Vidste du?
Indonesien tjener milliarder på sjældent mineral – men det har en dødelig pris
Efterspørgslen er for stor.
Indonesien er verdens førende eksportør af et af de vigtigste sjældne mineraler, men udvindingen har alvorlige konsekvenser for både miljøet og lokalbefolkningen.
Læs også: Verdens rigeste musiker afsløret – og det er hverken Beyoncé eller Taylor Swift
Landet er kendt for sine tropiske øer, smukke strande og aktive vulkaner, men det er også hjemsted for verdens største reserver af nikkel. I 2023 nåede landets eksport af nikkel en værdi på omkring 6,8 milliarder dollars ifølge tal fra Statista.
Hvad bruges nikkel til?
Nikkel er en afgørende komponent i lithium-ion-batterier, der blandt andet anvendes i elbiler. Efterspørgslen på elbiler er steget markant de seneste år, og det samme gælder behovet for nikkel. Metallet forbedrer batteriers energitæthed, hvilket gør dem mere effektive og holdbare.
Miljøproblemer ved minedriften
De største forekomster af nikkel i Indonesien findes på øerne Sulawesi og Halmahera, herunder Kabaena i det sydøstlige Sulawesi. Ifølge Climate Change News er op mod tre fjerdedele af Kabaena allerede godkendt til minedrift, men kun få selskaber er i drift.
Alligevel har forskere allerede dokumenteret ødelæggende konsekvenser for miljøet.
Konsekvenser for natur og lokalsamfund
Den lokale NGO Satya Bumi offentliggjorde i januar en rapport, der viser, hvordan Kabaenas tidligere rene farvande nu er forurenede. Fiskebestanden er faldet, børn udvikler hudinfektioner, og lokalsamfundets levebrød er truet.
Nikkeludvinding er også blevet en af de største årsager til skovrydning i områderne med minedrift. To tredjedele af de 920.000 hektar, der er udpeget til nikkeludvinding, ligger under skovdække.
Derudover ødelægges det unikke marine økosystem i Raja Ampat, en øgruppe nær Vestpapua. Omkring 75 procent af verdens koralarter findes her, sammen med over 1.600 fiskearter – inklusive flere truede dyrearter.
Ifølge en rapport fra miljøorganisationen Auriga Nusantara transporteres sediment fra minerne ud i havet, hvor det kvæler koralrevene og tvinger havdyr til at forlade området. En rådgiver fra Konservasi Indonesia har udtalt til Associated Press, at dette ikke kun truer biodiversiteten, men også de lokalsamfund, der er afhængige af havet.
Hvad gør regeringen?
I november meddelte den indonesiske regering, at de ville gennemgå, om mineselskaberne overholder miljøreglerne. De vil også revurdere produktionskvoterne for dem, der overtræder lovgivningen.
En embedsmand fra ministeriet for energi og mineralressourcer forklarede, at landets politik er at sikre en bæredygtig fremtid for nikkeludvinding, men uden at specificere, hvordan dette vil påvirke produktionen.
Mens efterspørgslen på nikkel fortsætter med at stige, står Indonesien over for et vanskeligt valg mellem økonomisk gevinst og de alvorlige miljømæssige konsekvenser.
Læs også: