin søn.

Men det stikker dybere end bare en gangsters memoirs. I rollen som en ung Malmqvist har vi Alex Høgh Andersen, der visuelt skal demonstrere nogle øjeblikke og nedslag i Malmqvists turbulente liv - og Alex var vild med formatet allerede fra starten af.

Han havde allerede kendskab til instruktøren, Peter Anthony, som har lavet den dokumentariske film 'The Man Who Saved the World' - som Alex selv anser som en lille genistreg i industrien.

“Den kombinerer dokumentar og fiktionsopstillede scener - men får det til at ligne og mærkes som en dokumentar hele vejen igennem. Den autencitet er noget, som er pissesvært at genskabe - og derfor var det drøn-interessant at være med på The Viking.”

For at komme helt ind under huden på karakteren og det fænomen, som Claus Malmqvist er, begyndte Alex at møde ham til små sessions ude i hans hus i Valby.

Eller på en sushi-restaurant med en flaske rom til deling. Eller til en snak over en Paella i Malaga.

Det handlede om at se hinanden an.

“Det har krævet en heftig mængde manflirteri for at få ham til at snakke.”

Han stillede mindst lige så mange spørgsmål tilbage til Alex for at undersøge, hvem den lille knægt var, som rendte rundt og skulle portrættere ham selv.

“Det er et kæmpe privilegium at være i min branche - hvornår i alverden skulle man ellers kunne sætte sig ned og snakke med en tidligere narkobaron over en kop kaffe?”

Via en solid omgang ‘spørg mig om alt’ kom han tættere ind på personen, men Claus er en kompleks person, der helst holder kortene tæt og lader andre snakke for sig.

“Det er ikke altid lige nemt med Claus. Men heldigvis har han været meget engageret i projektet - det var sjældent, at han ikke var med på settet, når vi indspillede scenerne.”

Og engageret? Det var han.

Helt ned i en sådan grad, at han kommenterede på detaljerne omkring en sexscene, hvor han gav tips og tricks til, hvordan det egentlig foregik under dynerne i sin tid til Alex.

“Det var en meget stor fornøjelse at høre ham give forklaringer på, hvordan han dyrker sex!”

Claus var i bund og grund en klippe, der sad i sin lænestol - man vidste, at han sad med alle kortene til fortællingen, men han var svær at vække foran kameraet.

Måske var det en forsvarsmekanisme. Måske var det alligevel noget, der til tider kom for tæt på.

Det var en interessant opgave som skuespiller at eksperimentere med balancen mellem det dokumentariske og fiktionen, da skuespillere er vant til et narrativ fra start til slut - her skulle Alex i stedet udleve nedslag i Claus’ liv, som så skulle realiseres gennem en forståelse for, hvad der egentlig foregik med ham i den givne periode.

Det var nærmest umuligt at komme ind i karakteren længe nok til at få fodfæste.

“Det var et svært format som skuespiller. Der var ingen bundede historier, og jeg vidste rigtig lidt om historien - manus blev omskrevet konstant.”

ANNONCE
Foto: @alexhoeghandersen - Interview med Alex Høgh Andersen: Nørderi, skabertrang og livet efter Vikings Foto: @alexhoeghandersen

En kreativ provinsknægt med ild i røven

Som så mange andre i det kreative fag bunder hans fascination af det at skabe noget og underholde i en grundlæggende manglende evne til at sidde stille på stolen i skolen.

Hans mor forsøgte at finde en kanal, hvorigennem Alex kunne få udløb for sit energiniveau, der efter Alex’ egne ord tenderede til en diagnose - og her fandt moderen løsningen.

Han blev meldt ind i noget lokalt teater i byen.

Selv syntes han, at det var skide irriterende.

Der hvor han kom fra i Skælskør, spillede man enten fodbold eller håndbold som ung knægt.

“Pludselig skulle jeg stå på scenen med jazz-hænder - det var meget mærkeligt, synes jeg. Men momma knows best. Jeg blev helt vild med konceptet og det at huske replikker, møde nye mennesker og performe på scenen.”

Derefter kom han ind på Eventyrteateret, hvor han blot blev bekræftet i, at han var på sporet af den rigtige karriere. Herefter tog han skridtet ind på Film og Medievidenskab på Københavns Universitet for at helgardere sig på alle de fronter, som han fandt interessante at fordybe sig i.

Inderst inde var han nemlig stadigvæk en provinsknægt i hjertet og lidt små pessimistisk omkring det glamourøse liv som skuespiller - så han skulle have et sikkerhedsnet dengang.

“Skuespiller er en af de mest ubarmhjertige brancher, man kan være i. Så jeg havde hele tiden i hovedet, at jeg skulle have noget at falde tilbage på.”

