Connery

Hvilken køler skal jeg vælge til min gamer-PC?

Er vandkøling kun for hardcore-entusiaster?

Denne artikel er en del af vores Byg din egen desktop PC guide. Præsenteres i samarbejde med Føniks Computer

Køling er vigtigt faktor, når det kommer til at bygge sin egen gamer-pc. Hvis komponenterne i din pc bliver for varme, kan det resultere i nedsat ydelse eller endda permanent skade på dine dyre dele. Det er derfor afgørende at have en god kølingsløsning.

Traditionelt set har de fleste valgt luftkøling, som fungerer ved at blæse kølig luft over varmekilden (fx CPU'en) og ud af kabinettet. Mens denne metode stadig er populær og effektiv, har den sine begrænsninger. Derfor er vandkøling blevet mere populært, og det er nu blevet nemmere og mere overkommeligt at installere.

En vandkølingsløsning fungerer ved at pumpe kølevæske (typisk vand) gennem et rørsystem og en radiator, som trækker varmen væk fra varmekilden. Resultatet er en mere effektiv køling og mindre støj end ved traditionel luftkøling.

Selvom vandkøling tidligere blev betragtet som noget, som kun hardcore-entusiaster gjorde brug af, er det nu blevet så lettilgængeligt og nemt at installere, at selv begyndere kan prøve det af. Der findes forskellige former for vandkøling, men for de fleste vil en lukket (AIO - all in one) løsning være den bedste og mest overkommelige løsning.

Selvom vandkøling måske virker som en investering, som kun overclockere eller entusiaster ville overveje, så er det også en god løsning for dem, der ønsker en mere støjsvag og effektiv køling. Især hvis man har en kraftig CPU, kan en vandkølingsløsning være en god investering for at opretholde en stabil ydelse.

Når det kommer til at bygge en gamer-PC, er jeg stor fortaler for de lukkede vandkølingssystemer, fordi de både er effektive og hjælper til at nedsætte den støjmængde og en bedre driftstemperatur - og samtidig ser det uendeligt fedt ud, særligt hvis man også finder sig et system, der trækker lidt ekstra RGB-gejl ind i maskinen. 

Et AIO vandkølingssystem giver dig mere effektiv køling, lavere støjniveau, bedre muligheder for overclocking og et federe look. 

På den dårlige side, er et AIO kølingssytem som regel en dyrere løsning end at gå med ren luftkøling - og så er der selvfølgelig en minimal risiko for lækager, der kan skade dine komponenter - men så skal du også være virkelig uheldig - eller have været voldsomt hårdhændet under installationen af køleren. 

Men før du kaster dig ud i at udskifte din køler, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvordan man påfører kølepasta korrekt, da dette er afgørende for kølingens effektivitet. Hvis du påfører for meget eller for lidt kølepasta, kan det resultere i dårlig ydeevne eller endda permanent skade på din CPU.

Den rette mængde kølepasta varierer en smule fra CPU til CPU, men det er aldrig mere end den medfølgende mængde - og brugsvejledningen til din CPU eller køler angiver som regel illustrativt, hvor meget der bør påføres. 

ANNONCE
Noctua luftkøler - Hvilken køler skal jeg vælge til min gamer-PC? Noctua luftkøler

Forslag til luftkøling

Luftkøling er ikke nødvendigvis en dårlig vej at gå, og hvis du arbejder på et stramt budget kan det give rigtig god mening, at gå blæservejen. 

En af de mest elskede producenter blandt modding og entusiast-gamere er Noctua, de er generelt kendt for at lave kølere i god kvalitet - og ofte i mere støjsvage varianter end standarden i branchen. 

Du kan købe blæsere i forskellige størrelser, til forskellige formål og kabinetter. De mest brugte størrelser er følgende: 

  • 120mm kølere: Mere overkommelige end større kølere, men stadig i stand til at levere en rimelig kølekapacitet.
  • 140mm kølere: Lidt større end 120mm kølere og kan normalt køle CPU'en mere effektivt og med mindre støj.
  • 240mm kølere: 240-kølere består oftest af to 120-mm kølere sat i samme ramme - de leverer selvsagt mere samlet køling end en enkelt 120mm-køler. Det samme gælder en 280mm køler, der er sammensat af to 140mm kølere. 
ANNONCE
NZXT X63 AIO vandkøler - Hvilken køler skal jeg vælge til min gamer-PC? NZXT X63 AIO vandkøler

Forslag til vandkøling

NZXT Kraken X63
NZXT er en af de producenter af AIO-vandkølere jeg har sværget til gennem flere år - dels fordi de leverer effektive og let-installerbare all-in-one sets, og dels fordi de bliver ved med at skubbe barren, også for ekstra funktionaliteter som RGB-features og smart-controls. 

Kraken X63 er et solidt AIO-kit, der kommer med vandkøler og et dual 140mm blæsersetup til at holde køleribberne i arbejde. 

Den ser også fortsat fed ud, med Infinity RGB-mirror der er placeret ovenpå CPU-køleren, og kommer til at drage øjne, særligt hvis du vælger et gaming-kabinet med en eller flere glaspaneler. Det roterbare topdesign gør det muligt at justere logoets position. Køleren er udstyret med NZXT's RGB Connector, så den er kompatibel med andet NZXT RGB-tilbehør, og har individuelt indstilleligt RGB-lys.

ANNONCE
Del

Seneste nyt