For ham havde han stadigvæk den indstilling, at rejsen til L.A. med hele industrien, glamouren og det vilde Hollywood-liv var noget fjernt for ham.

Så hellere en Tuborg Classic på den lokale bodega med vennerne.

Men med ét var det ikke så meget et spørgsmål, om han skulle rejse til Hollywood - Hollywood kom til ham.

Han fik nemlig rollen som én af Regnar Lodbrogs sønner i Vikings - Ivar den Benløse.

Oprindeligt søgte han rollerne til de andre drenge i sønneflokken af Ragnar, indtil en producer kom og prikkede ham på skulderen og indikerede, at han skulle prøve at gå efter Ivar.

Da Regnars trone blev frataget ham i løbet af Vikings blodige handlingsforløb, fik sønnerne overtaget rampelyset, hvoraf den notoriske antihelt sneg sig ind i hjertet hos seerne som den bestialske, sårbare og dybt konfliktramte mandsperson Ivar den Benløse.

Og her blev Alex kastet hovedkulds ud i berømmelsen.

Fans, der jagter ham på gaden og flere millioner følgere på Instagram.

Men for ham er livet ikke bundet op på glamour, stjerneomdømme, jagten på følgere og berømmelsen på sociale medier.

“På det punkt er jeg meget kedelig og klassisk i forhold til, hvordan jeg opfatter en skuespiller. Jeg synes ikke, folk skal se, at jeg spiser en avocadomad, inden jeg skal ind på settet. Folk skal ikke vide, hvem jeg er - jeg skal holde mig så neutral som muligt i den her verden, hvor alle har deres egne kanaler.”

For ham handler det om at holde fast ved glæden i arbejdet og ikke lade sig forføre eller korrumpere af jagten på prestige i verden og sociale medier.

Men berømmelsen har også ført en masse godt med sig, og Alex står stærkere end nogensinde i forhold til næste skridt i karrieren.

ANNONCE
Foto: HBO "Vikings" - Interview med Alex Høgh Andersen: Nørderi, skabertrang og livet efter Vikings Foto: HBO "Vikings"

I kølvandet på Vikings

Efter 3,5 års optagelser i Irland med Vikings blev der for alvor cementeret én ting for Alex.

“Nu bliver jeg sgu nok nødt til at satse på det skuespil-halløj. Nu går det for godt til, at jeg kan ignorere det.”

Med egne ord kalder Alex sig selv for en grønskolling på det tidspunkt, hvor Vikings-karrieren begyndte.

Og selvom det var et kæmpe skridt op af karrierestigen at træde ind i Ivars univers, så skete det hele i det rigtige tempo.

Men det var stadigvæk en kæmpe omvæltning i hans liv.

At starte på så stort og omfattende et arbejde, der tager al din tid og får dig til at droppe ud af universitetet og rejse til et fremmed land som 21-årig.

At du pludselig skal agere på de sociale medier med kampagner, SoMe-fremtræden og hardcore fans, der vælter ind og stopper dig på gaden.

“Vi havde allerede arbejdet med vores roller i et års tid, inden vi blev annonceret til folket. Så vi havde lige nået at lande i vores respektive roller og universer.”

 Heldigvis har Alex altid en base hjemme i Danmark, hvor befolkningen er lidt mere afslappet.

“Jeg har været steder i verden, hvor man ikke kan sætte sig på en bar, uden folk stiller sig i kø for at få en autograf. Her er Danmark meget mere nede på jorden.”

Og det fik ham til at tænke over, hvem han egentlig var og hvor han stod i hele underholdningsbranchen.

Det kan godt være, at han var en stor ting ude i den store verden, men hvordan hang det sammen herhjemme i Danmark?

“Det finurlige ved sådan en kæmpe serie er, at det er primært publikum, som ser det - ikke så meget branchefolk.”

Så selvom Alex kan bryste sig af over 2 millioner følgere og en udødelig karakter i Vikings - så er det ikke nødvendigvis det samme som, at branchefolkene tropper op foran hans dør med det ene manuskript efter det andet.

“Der var en sjov overgangsfase, hvor folk lige skulle fatte, at jeg var færdig med Vikings og stadigvæk ‘eksisterede’ så at sige.”

Efter Corona står han et rigtig godt sted nu, og der er gang i den. Måske også lidt for meget på én gang, hvis du spørger Alex’ nærmeste, men han føler sig meget privilegeret og har det bedst i et kontrolleret kaos.

Det var skønt for ham, at komme tilbage til danske rammer på Ole Bornedals ‘Skyggen i Mit Øje’, som var en noget anderledes genre, end han efterhånden havde været vant til i mange år.

Igen som en antihelt, der i sidste ende er den slags karakter, der interesserer Alex højere end andre.

“De mest interessante karakterer er dem, hvor skuespilleren er i tvivl om, hvorvidt de skal holde med karakteren eller ej - og kan få publikum til at stille spørgsmål ved sig selv.”

Nu er Alex nået til det punkt i sit liv, hvor han har god tid til at vælge de rigtige projekter, der kan bane vejen frem for hans karriere.

“Nu handler det i virkeligheden om at finde interessante projekter, som udfordrer mig. Nu handler det om at overbevise branchen og publikum om, at jeg kan meget mere end at råbe og skrige på islandsk med blod i hovedet.”

ANNONCE
Foto: Viaplay/Nent Group "The Viking: Narkokongens Fald" - Interview med Alex Høgh Andersen: Nørderi, skabertrang og livet efter Vikings Foto: Viaplay/Nent Group "The Viking: Narkokongens Fald"

Fotografi som stimulans

“Jeg er i bund og grund et menneske, som hele tiden skal stimuleres. Ellers bliver jeg skør i hovedet.”

Foruden det ædle skuespil går Alex rigtig meget op i at tage billeder.

Han har sådan set altid taget billeder og begyndte for alvor at finde interesse i at fange øjebliksbilleder i en alder af 13 år.

Fotografi er for ham en form for selvterapi.

Da han arbejdede på Vikings, var han på settet hver eneste dag, og der er rigtig meget ventetid. Han gik bare rundt i settet, når hans navn ikke stod på skud til dagens optagelser og knipsede løs af diverse statister med skæg ned til navlen og i fuld sminke.

Her begyndte han for alvor at dykke ned i portrætkunst og fange ansigter. Han udnyttede tiden til at fordybe sig i fotografi til at fange øjeblikke.

Og det er egentlig essensen i hans arbejde - uanset om han står foran eller bag kameraet - at skabe.

Og inden det kommer til at lyde alt for snobbet og højtsvævende - så snakker vi altså også noget så simpelt og værdiskabende i hverdagen som at samle LEGO.

“Jeg havde så sent som i går en lille session i LEGO-butikken, hvor jeg drømmer mig væk til den famøse Millennium Falcon på hylden.”

I bund og grund er Alex en nørd af Guds nåde.

Når det ikke lige handler om fotos og film, så opdager han lige pludselig og spontant kærligheden for basketball.

Eller amerikansk fodbold. Lige nu handler det meget om Formel 1.

Og det afspejler sig også i hans bud på, hvad hans drømmeprojekt ville være, hvis han havde fri leg.

“Så forvandlede jeg mig selv til en Sith-lærling eller Sith-lord i et eller andet Star Wars-univers. Nok ikke en serie, men en ny trilogi og forsøge at rette op på de sidste tre katastrofer i franchisen.”

En snak, der kunne fortsætte i en evighed mellem to nørder og som resulterede i en række mindre flatterende adjektiver om den nye trilogi.

En snak, der rimer på religionshjernevaskede jedis, det at måle tissemænd med filmbudgettet og pinagtige misforståelser over for fans.

Den tager vi videre i en dedikeret artikel til en anden dag, Alex!

Lige for tiden har han en masse projekter, både i ind- og udland, der er på vej ude i horisonten, som han - af gode grunde - ikke kan løfte sløret for endnu.

Hvad han dog kan afsløre er, at han på det næste projekt har bevæget sig bag kameraet for at instruere sin første tv-serie sammen med vennen Magnus Haugaard.

“Vi fik en dum idé, der viste sig at være en rigtig god idé.”

Han har allerede fået instruktør-elementerne ind under huden, da visse dage på optagelserne til Vikings var indhyllet i spontanitet, rock-n-roll og learn-by-doing.

“Hold nu op, hvor vi havde mange dage på Vikings, hvor mig, en anden skuespiller og en helt ny, pissenervøs instruktør stod om morgenen og skulle få en scene til at fungere ud fra et første udkast.”

Det kan han finde ud af.

Han har lært at få scener til at fungere, instruere sig selv og scenerne. Manuskriptfronten og det at indramme en scene med ord er der, hvor han mangler lidt mere viden.

Han har allerede lavet en lille kortfilm, som verden ifølge Alex ALDRIG kommer til at se - og at det åbenbart er for det bedste.

Mens vi venter på at se, hvad de næste skridt i Alex’ karriere bliver, så kan vi fra i dag (d. 28/4 2022) se hans nye tv-serie The Viking: Narkokongens Fald på Viaplay.

Vi siger tak for din tid og ser frem til at stå først i billetkøen til din kommende Sith-film!

ANNONCE
Del

Seneste nyt